Trudeau: USA delvis ansvarlig for flykatastrofen

0
Justin Trudeau i intervju med den kanadiske kanalen Global News. Skjermdump

Canadas statsminister Justin Trudeau sier i en kommentar til flykatastrofen i Iran der et passasjerfly fra Ukraine international Airlines ble skutt ned like etter avgang fra Teheran at USA er delvis ansvarlig.

Minst 176 mennesker ble drept, og blant dem 57 kanadiske statsborgere. Trudeau sa til den kanadiske nyhetskanalen Global News:

«Hvis det ikke hadde vært noen spenning, hvis det ikke hadde vært noen eskalering i regionen, hadde disse kanadierne nå vært trygt hjemme hos sine familier.

Dette er slikt som hender nå man har konflikt og krig. Uskyldige må bære byrdene og dette er en påminnelse til oss om å jobbe enda hardere for avspenning, og stadig gå framover i å redusere spenning og finne løsninger som ikke innebærer ytterligere konflikt og dreping.»

Trudeaus uttalelser kommer i forkant av at møte som Canada skal arrangere i London der medlemmer av International Coordination and Response Group skal planlegge hvordan de skal gå fram for å finne troverdige svar på hvordan katastrofen kunne skje og detaljer i hendelsesforløpet.

Samtidig sier Irans president Hassan Rouhani at Iran vil nedsette en spesialdomstol for å etterforske det som skjedde da flyet ble skutt ned. Han sa at Irans regjering føler et ansvar overfor alle dem som mistet livet i katastrofen og Iran vil oppfylle alle sine juridiske forpliktelser i sammenheng med dette.

Irans pressetalsmann Ali Rabiei sa at Iran må beklage den misvisende informasjonen som ble gitt innledningsvis etter frykatastrofen og be om unnskyldning for dette. Han sa at også regjeringa hadde hatt problemer med å skaffe og gi korrekt informasjon. «Derfor vil vi beklage både overfor vårt kjære iranske folk og overfor den offentlige opinionen og journalister.» tilføyde Rabiei.

Irans øverste dommer, Ebrahim Raisi, sa at rettferdigheten ville skje fyldest. «Folk skal være sikre på at alle de materielle og moralske rettighetene til de avdøde og ders familier vil bli tatt vare på.»

Enda så tragisk denne katastrofen var for ofrene, deres familier og alle involverte ser det ut som om den kanskje kan føre til et bedre samarbeidsklima mellom Iran, Ukraina og Canada, og at det at Iran har forpliktet seg til å gjennomføre en etterforskning etter alle internsajonale regler og i full åpenhet, vil kanskje bidra til å dempe spenningene, slik Trudeau uttrykte håp om.


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på Vipps (så lenge det er mulig): 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050.

Støtt oss
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.