Kari Jaquesson – Facebook 1 – 0

0
Facebook med usakelig angrep på og sensur mot Kari Jaquesson. Måtte gi tapt.

Vår medarbeider Kari Angelique Jaquesson ble utestengt fra det sosiale mediet Facebook for 30 dager 17. januar 2020. Facebook påstod at hun hadde bedrevet «hatefulle ytringer» og satt inn et innlegg som brøt med deres standarder. Her er kommunikasjonen mellom Kari Jaquesson og Facebook:

Vi offentliggjorde utestengelsen på Facebook-sidene til steigan.no, og i løpet av noen få timer nådde vår lille melding ut til 14.627 folk og hele 4.480 av dem engasjerte seg på en eller annen måte. De fleste fordømte Facebooks sensur. Vi takker leserne for rask og god reaksjon. Det virker opplagt for oss at Jaquesson ble utsatt for angiveri fra noen få personer i Norge. Vi har ingen tro på at initiativet ligger i utlandet eller at det er resultat av en algoritme hos Facebook. Det skulle vært interessant å vite hva slags folk som driver med sånt.

Utestengelsen og påstandene fra Facebook om «hatefulle ytringer» er naturligvis helt uakseptable. Dette handler om grov politisk sensur.

Jaquesson klagde naturligvis, og nå har hun fått «medhold» fra Facebook, som formelt har beklaget det de gjorde:

Klokkeklar seier

Facebook innrømmer nå at Jaquessons innlegg følger deres standarder. Dermed er dette en klokkeklar seier for Kari Jaquesson og et tilsvarende nederlag for Facebook.

Men problemet er, skriver Jaquesson i en epost:

«at selv om de «frikjenner» et innlegg de har brukt som begrunnelse for utestenging er at de opprettholder utestengingen likevel og det er umulig å komme i kontakt. De gjorde det samme forrige gang. 
Så når jeg prøver å poste noe får jeg likevel beskjed om at jeg er blokkert i 30 dager.»

Det er Facebook som bryter det de eventuelt måtte ha av standarder. De formidler illusjonen om at de er en sosial plattform, men de opptrer også som propagandist, sensurinstans, anklager og dommer i en og samme instans. Det er en rolleblanding som plattformen kommer til å svi seg på, sjøl om de akkurat i dag er et av verdens rikeste selskaper – etter børsverdi.

Og lærdommen er likevel, som vi sa for femti år siden, og kan gjenta i dag:

Kamp nytter!


Hvis du vil støtte vår uavhengige og kritiske journalistikk, kan du sende oss et bidrag på

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKaoset är inget misstag
Neste artikkelVarsko til Solberg: Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).