Det største sørgeopptoget i historien?

0
Millioner samlet seg på og rundt Enghelab-plassen i Teheran for å vise Qassem Soleimani den siste ære. Foto: PressTV

Millioner av iranere samlet seg på Enghelab-plassen, Revolusjonsplassen, i Teheran 6. januar 2020 for å vise general Qassem Soleimani, som ble myrdet på ordre fra president Donald Trump, den siste ære. Millioner. Noen sier 5 millioner, noen sier 8. Det er knapt mulig å vite. Men at det var millioner, er det neppe noen tvil om.

Det føres vel neppe statistikk over slikt, men det er rimelig å anta at dette må ha vært det største sørgeopptoget i historien.

En liten del av sørgeopptoget i Teheran.

Dette skjedde i en by og i et land der det bare for noen få uker siden var rasende demonstrasjoner mot myndighetenes dobling av prisene på bensin og annet drivstoff. Da skrev USAs visepresident Mike Pence: «The American people stand with the people of Iran.»

Det må være lov å si at ingen, absolutt ingen, har gjort så mye for å samle det iranske folket på tvers av alle indre splittelser mot USA som president Donald Trump. Det æreløse og kriminelle drapet på en av Irans fremste politiske og militære ledere har samlet iranerne som ikke noen annen begivenhet har kunnet gjøre.

Mange iranere er forbannet på prestestyret. Mange hater det av et godt hjerte. Men de aller, aller fleste er patrioter. Trump har ikke bare opptrådt som en sjofel morder, han har krenket det iranske, ja det persiske, folket på det groveste. På Enghelab må det ha vært hundretusener som ikke liker prestestyret, men som ønsket å ære nasjonens fremste helt.

Allerede før drapene var Soleimani en folkehelt, det kan det neppe herske tvil om, uansett hva uopplyste vestlige lederskribenter og politikere måtte si og skrive. Med drapene har Trump skapt en martyr og et forbilde for motstanden mot USA som knapt har noe sidestykke.

Trump og Pentagon tror at kriger vinnes av dem som har flest og best våpen. Da har de ikke forstått noen ting av lærdommene fra Vietnam og Afghanistan. Irans fremste våpen nå er det som viste seg på Enghelab-plassen, et forent og rasende folk som er samlet om å forsvare landet sitt mot barbarer som ikke en gang har såpass til æresfølelse at de kan respektere diplomatiets lover. Om han trenger å få det gnidd inn, kan jo Trump ta seg bryet med å sammenlikne bildene fra sin egen innsettelsesseremoni med bildene fra Teheran.

Det hvite hus har ikke en gang støtte fra folket i USA for en krig mot Iran. I en meningsmåling sa bare 18% at de ville ha «militæraksjon» mot Iran.

USAs moralske nederlag i krigen mot Iran skjedde der og da på Enghelab-plassen. Heretter er det «bare» et spørsmål om hvor mange menneskeliv og hvor mange milliarder dollar det skal koste før Det hvite hus og Pentagon innser at de har tapt.

Hvis du ønsker å bidra med en stor eller liten gave kan du betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050

Fra utlandet: IBAN-nummer: NO5590013089050

SWIFT/BIC for SpareBank 1 Oslo Akershus: LABANOKK

Vipps: 116916

Forrige artikkelPentagon trekker tilbake brev om tilbaketrekning
Neste artikkelElektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).