Voldtekstmannen i din vei

0
“Un violador en tu camino” - skjermdump fra video

Av Claudio Milton.

«En voldtektsmann i din vei» er en protestforestilling laget av et feministisk kollektiv i Valparaíso, kalt «Las Tesis», som er skapt for å protestere mot brudd på kvinners rettigheter i sammenheng med protestene som finner sted i Chile.

YouTube player
«Voldtektsmannen er deg».
«Det er «pacos»(politiet), dommerne, staten, presidenten!»

«Den undertrykkende staten er en macho voldtektsmann».

Forestillingen ble fremført for første gang foran en politistasjon i Valparaíso den 18. november 2019. Den andre fremføring ble gjort av ca. 2000 chilenske kvinner den 25. november som en del av «Internasjonal dag for avskaffelse av vold mot kvinner» som ble videofilmet og viralisert på sosiale nettverk.

Den fikk en global rekkevidde etter at feministiske bevegelser i flere titalls land adopterte og oversatte forestillingen tilpasset sine protester og lokale krav om opphør av drap og strengere straff for kvinnemord og seksuell vold, mm.

YouTube player

«En voldtektsmann i din vei» er laget av den feministiske gruppen ‘Las Tesis’ dannet av Lea Cáceres, Paula Cometa, Sibila Sotomayor og Dafne Valdés, alle fra Valparaíso og omegn. Stykket er en urban forestilling fremført av kvinner i alle aldre med sort bind for øynene og et grønnt skjerf på nakken. Kvinnene stiller seg opp i rader og utfører en koreografi som synger en sang mot mannsdominans og de viktigste former for vold mot kvinner, som trakassering, mishandling, voldtekt, drap og forsvinning av kvinner, samt mangel på rettferdighet. 

Det er en kritikk av samfunnet og de utøvende og rettslige myndighetene som står i fokus. Feministene anklager myndighetene, politiet, dommere, presidenten og staten for passivitet i møte med forbrytelsene som er begått og for utbredt straffrihet. De står og peker frem for å vise til de medskyldige: menn og staten, med uttrykket «Voldtektsmannen er du!».

En av de siste strofer er en parodi på den chilenske Carabineros-hymnen. (Carabineros er det halvmilitære politiet i Chile).
Navnet på forestillingen «En voldtektsmann i din vei» refererer til slagordet «En venn i din vei», brukt som et kampanjeslagord av Carabineros på 1990-tallet.

YouTube player

«En venn i din vei», hymnen til Carabineros i Chile ble til en «voldtektsmann i din vei».

Skaperne av tekstene til sangen gjennomførte en undersøkelse av kvinners rettigheter i verden og baserte teksten på den. De skapte en kunstnerisk uttrykk som kunne tillate å kommunisere enkelt og offentlig de viktigste tesene til feminisme og dens krav. Derav navnet på kollektivet «Las Tesis».

For å støtte stykket, publiserte gruppen videoer på YouTube der de forklarte koreografien og opprettet en visuell identitet som de la ut på Instagram.

For å realisere teksten inkluderte de setninger relatert til seksuell trakassering og vold mot kvinner, for eksempel «Feilen var ikke min, heller ikke hvor jeg var eller hvordan jeg kledde meg» og «Voldtektsmannen er deg.»

I teksten anklager kollektivet forskjellige makter i staten som ansvarlige for undertrykkelse av kvinner. I den opprinnelige teksten bruker de uttrykket «pacos» for å referere nedsettende til Carabineros i Chile. En strofe fra hymnen til carabineros siteres på en ironisk måte: «Sov uskyldig jente rolig, uten å bekymre deg for banditten, som for dine søte og smilende drømmer vokter din venn ‘carabinero’.»

På slutten av strofen peker de frem og sier «Den undertrykkende staten er en ‘macho’ voldtektsmann».

«En voldtektsmann på din vei» ble avholdt 28. november foran kontorene til departementet for kvinner og likestilling i den chilenske regjeringen for å kreve fratredelse av sin statsråd, Isabel Plá, for ikke å opptre tydelig mot brudd på menneskerettighetene av kvinner under det sosiale utbrudd i oktober i Chile.

Fremføring i Mexico by

YouTube player

Tusenvis av kvinner i Mexico by fremfører Voldtektsmannen er deg! 

‘Un violador en tu camino’ 

Kritikken fremført i denne sangen skapt av Las Tesis» når også presidenten i Chile, Sebastián Piñera, som i 2017, som kandidat, kom med en misogynistisk kommentar om voldtekt. Men det har ikke vært eneste gang presidenten har vist kommentarer av denne typen. «Vi husker hans katastrofale uttalelser i 2013, i hans første periode, da han snakket om en 11-årig jente voldtatt og gravid, husker de. Selv om i Chile en av årsakene til abort er for voldtekt, applauderte den chilenske presidenten at den mindreårige bestemte seg for ikke å abortere, og dermed sa at hennes ord viste «dybde og modenhet».

Teksten til sangen «Voldtekstmannen er deg». 

Patriarki er en dommer, som dømmer oss for å være født og straffen vår er volden du ikke ser.
Patriarki er en dommer, som dømmer oss for å være født og straffen vår er volden du allerede ser.
Det er kvinnedrap, straffrihet for min morder, det er forsvinningen det er voldtekten.
Og det var ikke min feil, heller ikke hvor jeg var, og heller ikke hvordan jeg kledde på meg.
Og det var ikke min feil, heller ikke hvor jeg var, og heller ikke hvordan jeg kledde på meg
Og det var ikke min feil, heller ikke hvor jeg var, og heller ikke hvordan jeg kledde på meg.
Og det var ikke min feil, heller ikke hvor jeg var, og heller ikke hvordan jeg kledde på meg.
Voldtektsmannen er deg.
Voldtektsmannen er deg.
Det er pacos (politimenn).
Dommerne.
Staten.
Presidenten.
Den undertrykkende staten er en macho voldtektsmann.
Den undertrykkende staten er en macho voldtektsmann.
Voldtektsmannen er deg.
Voldtektsmannen er deg.
«Sov uskyldig uskyldig jente, uten å bekymre deg for banditten, som for dine søte og smilende drømmer våkter din venn ‘carabinero’».
Voldtektsmannen er deg.
Voldtektsmannen er deg.
Voldtektsmannen er deg.
Voldtektsmannen er deg.


Litt om symbolene i sangen.

Når vi i sangen hører ordet ‘femicidio’ senker kvinnene i knebøy med hendene bak hodet. Det er for å demonstrere hvordan de blir tvunget til å sitte under arresten i politistasjonen. Ofte hel nakne.

Det at kvinnene går i shorts og lett klær er for å vise til at klærne har ingen ting å gjøre som provokasjon til vold. Og med bind for øynene symboliserer at de er utsatt på uprovosert vold i det offentlige rom.

YouTube player

‘El violador en tu camino’ i Tyskland.


Denne artikkeln av Claudio Milton er oversatt til norsk av forfatteren. Originalen ble publisert på hans blogg noruego.today.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelJohn Pilger: Det er ingenting igjen av diplomatiet som gjorde at den gamle kalde krigen forble kald
Neste artikkelDet trengs et distriktsopprør – og folk i byene bør støtte det