Syrias hær fortsetter å nedkjempe terrorister i Idlib

0
Detaljkart over det sørlige Idlib. Kilde AMN

Den offensiven mot terroristene i Idlib som den syriske hæren innledet 19. desember 2019 fortsetter med full styrke. Mange titalls landsbyer og byer som har vært under kontroll av Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS) er frigjort. HTS er et annet for al-Nusra, som er al-Qaidas filial i Syria. Det har kommet meldinger om at den syriske hæren allerede skal ha frigjort den strategisk viktige byen Ma’arat Al-Nu’man på hovedvei M5, men det stemmer antakelig ikke per 28. desember. Det var forhandlinger med HTS om overgivelse, men de forhandlingene førte ikke fram. HTS nekter å gi seg. Syrias hær har behov for å konsolidere de over 40 byene og landsbyene som er frigjort sist uke, og dessuten meldes det om at offensiven bremses av hardt vintervær. Dette gjør at offensiven kan bli bremset noe, men den vil neppe bli avsluttet med det første.

I lang tid har Syria og Russland arbeidet med å etablere humanitære korridorer for å hjelpe sivile til å flykte ut av kampsonene. Dette arbeidet har gitt en del resultater, og i Khan Sheykhun og området omkring den har de sivile kunnet vende tilbake igjen etter at området ble frigjort i august 2019. Men terroristene og deres allierte har sabotert de humanitære korridorene. Terroristene vil ha de sivile der for å bruke dem som menneskelige skjold.

Nå melder FN at svært mange mennesker har flyktet nordover. En del av disse er tydeligvis terroristene og deres familier. Ved inngangen til 2019 ble det antatt at det kunne være så mange som 100.000 terrorister i Idlib.

Men det er opplagt også vanlige sivile som flykter. Det er tragisk at så mange må flykte fra krig, men det betyr også at terroristene ikke lenger kan dekke seg bak dem, og at Syria og deres allierte dermed kan angripe terroristene enda mer effektivt. Også av den grunn er det sannsynlig at offensiven til den syriske hæren vil fortsette, kanskje helt til også hovedvei M4 fra Aleppo til Middelhavskysten blir frigjort. Å frigjøre både hovedvei M5 i hele sin lengde og M4 vil vøre betydelige militære seire for Syria, og det vil bedre kommunikasjonen og produksjonslivet i landet betraktelig.

På hovedvei M5 i Syria
Kartet viser hovedveisystemt i Syria der M5 går fra grensa mot Irak i øst parallelt med grensa mot Tyrkia fram til Aleppo der den vender sørover og går til Damaskus og helt til grensa mot Jordan. Hovedvei M4 er den tjukke blå linja som går fra Aleppo til Latakia i vest. Kampene nå pågår i det sørøstre hjørnet av Idlib, sør for det krysset der M5 og M4 skiller lag.

Terroristene sendes til andre slagmarker

Samtidig med terroristenes mange nederlag i Idlib pågår det evakuering av de gjenværende til i første rekke Irak og Libya.

Det meldes om at det er etablert rekrutteringskontorer i Afrin og det blir lokket med månedslønner for leiesoldater på 1800 dollar. Allerede i juli 2019 advarte Russlands president Vladimir Putin i en samtale med Italias statsminister Giuseppe Conte om at terrorister fra Syria strømmer til Libya for å krige der.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.