Frankrikes Jan Palach

27
Prekaritet dreper. Om den desperate handlingen til Anas Kournif. Skjermdump fra Twitter.
George Chabert

Av George Chabert, Trondheim.

For første gang i Frankrikes historie har en protesterende student satt fyr på seg selv. Anas Kournif er kun 22 år gammel, og ble så forbrent at han fortsatt svever mellom liv og død.

Han hadde nylig mistet både stipendet og hybelen, og skulle klare seg med 4500 kroner per måned.

I en melding på sosiale medier beskylder han EU og de tre siste franske presidenter for å ha gitt ham et liv i utrygghet, og skapt et samfunn der stadig flere opplever arbeidsledighet, angst og fattigdom: «Jeg beskylder Macron, Hollande, Sarkozy og EU for å ha drept meg ved å skape usikkerhet om alles framtid.» Den unge studenten oppfatter dagens kontroverser om sekularisme og hijab som en bevisst strategi for å skjule den konstante forverringen av levekårene for de aller fleste franskmenn.

Fire dager etter dette skulle tidligere president François Hollande presentere sin siste bok ved universitetet i Lille: Svaret på den demokratiske krisen. For studentene var dette som om en notorisk pyroman skulle ha skrevet bok om brannslokking. De tvang den tidligere presidenten til å forlatte lokalene, og ødela bøkene som skulle selges og signeres.

Anas Kournifs desperate handling minner om tre tidligere tilfeller der mennesker har satt fyr på seg selv i protest. I 1963 begikk en vietnamesisk munk selvmord ved å tenne på seg selv i protest mot det sør-vietnamesiske regimet, som var støttet militært av USA. I 1969 tente den tsjekkiske studenten Jan Palach på seg selv i protest mot den sovjetiske okkupasjon av Tsjekkoslovakia.

I 2011 brente en tunisisk gateselger seg i hjel i protest mot regimet til president Ben Ali. Alle disse selvmordene fikk stor politisk betydning, og samtlige markerte begynnelsen på slutten for regimer som hadde fratatt borgerne håpet om en bedre framtid.

Om bildet av den brennende munken sa John F. Kennedy: «Ingen nyhetsbilder i historien har skapt så mye følelser rundt om i verden som dette.» Den franske presidenten kommentere studentens handling annerledes. For ham var dette «et enkelt tilfelle», og han antydet at studenten var psykisk ustabil. Den desperate handlingen i Lyon 8. november 2019 var utvilsomt politisk, og kan være et varsel om at EUs liberale regime med institusjonalisert sosial usikkerhet nærmer seg slutten.

Et politisk regime som forårsaker en økning av selvmord blant bønder, politi og lærere, og som får en student til å tenne på seg selv i protest vil ikke overleve. Verken i Vietnam, i Tsjekkoslovakia, i Tunisia, eller i Frankrike.


Denne artikkelen har stått som leserinnlegg i avisa Klassekampen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Selvmord ved brenning er dramatisk, men det er en gal manns verk.Og bør aldri holdes fram som en politisk handling. Om en ikke vil riskikere blod på hendene.
  4500 kroner i måneden, er 4500 kroner mer min syriske flyktning fikk da han ble deportert til Frankrike. Han måtte klare seg med de kronene jeg klarte å snike under DNBs radar. Og det kristne samfunnets gjestfrihet.
  Frankrike trenger Jesus, for han har ikke vært der på mange hundre år.

 2. I dag ble en verdenregjering offisielt etablert da klimapsykopatene avslørte hva som er meningen med klimahysteriet.
  EN global skatt er selve definisjonen på en verdenregjering eller verdens-diktatur som det egentlig er.

  En grønn global skatt som gjelder alle i hele verden, snart kommer nye og nye lover som ikke har noe med klima å gjøre på samme måte som handelsavtalen EØS og poff så har vi et globalt diktatur.

  Så får vi en verdens-hær som skal knuse all motstand i land der folket protesterer.

  Menneskeheten blir lurt trill rundt der mange tror det handler om en felles kamp for å bekjempe de ikke eksisterende klimaendringene.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ikke la deg lede inn i snubletrådene til Kjellemann. Det ser ut til at han har tenkt å ødelegge forumet.

 4. EU er seiglivede. Samme med USA. Mange som trodde USA ville gått under nå, deriblant Galtung. Tipper vi ikke blir kvitt dem så lett. Spesielt med en forskremt middelklasse. Folk langt ute på venstresiden er jo mot Brexit, deriblant Fløgstad, fordi noen høyreorienterte også er mot EU. Jeg har ikke så voldsom tro på at arbeiderne våkner, kunnskapsnivået er for lavt til det. Tror heller Europa blir som USA mer eller mindre.

 5. USA har vel allerede fått Nazi-Tyskland til å blekne spør du meg. Når det gjelder valget om to år tror jeg Trump er ferdig. Det betyr selvføligelig ikke at det blir endring i politikken.

 6. Avatar for Dias Dias says:

  Kan du si noe om hva slag kilde det her er snakk om? :alien:

 7. Avatar for Dias Dias says:

  No problemo :partying_face::alien:

  index

 8. Kilden til Kjell108 er Benjamin Bullford, det skjønte jeg allerede etter første kommentar.
  Nettets største sionist fake news agent.

  Kilden til at vesten blir mer enn halvert innen 2025 er denne her som er langt mer mystisk. Pentagon? CIA ?

  Hvem ville brukt så mye penger på å lage noe som er fake ?

  http://www.deagel.com/country/Norway_c0153.aspx

  http://www.deagel.com/country/United-States-of-America_c0001.aspx

  http://www.deagel.com/country/

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

19 flere kommentarer

Deltakere