Frankrikes Jan Palach

0
Prekaritet dreper. Om den desperate handlingen til Anas Kournif. Skjermdump fra Twitter.

Av George Chabert, Trondheim.

For første gang i Frankrikes historie har en protesterende student satt fyr på seg selv. Anas Kournif er kun 22 år gammel, og ble så forbrent at han fortsatt svever mellom liv og død.

Han hadde nylig mistet både stipendet og hybelen, og skulle klare seg med 4500 kroner per måned.

I en melding på sosiale medier beskylder han EU og de tre siste franske presidenter for å ha gitt ham et liv i utrygghet, og skapt et samfunn der stadig flere opplever arbeidsledighet, angst og fattigdom: «Jeg beskylder Macron, Hollande, Sarkozy og EU for å ha drept meg ved å skape usikkerhet om alles framtid.» Den unge studenten oppfatter dagens kontroverser om sekularisme og hijab som en bevisst strategi for å skjule den konstante forverringen av levekårene for de aller fleste franskmenn.

Fire dager etter dette skulle tidligere president François Hollande presentere sin siste bok ved universitetet i Lille: Svaret på den demokratiske krisen. For studentene var dette som om en notorisk pyroman skulle ha skrevet bok om brannslokking. De tvang den tidligere presidenten til å forlatte lokalene, og ødela bøkene som skulle selges og signeres.

Anas Kournifs desperate handling minner om tre tidligere tilfeller der mennesker har satt fyr på seg selv i protest. I 1963 begikk en vietnamesisk munk selvmord ved å tenne på seg selv i protest mot det sør-vietnamesiske regimet, som var støttet militært av USA. I 1969 tente den tsjekkiske studenten Jan Palach på seg selv i protest mot den sovjetiske okkupasjon av Tsjekkoslovakia.

I 2011 brente en tunisisk gateselger seg i hjel i protest mot regimet til president Ben Ali. Alle disse selvmordene fikk stor politisk betydning, og samtlige markerte begynnelsen på slutten for regimer som hadde fratatt borgerne håpet om en bedre framtid.

Om bildet av den brennende munken sa John F. Kennedy: «Ingen nyhetsbilder i historien har skapt så mye følelser rundt om i verden som dette.» Den franske presidenten kommentere studentens handling annerledes. For ham var dette «et enkelt tilfelle», og han antydet at studenten var psykisk ustabil. Den desperate handlingen i Lyon 8. november 2019 var utvilsomt politisk, og kan være et varsel om at EUs liberale regime med institusjonalisert sosial usikkerhet nærmer seg slutten.

Et politisk regime som forårsaker en økning av selvmord blant bønder, politi og lærere, og som får en student til å tenne på seg selv i protest vil ikke overleve. Verken i Vietnam, i Tsjekkoslovakia, i Tunisia, eller i Frankrike.


Denne artikkelen har stått som leserinnlegg i avisa Klassekampen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
Forrige artikkelJournalistdrapet på Malta: Regjeringa faller.
Neste artikkelKronprinsesse Mette-Marits forklaring om kontakten med Epstein holder ikke