Journalistdrapet på Malta: Regjeringa faller.

0
Demonstrasjon til minne om Daphne Caruana Galizia og krav om regjeringas avgang i Valletta. Skjermdump fra Twitter

Statsminister Joseph Muscat på Malta sier at han vil søke snarlig avskjed. Dette skjer etter arrestasjonen den framtredende forretningsmannen Yorgen Fenech, som har tette bånd til regjeringa og som mistenkes for å ha stått bak drapet på den maltesiske journalisten Daphne Caruana Galizia som drept i en bilbombe nær sitt hjem oktober 2017. Tiltalepunktene mot Fenech er:

  • Konspirasjon for å begå en forbrytelse
  • Medskyldighet i drapet på Caruana Galizia
  • Konspirasjon for å begå et mord

Les: Mafia på Malta tungt inne i gaming

Etter arrestasjonen av Fenech har det vært omfattende demonstrasjoner og protester på Malta. Flere tusen demonstranter samlet seg i gatene i hovedstaden Valletta og krevde statsministerens avgang, skriver Times of Malta.

Reuters skriver at drapet ble utført på kontrakt av to gangstere som fikk 150.000 euro for å gjennomføre drapet. Muscats stabssjef Keith Schembri er blitt brakt inn til politiet for videre avhør i forbindelse med drapet. Også turistminister Konrad Mizzi har gått av. Begge var blant dem Caruana Galizia anklaget for korrupsjon.

I mars 2017 skrev Daphne Caruana Galizia:

«Hele gjengen skulle ha gått av øyeblikkelig. Jeg har aldri sett så mye korrupsjon siden 1985. Jeg er virkelig rystet. Og det har endelig gått opp for meg hvor farlige folk jeg har med å gjøre her.»

Den europeiske kommisæren for menneskerettigheter har krevd at det blir nedsatt en uavhengig granskingskommisjon for å utrede hvem som sto bak drapet.

Den var i februar 2016 Daphne Caruana Galizia avslørte at Konrad Mizzi hadde forbindelse med hvitvaskinga som ble avslørt i Panama Papers. Hun avslørte også at stabsjef Keith Schembri var med på et tilsvarende opplegg.

En oversikt over og et innsyn i hennes arbeid er samlet i The Daphne Project.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.