Et israelsk kupp for å plante muslimhat på nettsider over hele verden

0
Ilhan Omar var en av dem som var offer for den israelskorganiserte svertekampanjen på Facebook. Foto: Shutterstock

Ei «mystisk» gruppe basert i Israel har sørget for å bruke noen av de største ytre-høyre-sidene på Facebook til å skape et kommersielt selskap som skal tjene penger på islamhat og påvirke internasjonal politikk, skriver The Guardian.

Fake news made in Israel

Den «mystiske» israelsk gruppa har fått tilgang til de høyreorienterte nettsidene gjennom å kontakte adminitratorene deres og tilby hjelp for å øke verdien av innholdet deres og tilby dem hjelp med redigering. Israelerne lyktes med å få innpass hos minst 21 slike grupper, og noen av dem blant de største i sitt slag, skriver den britiske avisa.

Da de først hadde fått innpass begynte de israelske operatørene å publisere identiske og praktisk talt samtidige meldinger på 21 Facebook-grupper med til sammen 1 milion lesere.

Hensikten med operasjonen var naturligvis ikke å skape noe kommersielt selskap. Det var åtet som de høyreorienterte administratorene bet på. Hensikten var å skape svart propaganda.

Innholdet i meldingene gikk ut på å sverte muslimske politikere, slik som USAs Ilhan Omar og «venstreorienterte» politikere som Jeremy Corbyn og plante falske historier om dem. I august 2019 nektet Israel Omar innreise på grunn av hennes støtte til Palestina.

The Guardian skriver at det er gjort omfattende forsøk på å finne ut hvem som har stått bak denne israelske operasjonen. De har sporet det til en israelsk bruker som kaller seg Ariel1238a.

Denne aksjonen bærer alle kjennetegnene til en klassisk svart propaganda-aksjon, det vil si at man planter et budskap på en motstander for å diskreditere motstanderen. Man utstyrer høyreekstreme nettsider med innhold som er ment å bli avslørt som «fake news», og så har man dem på flatmark for politiske sanksjoner av ulike slag.

Israels trollarmé på internett

Israel er blant de fremste i verden når det gjelder psykologisk krigføring i sosiale medier.

Israel har en hel hær på tusenvis av nettroll som delvis finansieres av den israelske staten. Departementet for strategiske saker har erklært global krig mot BDS-bevegelsen. Dette skriver Electronic Intifada. Nettavisa fortsetter:

For å skjule sin rolle har departementet innrømt å arbeide gjennom frontgrupper som «ikke vil avsløre sin forbindelse med staten.»

Trollhæren Act.IL er en av mange slike grupper. Det fokuserer på å spre israelsk propaganda online.

Hvordan bruker det sitt milliondollarbudsjett?

Act.IL drives av en tidligere israelsk spion som har hevdet at hans enhet er involvert i «en ny slags krig.»

Mens Act.IL nektet for at de er støttet av den israelske regjeringen, har konsernsjefen innrømmet (på hebraisk) at de har jobbet tett med israelske departementer, og på engelsk at hans ansatte hovedsakelig er tidligere israelske spioner.

Hans navn er Yarden Ben Yosef. I fjor forklarte han gruppens metoder i en artikkel for et magasin rettet mot israelske diplomater. Han beklaget at når det gjelder Gaza i mai samme år «vant den palestinske fortellingen i verdensmediene framfor den israelske.»

Noe av det denne trollarméen gjør er å overvåke diskusjoner og innlegg i sosiale medier for så å intervenere i diskusjonene og plante innlegg som sverter palestinerne og fremmer Israels agenda. Det å diskreditere BDS-bevegelsen står naturligvis høyt på agendaen, blant annet ved å kalle den «antisemittisk» osv. Den tidligere regjeringsrådgiverene Gidi Grinstein er sentral i dette arbeidet. Han legger vekt på å få folk på venstresida til å sverte BDS-bevegelsen blant venstreorienterte folk, for «det er bare de som kan gjøre den jobben», som han sier. Grinstein var forøvrig rådgiver for daværende statsminister Ehud Barak.

Det strategiske departementet i Israel og andre regjeringsorganer har investert tungt i denne trollarméen, og når man ser på kampanjen mot Jeremy Corbyn i Storbritannia, er det ikke noen tvil om at de oppnår en del resultater.

Cyberkrigen

PÅ sitt siste toppmøte definerte NATO cyberrommet som en av sine slagmarker. Israel har gjort det lenge, og naturligvis har også USA og Storbritannia ligget langt framme. For de sistes vedkommende holder det å nevne Intergity Initiative. (For å unngå misforståelser: Russland, Kina og andre stormakter driver også cyberkrig – Norge også, men Israel er i en divisjon for seg.)

Denne operasjonen er lærerik fordi den forteller oss om hva vi har i vente. Det vil komme flere provokasjoner. De vil være mer avanserte, og de vil kunne plantes på hvem som helst. Hvis folk på venstresida tror at det ikke kan ramme oss, bør de tenke om igjen veldig fort.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.