Amerikansk dystopi: Profitt på de fattiges blod

6
Blodsugere - skjermdump fra Twitter

Blod har blitt stor business i USA, og flere store korporasjoner kaster seg inn i kampen om blodmarkedet, skriver Alan Macleod i MintPress.

For store deler av verden er å donere blod en ren solidaritetshandling; en samfunnsplikt som de friske utfører for å hjelpe andre som er i nød. Ideen om å bli betalt for en slik handling vil bli betraktet som bisarr. Men i USA er det big business. Faktisk, i dagens elendige økonomi, der rundt 130 millioner amerikanere innrømmer at de ikke klarer å betale for grunnleggende behov som mat, bolig eller helsevesen, er kjøp og salg av blod av de få blomstrende industriene Amerika har igjen.

Antall innsamlingssentre i USA er mer enn doblet siden 2005, og blod utgjør nå godt over 2 prosent av den samlede amerikanske eksporten etter verdi. For å sette det i perspektiv, er amerikanernes blod nå verdt mer enn alle eksporterte mais- eller soyaprodukter som dekker store områder av landets hjerte. USA leverer hele 70 prosent av verdens plasma, hovedsakelig fordi de fleste andre land har forbudt praksis på etisk og medisinsk grunnlag.

Eksporten økte med over 13 prosent til 28,6 milliarder dollar mellom 2016 og 2017, og plasmamarkedet anslås å få «en strålende vekst», ifølge en bransjerapport. Flertallet går til velstående europeiske land; Tyskland kjøper for eksempel 15 prosent av all amerikansk blodeksport. Kina og Japan er også viktige kunder.

Og det er ikke de rike og de velstående som gir blod. Det er de fattige, de hjemløse, de uføre som blør for noen ekstra dollar i lommeboka. Omtrent 70% av blodgiverne opplever helseproblemer.

New York Times skriver om fattige folk som har gitt blod inntil 104 ganger på ett år og føyer til «dette er en 20 milliarder dollarindustri». Og plasmaprofitørene plasserer alltid blodgiversentrene i fattige bydeler sier forskeren Heather Olsen til NYT.

Omtrent halvparten av USAs befolkning er blakk. Folk har ikke penger på bok i et knipetak og 37 millioner innbyggere går sultne til sengs. Noen har funnet ut at de kan få litt ekstra penger å skjøte på de knappe ressursene på ved å selge blod. Og korporasjonene gjør som det heter i god gammel kommunistisk propaganda bokstavelig talt suger blodet ut av de fattige for å gjøre profitt.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  blod

  Fra en link i teksten ser jeg at Norge kjøper 70.8 millioner dollar av fattigmanns blod fra USA… En bra illustrasjon av det globale klassesystemet…

 2. Og nå har USAs landbruksdepartement funnet ut at de skal delvis avvikle mat-kupong systemet for å spare 5, 5 milliarder dollar over 5 år. Dette rammer direkte 700000 amerikanere, hovedsakelig single mødre med barn, og foreldre med barn fra svake grupper. Hele 39 millioner amerikanere får offentlig støtte til mat.
  (Kilde: New York Times, NRK text-tv s125).

  Dette mens USAs privateide krigsvåpen-industri får rekord-bevilgninger over forsvars (angreps) budsjettet. For forsvaret mot USAs oppkonstruerte fiender skal nå over til verdensrommet, og det krever selvsagt bokstavelig talt astronomiske beløp. Det militær-industrielle komplekset årelater statsbudsjettet (og mange amerikanere), mer og mer år for år, de har fått det som de vil etter de fant opp atombomben.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det er utrolig mye trygd i USA. Du kan leve bedre på trygd i USA enn med jobb i Israel. Latin-Amerikanerne drømmer om å komme på trygd i USA.
  Reelt er 22% arbeidsledige i USA. Det problemet løses ved trygdeordninger.
  Hva skjer med MS-13 gjenger når de kommer til USA? De settes på trygd selvfølgelig.

  1. Kom til USA
  2. Vi gir deg trygd
  3. Ok, hva skal jeg gjøre?
  4. Stem på oss
  5. Får jeg statsborgerskap når jeg kommer?
  6. Du får sertifikat i alle fall
  7. Er det nok for å stemme?
  8. Det er som regel nok
 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg frykter de rigger for borger-krig. Om det ikke er for å pushe Trump til å “bombe Iran”.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere