Kina planlegger massiv satsing på kullkraftverk

0
Kullkraftverk i Nord-Kina. Foto: Shutterstock

Kina har redusert rollen til kull i sin energimiks fra 68% i 2012 til 59% i 2018, og Kina er det landet som uten sammenlikning satser mest på fornybar energi. Kina investerer nesten like mye i fornybar energi som hele resten av verden tilsammen!

Men Kinas energibehov er umettelig. Det har ført til at landet nå satser på å bygge et stort antall nye kullkraftverk. Bare det siste halvannet året er det bygd kullkraftverk med en kapasiet på 42,9 GW, skriver The Guardian.

Den planlagte kullsatsinga vil gi 226 GW, skriver Reuters. Med en økonomisk vekst som riktignok er skalert ned til 6,2%, noe som i Vesten ville ha vært et uhørt høyt nivå, vil Kinas økonomi doble innen 2030, så energibehovet er enormt.

Kina satser også stort på å bygge kullkraftverk i utlandet. Kinesiske banker har øremarket en sum tilsvarende 36 milliarder dollar til kullkraftverk med en kapaistet på 102 GW i totalt 27 land.

Kilde: IEEFA

Det er naturligvis lett for miljøaktivister og hvem som helst ellers å kritisere denne massive kullkraftsatsninga til Kina. Men sannsynligvis bruker hver eneste en av dem daglig kinesiske produkter som er produsert ved hjelp av kullkraft. Det er nemlig slik at verden ikke nærmer seg det «fossilfrie samfunnet». Vi er tvert imot like avhengige av fossil energi som for tjue år siden. Innen energipolitikken er det veldig stor avstand mellom liv og lære. Og mesteparten av det vi får høre og lese i mediene er ideologi og ikke industripolitikk.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.