Kina planlegger massiv satsing på kullkraftverk

2
Kullkraftverk i Nord-Kina. Foto: Shutterstock

Kina har redusert rollen til kull i sin energimiks fra 68% i 2012 til 59% i 2018, og Kina er det landet som uten sammenlikning satser mest på fornybar energi. Kina investerer nesten like mye i fornybar energi som hele resten av verden tilsammen!

Men Kinas energibehov er umettelig. Det har ført til at landet nå satser på å bygge et stort antall nye kullkraftverk. Bare det siste halvannet året er det bygd kullkraftverk med en kapasiet på 42,9 GW, skriver The Guardian.

Den planlagte kullsatsinga vil gi 226 GW, skriver Reuters. Med en økonomisk vekst som riktignok er skalert ned til 6,2%, noe som i Vesten ville ha vært et uhørt høyt nivå, vil Kinas økonomi doble innen 2030, så energibehovet er enormt.

Kina satser også stort på å bygge kullkraftverk i utlandet. Kinesiske banker har øremarket en sum tilsvarende 36 milliarder dollar til kullkraftverk med en kapaistet på 102 GW i totalt 27 land.

Kilde: IEEFA

Det er naturligvis lett for miljøaktivister og hvem som helst ellers å kritisere denne massive kullkraftsatsninga til Kina. Men sannsynligvis bruker hver eneste en av dem daglig kinesiske produkter som er produsert ved hjelp av kullkraft. Det er nemlig slik at verden ikke nærmer seg det «fossilfrie samfunnet». Vi er tvert imot like avhengige av fossil energi som for tjue år siden. Innen energipolitikken er det veldig stor avstand mellom liv og lære. Og mesteparten av det vi får høre og lese i mediene er ideologi og ikke industripolitikk.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. AnneBrit says:

    Så da er det slutt på subsideringen av el-biler, antar jeg. Det blir knapt symboler igjen av den politikken, dersom Kina fyrer opp for alvor. På den annen side, så får vi vel se om det er noe hold i oppvarmingsteoriene til de moderne dommedagskultistene. Etter å ha fulgt Ousland på Nordpolen (på avstand), håper jeg at dette kan være “dråpen” som får den til å smelte.
    Men da drar han vel bare fram kajakken.

  2. SHO says:

    Her bygges det ut stadig nye kullkraftverk bla i Kina, India og Indonesia. Samtidig legges det ned atomkraftverk i Tyskland, Sverige og Belgia. Og så skal altså Norge helst egenhendig redde verden fra klimakrise (feks ved å stoppe eksport av gass og olje til EU-landene og ved å eksportere store mengder strøm til EU-landene).

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere