Surrealismens hovedkvarter: En ukrainsk oligark tramper i klaveret

0
Oligarken Igor Kolomoiskij. Foto: Shutterstock.

At en komiker ble valgt til president i Ukraina er helt på sin plass, siden ukrainsk politikk er en rullende tragikomedie. Dette ble ikke minst tydelig da president Vladimir Zelenskijs støttespiller, oligarken Igor Kolomoiskij ble intervjuet i New York Times.

Kolomoiskij har både ukrainsk og israelsk statsborgerskap. Han er en av de to-tre rikeste personene i Ukraina. Som sentral eier av PrivatBank Group har han en kontrollerende hånd inne i praktisk talt alle industrier i Ukraina. Han er en av grunnleggerne av European Jewish Parliament samtidig som han har vært en av de sentrale sponsorene for den nazistiske Azov-bataljonen.

I intervjuet med NYT sier Kolomoiskij blant annet om Russland:

«De er sterkere uansett. Vi må forbedre vår forbindelser med dem. Folk vil ha fred, et godt liv, de ønsker ikke krig. Og det er dere (det vil si USA, red.) som tvinger oss til å krige, og dere gir oss ikke en gang penger for det»

Det skal jo ikke nektes for at Kolomoiskij har rett. Krigen i Ukraina er skapt av USA under fredsprisvinner Barack Obama da de sto bak det naziledede Maidan-kuppet i 2014. USA lovte den gangen Ukraina adgang til NATO og EU lovte landet medlemskap. Det er ikke blitt noe av noen av delene, og det blir det heller ikke, sjøl om NATO behandler Ukraina som et slags medlem og lar deres naziinfiltrerte militærstyrker delta i NATO-manøvre. Og Kolomoiskij langer ut:

«Dere vil ikke ta imot oss, så det er ingen grunn til å kaste bort tida på tomt prat. Russland vil elske å ta imot oss i en ny Warszawa-pakt.»

Russland har aldri uttrykt noe slikt ønske, det vi kjenner til, og vi har problemer med å forestille oss at Russland skulle ønske å ha det kaotiske, naziinfiserte og bankerotte Ukraina med i noe som helst. Så dette får stå for Kolomoiskijs regning. Men oligarken er ikke ferdig med det. For hvis Kiev går inn i militærblokk med Russland, vil situasjonen ifølge Kolomoiskij være:

«Russiske tanks vil bli stasjonert nær Krakow og Warszawa. Deres NATO vil gjøre i buksa og må kjøpe bleier.»

Dette kommer jo ikke fra en av Ukrainas mer perifere komikere, men fra en av landets mektigste menn og sannsynligvis den som sørget for å bringe den nåværende presidenten til makta.

Daniel Lazare skriver i Strategic Culture Foundation:

«Dette er verdt å huske på nå som det ene vitne etter det andre gjør sitt beste for å gi Donald Trump skylden for å undergrave Ukraina. Basert på Kolomoiskys kommentarer til Times, er det ikke Trump som er ansvarlig for den ukrainske katastrofen, men flere tiår med USAs politikk. Ved å pumpe inn 5 milliarder dollar for å “sikre et sikkert og velstående og demokratisk Ukraina”, som tidligere statsdepartementsjef Victoria (“Fuck the EU”) Nuland uttrykte det, utløste USA en kaskade av hendelser som var ikke mindre enn katastrofale. Det oppmuntret det naziledede kuppet i Euromaidan 2014, som tok en svak stat og gjorde den enda svakere ved å utløse et parallellopprør i det russisktalende øst. Den kastet ut en korrupt pro-russisk president ved navn Viktor Janukovitsj og hentet inn den pro-amerikanske presidenten Petro Poroshenko, som antakelig har vært enda verre. Nå har de hentet inn Zelensky, en hyggelig fyr, som godt kan vise seg å være den mest katastrofale av alle fordi han ser ut til å være lite mer enn en stand-in for en oligark så opprørende at gjør alle andre oligarker til skamme.»

Det er mulig Lazare er litt urettferdig mot Zelenskij, vi får se. Men han gjør ingen urett mot Kolomoiskij eller New York Times. Og han er helt presis når han sier at Kiev har tatt over etter Paris posisjonen som «surrealismens hovedkvarter». Lazare minner om at det var New York Times som i 2014 hyllet Kolomoiskij som en helt mot anti-semittismen, mens den liberale israelske avisa Haaretz beskrev ham som den mobgangsteren han vitterlig er. Vladimir Putin har også advart mot Kolomoiskij og sagt at hans skurkaktighet overgår alle andre. «Han har til og med klart å svindle vår egen oligark Roman Abramovitsj.»

Men hvem leser Haaretz og hvem hører på Putin? I mellomtida fortsetter den ukrainske tragikomedien å rive landet i filler mens deres sponsorer i USA og EU later som om de ikke har hatt noe med katastrofen å gjøre.

Under Erna Solberg har Norge overført hundrevis av millioner kroner til de korrupte gangsterne i Kiev uten en gang å ha noen muligheter til å kontrollere hvor pengene havner. Burde ikke hun snart stilles for retten for misbruk av statens og skattebetalernes penger?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelVindheims tapte drøm
Neste artikkelHar den syriske hæren bombet kurdiske tankbiler som smugler olje til Tyrkia?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).