Syrias hær tar full kontroll over Tabaqa-dammen

0
Tabqah-dammen. Foto: Al Masdar News.

Tabaqa-dammen, som demmer opp Eufrat-floden, ble bygd for å gi Syria vannkraft og for å sørge for kunstig vanning av store jordbruksarealer i nærheten. I 2013 ble dammen erobret av terrorister, og den var under kontroll av IS til den kurdiskledede SDF-militsen med støtte fra USA tok kontroll over den i mai 2017. Nå har Syrias hær igjen tatt kontroll over demningen og vannkraftverket ved Tishrin, skriver Al Masdar News. Dette er enda en viktig framgang for Syria i kampen for å frigjøre hele landet. Vannkrafta fra Tabaqh er svært viktig for landets strømforsyning, og uten den ville det være vanskelig å gjenoppbygge landet.

Installert kapasitet på vannkraftverket er 824 MW, men verket har ikke produsert for full kapasitet under krigen. Kapasiteten oppgis nå til 630 MW. Før krigen eksporterte Syria vannkraft til Jordan og Libanon, men under krigen har landet altså ikke en gang kunnet forsyne seg sjøl fra anleggene. Mangelen på elektrisitet har forsterket den økonomiske krisa i landet under krigen. Dermed er frigjøringa av dammen og vannkraftverket et viktig vendepunkt for Syria.

Frigjøringa av nordøstregionen fortsetter

Den syriske hæren fortsetter også å frigjøre byer og landsbyer i nordøst. Den østlige delene av den strategiske M4-hovedveien er nå under kontroll av den syriske hæren.

Det er kommet motstridende meldinger både om graden av samarbeid mellom Syrias hær og SDF og om russiske posisjoner i området. En melding gikk ut på at russiske styrker hadde avtalt med SDF at de skulle overlate kontrollen over Tal Tamr-området til den syriske hæren og de russiske styrkene. Dette er blitt benektet av SDF-talsmann Kino Gabriel.

Men det store bildet er at Sotsjiavtalen i stor grad holder og at den syriske hæren frigjør stadig nye områder.

USA biter seg fast

USAs styrker har ikke forlatt landet, men er blitt omdisponert for å ta kontroll over mest mulig av Syrias oljekilder, slik Donald Trump har gitt uttrykk for. I denne kampen får USA støtte fra SDF, og USAs militære ledere fortsetter å understreke den gjensidige støtten mellom USA og SDF.

Generalmajor Eric T. Hill fra US Air Force sa til AP at «vi har jobbet med dem (SDF) lenge og vi fortsetter å trene dem og jobbe med dem nå. Jeg mener vårt partneskap er sterkt.»

Hill sa også at hans styrker fortsetter å forsyne, gi råd til og utstyre SDF, og at det er SDF som kontrollerer oljefeltene med USAs hjelp. Også SDF-talsmannen Mustafa Bali understreket deres fortsatte vennskap med USA.

USA har altså ikke gitt opp å forsøke å kontrollere noen av Syrias aller viktigste ressurser, både for å fortsatt påføre landet skade og for å ha en fot innenfor når Syrias framtid skal avgjøres. At dette er i strid med alt som heter internasjonal lov, bryr USAs ledelse seg svært lite om. Og SDF har tydeligvis ikke noe i mot å spille rollen som Pentagons nyttige idioter.

SDF gjentar ønsket om forhandlinger med Syrias regjering

Den kurdiskdominerte administrasjonen i Nordøst-Syria har gjentatt sitt ønske om forhandlinger med Damaskus, skriver Kurdistan24. De sier at de ikke har noe ønske om å dele landet, men ønsker å opprettholde sin adminsitrasjon. Det er ingen sjanse for at dette ønsket vil bli innfridd, men intervjuet med Bashar al-Assad åpner for reformer og løsninger som kan komme kurderne litt i møte.

Men det er liten grunn til å tro at SDFs fortsatte støtte til USAs ulovlige okkupasjon av Syria, og nå spesielt okkupasjonen av oljekildene, er noe som vil styrke SDFs aksjer foran forhandlingene med Syrias regjering.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStyringsform
Neste artikkelProtester mot økte oljepriser i Iran
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).