Rettferdighet a la NATO

26
Plakaten for møtet til Helsingforskomiteen.
Lars Birkelund

Av Lars Birkelund.

Rettferdighet a la NATO var jeg nok en gang vitne til da den NATO-tilknyttede Helsingforskomiteen 12. november 2019 arrangerte «Accountability for Torture in Syria and the role of Norway».

Jeg ble fort klar over at dette var et påkosta, potensielt historisk arrangement, da det opererte med store forventninger om å påvirke Norges utenrikspolitikk. Det antyder også tittelen på arrangementet. Men ellers fordi en mengde gjester/vitner var invitert fra andre land, til panelet og for å vitne om tortur. Helsingforskomiteen er internasjonale, må vite. Derfor foregår også arrangementene deres på engelsk og, i alle fall i dette tilfellet, uten muligheter for spørsmål fra publikum. De gjør det altså ikke lett for vanlige, bekymrede mennesker, som ikke er vant med å tale i store fremmede forsamlinger osv.

Dessuten var det lett servering til alle (anslagsvis 60 personer), samt noe jeg ikke skjønte hva var til å begynne, men som må være temmelig ny og avansert teknologi: en digital simultanoversetter med tilknyttede headset som ble delt ut til alle, til låns vel og merke, en innretning som via mikrofon henter eksempelvis arabisk eller tyrkisk tale fra høytalere som i dette tilfellet var plassert metervis fra der folk satt og som oversatte perfekt (det hørtes så og si sånn ut, men vanskelig å bedømme) til engelsk til den enkelte med hjelp av headsetene. 

I alle fall: Une Bastholm fra MDG var sjølsagt helt med på notene om rettferdighet for torturofre (hvem er ikke det, forresten?), i så stor grad at hun ikke klarte å la være å smile mens hun snakket om tortur. Og i så stor grad at hun (tilsynelatende) ikke reflekterte over hvordan man skal kunne skaffe rettferdighet for alle ofre av krigen i Syria ved kun å lytte til de som vitner mot Syrias regjering. For kun slike som påstår at de er torturert av «Assad-regimet» ble hentet til Oslo og kun slike ble hørt.

Med all respekt for vitnene må jeg allikevel nevne at et av dem, en kvinne, var så redd for represalier fra «regimet» at hun satt med ryggen til salen mens hun vitnet. Men allikevel ikke reddere enn at alle kunne se ansiktet hennes da hun etterpå reiste seg, gikk og satte seg på en stol i utkanten av publikum og deretter tidvis beveget seg en smule rundt i rommet. En dramaturgi som ikke var helt gjennomtenkt? ?

Formålet med dette arrangementet var å få Norge til å sende ut internasjonale arrestordre på syriske ledere. Det vil i så fall isolere Syria ytterligere. For eksempel ved at syriske ledere ikke vil ta sjansen på å reise utenlands for å delta i FN, i fredsforhandlinger utenlands osv. Dette vil kunne forlenge krigen mot Syria og lidelsene for et folk som allerede i mer enn åtte år har blitt rammet av krigens redsler, inkludert USA/EU/Norges sanksjoner, støtte til terrorgrupper osv. Sistnevnte uten protester over hodet fra NATOs «menneskerettighetsorganisasjon», Den Norske Helsingforskomite.

Ja, den egentlige hensikten med forslaget kan forsåvidt være å isolere Syria og syrere fullstendig fra verdenssamfunnet, dvs alle syrere som ikke vil overgi seg til terrorgrupper, kolonimakter osv. Syriske forrædere og desertører hylles derimot fortsatt som helter.

«Norge har så mye penger at problemet med å finansiere krigsforbryterdomstoler så og si allerede er løst». Ja, dette var essensen i hva komiteens Gunnar Martin Ekeløve-Slydal sa til denne internasjonale forsamlingen, bare for å understreke hvor arrogant denne overklassen av svært priviligerte menn og kvinner er og hvor lite respekt de har for vanlige norske skattebetaleres slit og slep.  For penger er jo «størknet mannesvette», som  Aasmund Olavsson Vinje sa.  

Human Rights Watch var forresten også representert, med en representant fra Tyskland, i skjønn harmoni med de andre i dette ekkokammeret.

Det ble så vidt nevnt i løpet av arrangementet, nærmest pliktskyldig, at andre parter i krigen også skulle straffeforfølges. Men kun Assad og IS ble navngitt og kun Assads fiender ble som sagt hentet til Norge og vitnet mot ham. Så det er ingen tvil om hvem som skal «tas» og at det er i tråd med den politikken Norge/NATO har ført mot Syria siden 2011. Dette er typisk rettferdighet ala NATO i NATO-landet Norge, der skattepengene våre i virkeligheten brukes til krigspropaganda.

Da jeg kom hjem etter arrangementet tenkte jeg: tror disse folka virkelig på hva de sier, at de med slike forslag bidrar til global rettferdighet, peace, love, kjærlighet ❤️ osv? Ja, i alle fall delvis. Og i tilfellet Bastholm er jeg helt sikker. Komiteens Bjørn Engesland virket også veldig oppriktig da jeg snakket med ham etterpå. Ekte oppriktighet eller bare tillært?

Det er i alle fall delvis idealisme som ligger til grunn, noe som ytterligere viser hvor vanskelig problematikken er. Jfr Terje Tvedts «anklager» mot bistandsorganisasjonene. Det er samme problematikk. Hvis man kritiserer disse blir man straks plassert et eller annet sted på skalaen ond – slem – rasist. Ja, slike føleriske «argumenter» var sentrale også fra Engeslands munn under vår samtale. 

Uansett, og hvis vi skal tolke komiteen og de andre i beste hensikt: man kan ikke slutte å tenke konsekvenser bare fordi man tror at man er på rett side og/eller tror at man støtter gode krefter. Man er ikke fritatt fra å stå til ansvar for egne handlinger bare fordi man handler av gode hensikter. Og man er ikke fritatt fra plikten til å bruke kritisk sans bare fordi FN, Amnesty, Human Rights Watch har sagt noe. For ingen mennesker er perfekte og ingen organisasjoner er bedre enn de menneskene som er i dem.

Problemet med denne gjengen, og norske politikere, er imidlertid at de i praksis har immunitet, ikke fra småforbrytelser som tricksing med reiseregninger, men for de aller verste forbrytelsene, krigsforbrytelsene. Dette påpekte også Ståle Eskeland etter sin granskning: «Et hovedfunn er at politiske og andre ledere, også norske ledere, i betydelig utstrekning begår de mest alvorlige forbrytelser og at de bare unntaksvis blir strafforfulgt».  Se Ståle Eskeland: De mest alvorlige forbrytelser.

Hvis noen syns jeg er kynisk, så skyldes det ting jeg har lært om norsk politikk og norske politikere og Norges rolle i verden siden 2011. For hvis en type politikk har en bestemt virkning, som de virkningene jeg skisserer her, kan man ikke se bort fra at det var nettopp det som var meningen. Det eneste jeg beklager er at det tok meg så mange år å skjønne det.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Dias Dias says:

  Glitrende beskrivelse av den samme oppgittheten over Norge og våre Ngo`s ensidige forståelse av enhver konflikt, som jeg selv opplever.

  Vi har utviklet oss, eller regenerert til et fryktelig primitivt samfunn. De fleste nordmenn jeg er i kontakt med opplever seg selv som de mest opplyste og smarteste av alle folkeslag og nasjoner. De jeg møter tror at nordmenn intuitivt forstår hva som er riktig og rett. De tror at kun ved å se en person bli intervjuet så kan de av seg selv analysere seg frem til hva som skjer ute i den store vide verden.

  Svært sjelden opplever jeg at noen stiller spørsmål ved vår egen fortreffelighet , slik som det Lars Birkelund gjør her.

  Jeg er helt enig, men desverre så har mitt folkeslag, min nasjon blitt for primitive til å bedrive den form for selvransakelse som Lars Birkelund etterlyser her.

  Jeg vil gå så langt som å påstå at nordmenn om vi hadde levd i andre tider ville vært et perfekt slave materialet.

  Vi krever kun tilgang til mer og billigere forbrukervarer. Vi har ingen tanker utover hva vi leser i massemedia.
  Vi tror i fullt alvor at fordi en obskur FN rapport sier at nordmenn er så glade og lykkelige. Så tror alle nordmenn at det er slik. Vi tror faktisk at Norge er det beste landet i verden og at alle andre drømmer om å få bo i dette kalde forblåste landet omringet av et helt folkeslag med hjerneråte.

  Jeg tror ikke Lars Birkelund deler mitt syn på de figurene jeg har rundt meg, men jeg synes allikevel at han har skrevet en artikkel som gir meg håp om at ikke absolutt alle nordmenn er lettere retarderte.
  Det kan virke krasst å kalle samtlige nordmenn lettere ratarderte, men hvor mange av dem fikk med seg at de har gitt støtte til feks å bombe Libya tilbake til steinalderen? Hvor mange av dem har fått med seg at Norge sammen med Norsk folkehjelp har finansiert og trent opp terrorister til å myrde Syrere. For deretter å tilby de terroriserte asyl i Norge? Samtidig som vi straffeforfølger terroristene våre hvis de returnerer tilbake til det nye moderlandet sitt.

  Jeg er omringet av noe som for meg oppleves som snøftenede tanketomme griser. Jeg synes det er pinlig at jeg tidligere har vært stolt av å gå med norsk flagg og trodd at dette var et universelt tegn på noe godt og respektert.

  Jeg håper Norge en dag igjen kan bli en nasjon med voksne modne mennesker og ikke bare en nasjon av forvokste bedreviterende drittunger slik som nå, men jeg kommer ikke til å holde pusten.
  1718677274_3ari

 2. Avatar for Anki Anki says:

  En annen tid? Nordmenn er vel slaver så gode som noen - uansett tidsepoke. Vi får beskjed om at vi er frie. Men man skal jaggu være hardt angrepet av Stockholmsyndromet for ikke å se hvor sykt hjernevaska og kontrollerte vi er av eliten. Så har de rigga det så “vakkert” at slaveierne bare kan lene seg til bake og betrakte slaver som sloss mot slaver i en polariseringsboks så trang at man knapt får puste…c",)

 3. Avatar for INK INK says:

  Mange nordmenn er definitivt hjernevaska (dog: kommer man seg utenfor akademia og tilhørende herligheter av politisk korrekt “kulturelite”, er det mange vanlige som er naturlig skeptiske mot mye av det vi blir påprakket av “sannheter”).

  Men de virkelige slavene er likevel de som lager klærne våre, utvinner materiale til - og setter sammen - elektronikken vår, foredler råvarene som “fiskekongene” sender til Asia for å tjene enda bedre, dyrker kaffen, kakaoen, appelsinene, importtomatene, bananene og avokadoene (etc…) våre.

  Men lar vi selvråderetten, velferden og arbeidslivsreguleringene våre rasere tilstrekkelig, ser jeg ikke bort fra at mange blir reelle slaver her også (utover de papirløse, traffickingofrene og enkelte migrantarbeidere, som allerede er det).

 4. Lars ser det samme som jeg først så under Magnitsky-saka. Bill Browder og CIA var sentrale aktører under privatiseringa i Russland på 1990. I Sovjetunionen døde 10 millioner mennesker derav av sult og manglende medisinsk behandling. Du kan Google Russia Demography og se tallene selv. Likevel kunne Helsingforskomitten framheve Browder som sin helt. Inntil da hadde jeg trodd at kommiteen bedrev ideelt arbeid. Nå vet jeg at den kun er en ensidig politisk aktør, som fremhever seg selv slik misjonærer pleier å gjøre.

 5. Avatar for INK INK says:

  Det kan se slik ut :slight_smile: . Men jeg tenker at dersom man mentalt likestiller situasjonen til gjennomsnittlige norske arbeidstakere med situasjonen til alle de menneskene i andre land som slaver under forferdelige forhold (og gjerne uten å få dekket de mest grunnleggende behov når det gjelder ernæring, helse, bolig, hvile etc) for å produsere klær og forbruksvarer for oss, så risikerer man å tilsløre situasjonen og bidra til likegyldighet (ikke at den kan bli så veldig mye større, egentlig). Det er egentlig helt uhorvelig at vi alle i praksis godtar at vi lever i et samfunn som tillater og profitterer på slavearbeid og utnytting, så lenge dette stort sett foregår i andre land, og at dette er en viktig del av hele den norske økonomien. Vår egen bane vil det også bli til slutt - vi har jo knapt industri igjen nå, og så er vi vel i ferd med å privatisere og fordyre kraften, som kunne ha gitt grunnlag for mer hjemmeproduksjon.

  Når det er sagt, finnes det også innebygget en del ufrihet i det norske samfunnet (og den øker stadig for de som ikke har arvet penger og bolig), men direkte slaveri vil jeg nok ikke kalle det. Enn så lenge.

 6. Avatar for INK INK says:

  Måtte du skrive dette akkurat nå som jeg akkurat har sittet og kost meg med glutenfrie tortilla-wraps (som lompe-erstatning) av den typen som inneholder konserveringsmidler (jeg pleier å velge den typen som er uten, men så gjorde jeg et bevisst unntak fordi jeg er så lei av at de mugner så fort etter åpning). :crying_cat_face:

  Velvel, jeg får ta litt gode melkesyrebakterier i kveld - det er det eneste helserådet jeg har fått av noen lege noen gang som faktisk har vært til varig hjelp mot noe som helst. :pill:

  Jeg synes også det er helt forferdelig at mat og miljø forgiftes for profitt, men slaveri er det vel ikke akkurat, IMHO, selv om det er undertrykkende, særlig for dem som ikke har råd til å kjøpe økologisk eller overskudd til å lage mat fra grunnen.

  Det var ikke mye bedre under viktoriatiden:

  https://www.youtube.com/watch?v=bkQ0RFTHvIo
  EDIT: Fra kommentarfeltet:

  2019 people: Oh my god, our food is full of harmful chemicals!

  1864 people: Hold my toxic metal

 7. Avatar for INK INK says:

  Jeg så deler av den, men mistet tålmodigheten, må jeg innrømme. Kjenner litt til de teoriene fra før, deler av det hun sier stemmer mer eller mindre, andre ting er nok rent oppspinn.

  Uansett likestiller det ikke vår situasjon med situasjonen til dem som virkelig lever i slaveri og fornedrelse. (At stadig flere folk i vår del av verden kanskje ender opp som dem om vi ikke får til endringer, er en annen sak. Men kanskje er det til pass siden vi åpenbart driter i slavene som produserer klær og duppeditter for oss.)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

18 flere kommentarer

Deltakere