Syrias hær vil overta kontrollen i de SDF-dominerte områdene langs grensa til Tyrkia

1
Syrias hær rykker inn i Nord-Syria for å ta kontroll over grensa mot Tyrkia. Foto: Sana

USA vil trekke 1000 soldater ut av Syria

(Oppdatert.)

USAs forsvarsminister Mark Esper sa i et intervju med Margaret Brennan i CBS-programmet Face the Nation 13. oktober 2019 at USA vil trekke 1000 soldater ut av det nordlige Syria.

Esper, som ga et noe forvirret og usikkert inntrykk, kritiserte Tyrkias president Erdoğan og sa at det er en «svært forferdelig situasjon der nå». Han roste også SDF for deres nære og gode samarbeid med USAs styrker. Espers forklaring på at USA trekker seg ut er at de har en liten styrke som kan havne mellom to kjempende hærer, og at det ønsker de ikke. Som alle vet, er dette en usann beskrivelse av situasjonen. Donald Trump har lenge villet trekke troppene ut, noe Pentagon har motarbeidet. Men nå skjer det og USA har de facto, om ikke formelt, gitt Tyrkia frie hender.

Esper sier også i intervjuet at han er blitt informert om at SDF er i ferd med å gjøre en avtale med Syria og Russland for å kjempe imot Tyrkia. Siste ledd er helt usannsynlig. Det skal mye til at Russland og Syria velger en militær konfrontasjon med Tyrkia. Men det kan være sant at SDF har bedt Syria og Russland om beskyttelse.

Tyrkias posisjon i NATO og Europa er svekket, sier Esper. Det er ikke det samme som Jens Stoltenberg sier. Han uttrykker bare bekymring samtidig som han understreker at Tyrkia er en viktig NATO-alliert.

USAs finansminister Steven Mnuchin sier at USA forbereder strenge økonomisk sanksjoner mot Tyrkia.

Samtidig kommer det meldinger om at IS-terrorister har gjennomført en masseflukt fra en av de fangeleirene SDF har kontrollert. Så de kommer vel snart «til et teater nær deg», som det heter.

Syrias hær vil innta Manbij og Kobani

Tyrkias ulovlige og brutale invasjon gir SDF få alternativer. Det siste døgnet til 13. oktober har det gått uverifiserte rykter om at SDF har bedt om beskyttelse fra Russland og Syria og søndag kveld melder internasjonale nyhetsbyråer at det er blitt enighet om at den syriske hæren skal innta Manbij og Kobani som SDF har holdt til nå.

Oppdatert:

Dette bekreftes av Ismat Sheikh Hassan som er sjef for forsvaret av Kobani.

«I kveld vil Syrias hær vende tilbake til Kobani. Dette skjer etter avtale med Russland.»

Kurderlederen Badran Jia Kurd sa noe tidligere at det var samtaler i gang mellom SDF og henholdsvis Russland og Syrias regjering om at den syriske hæren skulle fylle maktvakuumet etter USAs tilbaktrekning.

Søndag kveld sendte ledelsen i SDF ut en uttalelse der det heter:

«For å forhindre og avvise dette angrepet, er det oppnådd en avtale med den syriske regjeringen om å beskytte grensen og suvereniteten til Syria. Den syriske hæren vil gå inn i [kurdisk-kontrollerte områder] og plassere tropper langs hele den syrisk-tyrkiske grensen for å hjelpe de [kurdisk-ledede syriske demokratiske styrkene, SDF] å avvise dette angrepet og frigjøre områder okkupert av den tyrkiske hæren og dens leiesoldater. «

Det virker som om flere av de krigførende partene har lagt opp til denne utviklinga. Russland og USA holder kommunikasjonslinjene åpne, det samme gjør Russland og Tyrkia. Syria og Russland er naturligvis i kontinuerlig kontakt. Det er ikke utelukket at dette er avtalt spill og at det er akseptert at Syrias hær skal fylle tomrommet etter USAs tilbaketrekning. Hvis det er tilfelle, er det sannsynligvis også satt begrensninger på hvor langt Tyrkia får rykke inn i Syria.

Den måten USA har behandlet SDF på er et stjerneeksempel på å væpne en nasjonalistisk bevegelse for å bruke den til sine formål for så å kaste dem vekk som ei filledokke når det ikke lenger er bruk for dem. Det verste er at det var så forutsigbart at man måtte ha veldig store illusjoner for å ikke se det.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. “USA vil trekke 1000 soldater ut av det nordlige Syria.”

    Såvidt jeg kan se iht. NRK har ikke Syria eller deler av Syria blitt invadert eller okkupert av amerikanske soldater i det hele tatt, det er jo bare “en borgerkrig” som pågår. Må si som Trump liker å si om amerikanske medier: NRK = fake news.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere