Syrias hær vil overta kontrollen i de SDF-dominerte områdene langs grensa til Tyrkia

0
Syrias hær rykker inn i Nord-Syria for å ta kontroll over grensa mot Tyrkia. Foto: Sana

USA vil trekke 1000 soldater ut av Syria

(Oppdatert.)

USAs forsvarsminister Mark Esper sa i et intervju med Margaret Brennan i CBS-programmet Face the Nation 13. oktober 2019 at USA vil trekke 1000 soldater ut av det nordlige Syria.

Esper, som ga et noe forvirret og usikkert inntrykk, kritiserte Tyrkias president Erdoğan og sa at det er en «svært forferdelig situasjon der nå». Han roste også SDF for deres nære og gode samarbeid med USAs styrker. Espers forklaring på at USA trekker seg ut er at de har en liten styrke som kan havne mellom to kjempende hærer, og at det ønsker de ikke. Som alle vet, er dette en usann beskrivelse av situasjonen. Donald Trump har lenge villet trekke troppene ut, noe Pentagon har motarbeidet. Men nå skjer det og USA har de facto, om ikke formelt, gitt Tyrkia frie hender.

Esper sier også i intervjuet at han er blitt informert om at SDF er i ferd med å gjøre en avtale med Syria og Russland for å kjempe imot Tyrkia. Siste ledd er helt usannsynlig. Det skal mye til at Russland og Syria velger en militær konfrontasjon med Tyrkia. Men det kan være sant at SDF har bedt Syria og Russland om beskyttelse.

Tyrkias posisjon i NATO og Europa er svekket, sier Esper. Det er ikke det samme som Jens Stoltenberg sier. Han uttrykker bare bekymring samtidig som han understreker at Tyrkia er en viktig NATO-alliert.

USAs finansminister Steven Mnuchin sier at USA forbereder strenge økonomisk sanksjoner mot Tyrkia.

Samtidig kommer det meldinger om at IS-terrorister har gjennomført en masseflukt fra en av de fangeleirene SDF har kontrollert. Så de kommer vel snart «til et teater nær deg», som det heter.

Syrias hær vil innta Manbij og Kobani

Tyrkias ulovlige og brutale invasjon gir SDF få alternativer. Det siste døgnet til 13. oktober har det gått uverifiserte rykter om at SDF har bedt om beskyttelse fra Russland og Syria og søndag kveld melder internasjonale nyhetsbyråer at det er blitt enighet om at den syriske hæren skal innta Manbij og Kobani som SDF har holdt til nå.

Oppdatert:

Dette bekreftes av Ismat Sheikh Hassan som er sjef for forsvaret av Kobani.

«I kveld vil Syrias hær vende tilbake til Kobani. Dette skjer etter avtale med Russland.»

Kurderlederen Badran Jia Kurd sa noe tidligere at det var samtaler i gang mellom SDF og henholdsvis Russland og Syrias regjering om at den syriske hæren skulle fylle maktvakuumet etter USAs tilbaktrekning.

Søndag kveld sendte ledelsen i SDF ut en uttalelse der det heter:

«For å forhindre og avvise dette angrepet, er det oppnådd en avtale med den syriske regjeringen om å beskytte grensen og suvereniteten til Syria. Den syriske hæren vil gå inn i [kurdisk-kontrollerte områder] og plassere tropper langs hele den syrisk-tyrkiske grensen for å hjelpe de [kurdisk-ledede syriske demokratiske styrkene, SDF] å avvise dette angrepet og frigjøre områder okkupert av den tyrkiske hæren og dens leiesoldater. «

Det virker som om flere av de krigførende partene har lagt opp til denne utviklinga. Russland og USA holder kommunikasjonslinjene åpne, det samme gjør Russland og Tyrkia. Syria og Russland er naturligvis i kontinuerlig kontakt. Det er ikke utelukket at dette er avtalt spill og at det er akseptert at Syrias hær skal fylle tomrommet etter USAs tilbaketrekning. Hvis det er tilfelle, er det sannsynligvis også satt begrensninger på hvor langt Tyrkia får rykke inn i Syria.

Den måten USA har behandlet SDF på er et stjerneeksempel på å væpne en nasjonalistisk bevegelse for å bruke den til sine formål for så å kaste dem vekk som ei filledokke når det ikke lenger er bruk for dem. Det verste er at det var så forutsigbart at man måtte ha veldig store illusjoner for å ikke se det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelKlima-argumentene utvikler seg – til det verre
Neste artikkelOmfattende feiring og gledesscener når den syriske hæren rykker inn i Nord-Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).