Omfattende feiring og gledesscener når den syriske hæren rykker inn i Nord-Syria

0
Det har vært gledesdemonstrasjoner for å hilse den syriske hæren velkommen etter avtalen med SDF. Kilde: Sana

Den tyrkiske hæren og deres jihadistiske leiesoldater har drept for fote der de har rykket inn i Nord-Syria og jagd kanskje så mye som 100.000 flyktende mennesker foran seg. Men nå rykker den syriske hæren inn for å ta kontrollen over hele grensa mot nord. Dette har skjedd etter at den kurdiskdominerte ledelsen i SDF har innsett at de må alliere seg med Damaskus for å unngå en massakre. Den syriske hæren blir møtt med jubel og gledesdemonstrasjoner der den rykker inn i Manbij og Hasaka.

Gledesscener der SAA rykker fram 13. oktober. Kilde: Sana.

SDF har inngått en avtale med Syrias regjering om at den syriske hæren skal ta kontroll over hele grensa mot Tyrkia, skriver den kurdiske nyhetskanalen Rudaw.net. Dette bekreftes av syriske og internasjonale nyhetsbyråer. Avtalen er inngått ved hjelp av Russland og forhandlingene skal ha foregått på den russiske flybasen Hmeimim i Latakia.

Denne avtalen ble inngått etter at det var helt åpenbart at SDF ikke hadde noen som helst mulighet til å stå imot den tyrkiske offensiven. Uten tyngre våpen og uten anti-luftskyts av betydning var SDF-styrkene og de sivile lett bytte for Tyrkias flyvåpen.

Nyhetsbyrået Sana skriver at dette bildet er tatt etter det de kaller Tyrkias flyvåpens massakre på sivile.

SDF skal ha gitt opp det de har hatt av tyngre våpen og gått med på å la seg integrere i Syrias hær for å beskytte Nord-Syria mot den tyrkiske invasjonen. SDFs øverskommanderende Mazlum Abdi skrev i en kronikk i Foreign Policy:

«Vi vet at vi vil måtte gjøre noen smertelige kompromisser med Moskva og Bashar al-Assad hvis vi satser på å samarbeide med dem. Men hvis vi må velge mellom kompromisser og folkemord, velger vi vårt folks liv.»

Det kan tilføyes at kompromissene antakelig ville ha blitt mindre smertelige og de sivile tapene vesentlig mindre hvis SDF-ledelsen hadde hatt vett på å inngå en slik avtale for ett år siden.

Nå blir resultatet at den såkalte «føderasjonen Nord-Syria» opphører og at Syrias hær og sivile myndigheter tar over kontrollen over hele Nordøst-Syria.

Twitter-meldinger fra RojavaNetwork viser at den syriske hæren rykker raskt framover:

Den militære situasjonen 13. oktober 2019. Kilde: Southfront

IS-terroristene

Det sitter 14.700 IS-terrorister i sju fangeleire i det nordøstlige Syria der SDF har vært deres fangevoktere. SDF har sagt at 785 av disse terroristene allerede har flyktet. Det er stor angst i Europa for at disse brutale morderne vil «komme hjem».

Den syriske hæren vil ta kontroll over hele den nordøstlige landsdelen

Dette store maktskiftet fører til at syriske militære og sivile myndigheter vil ta kontrollen over hele den nordøstlige landsdelen der SDF har kunnet opprettholde sin «føderasjon» utelukkende takket være USAs militære beskyttelse. Nå som USA trekker ut troppene er det bare den syriske hæren som kan hindre Tyrkia i å begå enda flere krigsforbrytelser i regionen og gjenopprette fred og sikkerhet der.

Al Jazeeras Zeina Khodr, som rapporterer fra grensebyen Akcakale skriver:

Det er flere enn en spiller i den syriske konflikten som ønsker å kontrollere dette territoriet, som har olje og er Syrias brødkurv.» Pakten mellom kurderne og Assads regjering vil bety slutten for den kurdiskledede styret i Syria, føyde hun til. «Det er usannsynlig at regjeringa i Damaskus vil tillate dem å fortsette å styre hele denne regionen for seg sjøl.» Og hun tilføyde at SDF har få påvirkningsmuligheter overfor Assads regjering.

Dette er ingen overdrivelse. SDF har stilt seg i en posisjon der de blir nødt til å godta de betingelsene Syrias regjering tilbyr dem. De har praktisk talt ingenting å stille imot.

Kurderne i minoritet

Blant tilhengerne av SDF er det skapt et inntrykk av at kurderne dominerer hele det nordøstlige hjørnet av Syria, øst for Eufrat, fordi det er det de har kontrollert med USAs velsignelse. Men i mesteparten av området er kurderne i minoritet.

Som en vil se av kartet er det bare en svært liten del av det nordøstre Syria som har kurdisk flertall.

SDF har gjort seg upopulære i den arabiske sivilbefolkninga gjennom tvangsrekruttering og overgrep. Nå som USAs militærmakt er borte kommer denne befolkninga ut på gatene og demonstrerer for et forent Syria og for Assad.

Kurdere i Syria har naturligvis krav på rettigheter akkurat som alle de andre folkegruppene i Syria, men de kan ikke regne med større rettigheter enn dem. Syria er et multietnisk og multikulturelt samfunn, og for å opprettholde et forent Syria er det nødvendig med en delikat balanse mellom folkegruppene. I dag er det bare Bashar al-Assads regjering som kan garantere en slik nasjonal forsoning, ikke minst fordi det er den som har vunnet den over åtte år lange krigen mot mer enn 60 utenlandske stater og jihadister fra hele verden.

På steigan.no har vi under hele krigen vært krystallklare på at vi støtter Syrias forsvarskamp mot den imperialistiske alliansen med USA i spissen som i over åtte år har gjort sitt ytterste for å ødelegge Syria. Det ville være bra både for folket i Syria, for folkene i regionen og for verdensfreden om Syria endelig vil lykkes i denne krigen. Men vi har ikke engasjert oss i de politiske uenighetene innad i Syria eller i om hvordan Syria skal organiseres når freden en gang er vunnet. Det er en sak for folket i Syria å avgjøre.

Les også: USAs ulovlige okkupasjon og ideen om et føderalisert Syria

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSyrias hær vil overta kontrollen i de SDF-dominerte områdene langs grensa til Tyrkia
Neste artikkelPå innsiden av USAs økonomiske krig mot Venezuela
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).