Skal EU fryse eller ta imot russisk gass?

0
Knute på gassledningen. Illustrasjon: Shutterstock.

Avtalen om å levere russisk naturgass til EU via Ukraina løper ut 31. desember 2019, og det er fortsatt tvil om den vil bli fornyet. Dette får EUs forhandlere til å fortvile, for til tross for all propaganda om Energiewende og fornybar energi i Tyskland, så er EU, og særlig EUs største industrinasjon fullstendig avhengig av russisk gass for å kunne fungere, ikke bare for å slippe å fryse, men for å holde industrien og samfunnsmaskineriet i gang.

EUs visepresident Maroš Šefčovič sa til mediene 28. oktober 2019 at det nå begynner å haste, og at partene må komme fram til en løsning. Det er uenigheten mellom Russland og Ukraina som så langt hindrer en løsning. Denne konflikten startet med det russiiskfiendtlige statskuppet i Kiev 22. februar 2014, og det er denne konflikten so fortsatt hindrer en løsning. Problemet er stort for Ukraina også, skriver ukrainske Unian, siden landet ikke har nok gass til å dekke egne behov.

Grønt lys for Nord Stream 2

I mellomtida har Russland og Tyskland samarbeidet om å bygge en gassledning på havbunnen under Østersjøen som vil omgå den ukrainske rollen som overførings- eller blokkeringsinstans. Denne ledningen som kalles Nord Stream 2 har møtt på problemer både i form av sanksjoner fra USA, men også i form av at Danmark har protestert mot at ledningen skal gå over dansk havbunn på vei til Tyskland.

Men 30. oktober ga den danske Energistyrelsen grønt lys for at ledningen likevel kan legges der den er planlagt. Avisa Politiken skriver:

»Tilladelsen meddeles i henhold til kontinentalsokkelloven og med udgangspunkt i Danmarks forpligtelser efter FN’s havretskonvention«.
»Her er Danmark forpligtet til at tillade anlæggelse af transitrørledninger med respekt for ressourcer og miljø og eventuelt anvise, hvor på kontinentalsoklen sådanne rørledninger skal lægges«, skriver Energistyrelsen i sin pressemeddelelse.

Rørledningen legges i et tempo av 3 kilometer per dag, så nå som den siste politiske hindringa er fjernet, vil det ikke vare lenge for Nord Stream 2 er framme i Tyskalnd. Når Nord Stream 2 er lagt, vil Ukrainas pressmuligheter bli vesentlig redusert, dette vet man også i Kiev.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.