Saudi-Arabia har tapt 2 milliarder dollar på droneangrepet til houthiene

0
Illustrasjon: Shutterstock

Saudi-Arabia har tapt rundt 2 milliarder dollar i råoljeproduksjon i kjølvannet av droneangrepene på oljeanlegg i forrige måned, ifølge en rapport fra Financial Times.

Angrepet var en militært, politisk og ikke minst økonomisk nederlag for Saudi-Arabia. Saudi-Arabia og USA la skylden på Iran, uten noen form for bevis, og Riyadhs statlige oljeselskap, Saudi Aramco, fikk et produksjonstap som tilsvarer 5 prosent av verdens oljeforsyning.

USAs utenriksminister Mike Pompeo som kalte angrepene en «krigshandling», hvilket de jo åpenbart var, bare ikke fra Iran.

Teheran har kategorisk benektet at de sto bak angrepene, og den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif advarte om at hvis landet ble angrepet, ville det føre til en «total krig».

Saudi-Arabia har hevdet at den daglige produksjonen har sunket med 660.000 fat olje, men Financial Times mener å kunne vise at tapet er nærmere 1,3 millioner fat per dag, altså det dobbelte.

Tapet er ytterligere et problem for Saudi-Arabias Aramco, fordi selskapet har planlagt en delprivatisering gjennom en aksjeemisjon. FT skriver at Riyadh legger et meget stort press på de rikeste familiene for å tvinge dem til å delta i emisjonen.

Hvordan houthiene veltet sjakkbrettet

Med det spektakulære angrepet på Abqaiq har Jemens houthier veltet det geopolitiske sjakkbrettet i Sørvest-Asia – og gått så langt som å introdusere en helt ny dimensjon: den absolutte muligheten for å drive å drive Huset Saud fra makten. Dette skrev den reisende korrespondenten Pepe Escobar i Asia Times. Escobar skriver videre:

«Houthis slagkraft – fra dronesvermer til ballistiske missilangrep – har forbedret seg bemerkelsesverdig det siste året eller så. Det er ikke tilfeldig at Emiratene så hvilken vei de geopolitiske og geoøkonomiske vindene blåste: Abu Dhabi trakk seg fra kronprins Mohammad bin Salmans ondskapsfulle krig mot Jemen og er nå engasjert i det den beskriver som en «freds-først» -strategi.

Allerede før Abqaiq hadde houthiene allerede iverksatt ganske mange angrep mot saudiske oljeinstallasjoner samt flyplasser i Dubai og Abu Dhabi. I begynnelsen av juli arrangerte Yemen’s Operations Command Center en utstilling i full regalia i Sana’a med hele spekteret av ballistiske og bevingede raketter og droner

Dronekrigen har tatt USA og NATO på senga

Houthigeriljaens presisjonsbombing av de saudiarabiske oljeanleggene har ikke bare rystet Saudi-Arabia og USAs regionale posisjon i grunnvollene og skapt en helt ny situasjon i regionen. Det at det lot seg gjøre bokstavelig talt å gå under radaren til det svært kostbare saudiarabiske militærapparatet og ramme kongedømmet i hjerteregionen har sendt sjokkbølger inn i de militære stabene i USA og NATO.

Den assymetriske krigføringa med billige droner viser seg å være noe verdens største militærmaskineri ikke er forberedt på eller har noen effektive tiltak mot. Dette innrømte en sentral tjenestemann i Pentagon i en uttalelse 23. september 2019, skriver nettmagasinet Breakingdefense.com.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDamaskus nekter å snakke med SDF
Neste artikkelForsvarsbudsjettet – NATO-marsjen fortsetter