Damaskus nekter å snakke med SDF

0
Syrias viseutenriksminister Faisal Maqdad. Foto: Sana

Regjeringa i Syria har tatt kraftig avstand fra Tyrkias ulovlige invasjon i den nordøstlige delen av landet. Samtidig har Syrias viseutenriksminister nektet å samtale med det kurdiskdominerte SDF. Faisal Maqdad sa 9. oktober 2019 at SDF-krigerne har «forrådt landet sitt og begått forbrytelser mot det».

Kommandanten for de kurdiskdominerte SDF-styrkene i Syria, Mazlum Abdi, sa i en uttalelse dagen før at «Vi vurderer partnerskap med Syrias president Bashar al-Assad med sikte på å bekjempe de tyrkiske styrkene.» Dette går fram av en Twitter-melding fra Rojava Network 8. oktober 2019.

Vi skrev i går at Det haster for kurderne å alliere seg med Assad, og det viser seg altså å være en underdrivelse. Toget ser ut til å være gått for slike forhandlinger. Maqdad utdypet Syrias standpunkt slik:

«Vi vil ikke akseptere noen dialog med dem som er blitt gisler for fremmede styrker … Det vil ikke bli noe fotfeste for Washingtons agenter på syrisk jord.»

Den syriske hæren har aldri ført noen større kamper mot SDF, og det har vært flere forsøk på forhandlinger i Damaskus. Dette er første gang Syrias regjering så kategorisk avviser samtaler med den kurdiskdominerte militsen.

Bakkestyrker for okkupanten

Det kommer ikke overraskende. SDF har opptrådt som bakkestyrker for USAs okkupasjon av over 27 prosent av Syria. Deres lojalitet overfor og tette militære samarbeid med okkupasjonsmakta er bekreftet av den fremste militære lederen for USAs styrker i regionen i denne perioden, general Joseph Votel. Han ga dem følgende skussmål:

«Etter min beskjedne mening er de en dyktig og pålitelig partner og de gjorde alt vi ba dem om å gjøre, selv når det var noe de ikke nødvendigvis selv ønsket. Dessuten beskyttet de oss hver dag. Deres vilje til å slåss og deres hengivenhet for vårt partnerskap var alltid opplagt for meg.»

I en artikkel i The Atlantic beskriver Votel det «sterke militære fellesskapet» mellom USA og SDF, og som det «mest suksessfulle partnerskapet».

Tatt i betraktning at USA har ført en stedfortrederkrig mot Syria i åtte år og har sørget for å ødelegge landet så grundig at det vil ta en generasjon å bygge det opp igjen, er det ikke spesielt overraskende at Syrias regjering ikke vil samtale med denne militærmaktas mest lojale samarbeidspartnere. Dette er en situasjon som det var mulig å se ville komme. Den kunne vært unngått hvis den kurdsiske ledelsen hadde tatt til vettet i tide.

Tyrkias angrep er en forbrytelse mot menneskeheten

Når det er sagt, så er det all grunn til å fordømme Tyrkias brutale angrep på kurderne i Nord-Syria. Dette er brudd på folkeretten og det rammer massevis av uskyldige mennesker. Men det er grunn til å notere seg at en del av dem som nå med rette protesterer mot Tyrkias angrep aldri protesterte da Tyrkia støttet IS, al-Nusra og andre terroristgrupper i deres langvarige krig mot Syria. Tyrkias krig mot Syria begynte ikke denne uka. Den har pågått i åtte år, og det er først og fremst den syriske hæren og deres allierte som har stått mot den.

I sine uttalelser tok Faisal Maqdad et kraftig oppgjør med Tyrkias angrep på Syria. Angrepet er et brudd på FN-pakten og bryter med en serie resolusjoner i FNs Sikkerhetsråd, sa han. Han sa at Syria vil holde Tyrkias president Erdogan ansvarlig som krigsforbryter som har begått og begår en serie forbrytelser mot det syriske folket.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelTrump innrømmer at USA har drept millioner i kriger basert på løgner
Neste artikkelSaudi-Arabia har tapt 2 milliarder dollar på droneangrepet til houthiene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).