Når og hvordan vil dollaren falle?

10
Illustrasjon: George Riad Krohn, 2019

Dollaren er verdens reservevaluta, men en dag vil den falle. Reservevalutaer varer ikke evig. Den nederlandske gulden var reservevaluta fra 1640 til 1720. Da ble den erstattet med franske franc, som var reservevaluta til 1815 da den ble avløst av det britiske pundet. Pund holdt skansen til 1920. I mellomkrigstida var det valutakaos, men ut av ruinene etter annen verdenskrig framsto dollaren som den dominerende valutaen. Dette ble knesatt i Bretton Woods-avtalen i 1944 da etterkrigstidas økonomiske system ble bygd rundt dollar og de dollarbaserte finansinstitusjonene. Som vi ser er reservevalutaer uttrykk for hvilken stormakt som til enhver tid er dominerende.

Det er derfor ikke spørsmål om dollaren også vil falle, men når og hvordan.

I øyeblikket er dollaren sterk, men den har en underliggende svakhet. Denne svakheten har ligget der siden Richard Nixon fjernet bindinga mellom dollar og gull. Siden er dette blitt kompensert av petrodollaren der USA og Saudi-Arabia avtalte at kongedømmet, som ledende oljeprodusent, skulle sørge for at all olje ble omsatt i dollar i bytte mot USAs beskyttelse.

USA har i nyere tid brukt dollarens spesielle stilling til å «trykke penger» for å betale gjeld. Mellom 2002 og 2019 har denne gjelda økt fra 6.000 milliarder dollar til 22.800 milliarder i 2019. Vi nærmer oss fire ganger så mye gjeld som da «krigen mot terror» startet. Samtidig har USAs gjeld nå passert 100 prosent av BNP.

USAs kriger og USAs handelskriger har undergravd dollarens posisjon. Russland, Kina, Iran og mange andre land tar nå lange strategiske skritt i retning i å handle i egne valutaer i stedet for i dollar. Både Russland og Kina kjøper gull for å være klare for en ny gullbasert reservevaluta. De største utenlandske eierne av USAs gjeld er Kina og Japan. En dag slutter de å kjøpe USAs statsobligasjoner, eller de dumper dem. Da er øyeblikket for dollarens fall rett rundt hjørnet.

Det synkende imperiet

Illustrasjonen til denne artikkelen er tegnet av George Riad Krohn. Han kommer fra Egypt, og er født i 1981. Han jobber mye med detaljer i arbeidene sine. Han er opptatt av menneskerettighet og ytringsfrihet og kampen mot trakassering av kvinner, spesielt i Midtøsten.

Vi har avtalt med Krohn at han nå og da vil levere tegninger til steigan.no for å støtte nettavisa vår og gi den enda en ny kvalitet.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Vi vet alle hva som blir den neste. Renminbi eller yuan som den heter når den drar bort. Så spørs det om kinesernes kunnskap om papirpenger overgår jødenes kunnskap om valutamanipulering. Gull er en avledningsmanøver.
  Tenket det kunne passe med denne:

  https://www.youtube.com/watch?v=4XdPodNwSGU

  Flott!

 2. Dyktig tegner :dollar: :writing_hand:

 3. Det er ikke uten grunn at USA invaderte Iran og Libya og fikk avlivet to statsledere som begge ville gå vekk fra petrodollar. Dersom olje og narko går vekk fra dollar, vil USA gå konkurs. Nå “surfer de på bølgen” og trykker dollar så det gløder, men dette kan selvfølgelig ikke vare. For 30 år siden sa Johan Galtung at det amerikanske imperiet ville falle sammen om 20 år.

  Vi er på overtid, men det er ganske tydelig hvilken vei det går. Istedenfor å forberede seg på ragnarokket, ser det ut som at norske politikere tviholder på den amerikanske drømmen. Dermed går oljefondet ned sammen med dollaren, mens kineserne har investert i infrastruktur i eget lang og står klare til å ta over.

 4. Steigan’s '‘våte drøm’ dette i topic, at USA vil falle.
  Han støtte(t) alle de som var / er nasjonens fiender, noe jeg trodde var et forbigående, litt sent tenårings opprør mot sitt opphav, men det viser seg at’n sitter fast i denne ‘‘onde sirkel’’ 'fortsatt.

  Apropos topic så er det masse signaler om at dette er en styrt avvikling av ‘‘Petrodollar’’
  Trump vil fjerne Federal Reserve, ikke bare i USA, men i den vestlige verden, fordi dette '‘organet’ 'er uten kontroll for ''Folket, styrt MOT(!) Folk og nasjoner.
  Trump vil igjeninnføre gullstandarden og sier gang på gang, senest forleden dag, da han kunngjorde at’n trakk troppene ut av Syria, at det er slutt på å være verdenpoliti…
  Folk får ordne opp selv, sier’n.

  Husk Obama, fredsprisvinneren startet 5 kriger og overlot '‘roret’ til Trump med hele 7 aktiver kriger.
  Ingen, ingen US president har vært så krigskåt ( les styrt av de som vil beholde Federal Reserve) som fredsprisvinner!!!
  Obama har ført mer kriger enn samtlige US presidenter til sammen!
  Får det deg til å reflektere?

 5. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  “Trump vil fjerne Fed…”
  Dette må du ha drømt.

 6. Konkretiser ‘‘drømt’’

 7. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Gullstandard. Å “pegge” dollaren til Gull vil fungere som å bruke gullmynter. Det vil kreve ekstreme mengder gull og vil skape en kraftig deflasjon som vil gjøre bruk av penger til noe lite liquid. Det var “The Austrian school of economics” som sto i bresjen for å anbefale gullstandard, fordi de visste at det ville fungere særs dårlig.
  For å benytte seg av en reserve eller bakgrunn for en så stor økonomi som USAs, så må man idet minste ikke benytte seg av ett material som det er lite av, man burde ved starten ha reserver av dette material i nærmere BNP størrelse,

 8. Avatar for Valgeir Valgeir says:

  Jeg har nå gitt deg troverdighet nok til at jeg har søkt på Trump og End the fed/ending the Fed.
  Det er ikke noen slike uttalelser fra ham. Han har kalt dem for Crazy og kritisert mange av deres avgjørelser.
  Det eneste som matchet mitt søk kom fra ei norsk side -https://finansavisen.no/forum/thread/39458/view
  Det holder ikke.
  Trump er en Jøde på lag med resten av pengejødene, nei, utvendig så spiller han for ett galleri av patriotiske amerikanere som håper på en President på parti med USA. Derfor passer det seg at han kommer med noe kritikk av Fed og annet slik at han kan se grei ut for dem som heller vil stemme på Ron Paul.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere