Joker

1
The Joker. Foto: Shutterstock.
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Filmen «Joker» har stor politisk sprengkraft. Den ytre handlinga er lagt til Gotham City i 1981, en by prega av søppelstreik, kriminalitet og store sosiale forskjeller. Men egentlig er det en dystopi; den handler mye mer om hvordan et kommende opprør kan ende.

Det er narren som skal fortelle oss sannheten. Joker er Chaplin anno 2019, i raseriets tidsalder. Hans hysteriske latter er en slående kommentar til vår tid.

Verden møter klovnen med klasseforakt, vold og grusomhet. Sosialkontoret blir lagt ned pga. nedskjæringer.  Sosialarbeideren, som også er hans samtalepartner, sier: «De skiter i sånne som deg, ja, for den sakens skyld skiter de også i sånne som meg».

Joker er ikke ond, men han blir ond. «Livet har igjen mening – døden har ingen mening», ifølge dagboka hans.

Han mister alt: arbeid, sosialstøtte, kjærlighet. tilhørighet; til slutt mister han grepet. Han ender opp med å skyte tre finansfolk som banker han opp på t-banen – og blir en helt for alle de som hater de rike.

Og opprøret vil komme. (Det er forsåvidt i gang allerede). De superrike i verden vil ha oss alle andre til å bli deres tjenere og slaver. «Vi er alle klovner!» står det på plakater til demonstrantene. «Drep de rike!» Og det er der vi ender hvis opprøret blir blindt. Da blir vi alle jokere, som kort nr. 53 i kortstokken.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Jokern er en Hollywood film spekket av symbolikk.

  Flere våkne folk har reagert på at filmen er fylt med en tallrekk som ser slik ut. 11.11. Den går igjen i filmen og mange tror at det varsler en stor hendelse 11.11 1009 101 år etter at WW1 var over den 11.11 kl 11.11.

  For dypstaten så ville det jo passet perfekt med en ny storkrig på dagen 101 år etter den første.

  Men de tar så feil alle mann, 11 eller 11.11 symboliserer en ny start, en ny æra, ( 9 symboliserer handling )

  V som betyr den 5 tidsalder, vannmannens alder starter ved nyttår 2020, altså om et år og 2 mnd.

  Mye skal vel skje før den tid, man ikke kan bygge en ny verden før man har ødelagt og utslette den gamle.

  Så det er ingen grunn til å kjede se, ultra milliardærene i dypstaten har nok planlagt mye gøy for oss fremover :slight_smile:

  De kristne tror de skal rykkes opp til Jesus i romjulen i år før abomination of desolation starter for slik er det skrevet og slik vil det bli.

  I Found A Bizarre ‘Secret Message’ In Joker (2019)

  https://www.youtube.com/watch?v=ov5LsRZPBds

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere