Hvor stor sikkerhetssone vil du ha rundt 5G-antenna i ditt nabolag?

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Einar Flydal.

Her ser du en boligblokk på åtte etasjer pluss tekniske rom på taket. På toppen står det en liten mobilmast med basestasjoner for 4G. Tre meter under kan du skimte en liten mann.

Rundt en slik mast er det en sikkerhetssone på noen meter. Mennesker skal holde seg utenfor denne for å unngå helseskader. Men en dag settes det opp en 200 Watts 5G-antenne som bruker 28 GHz radiofrekvens på denne masta. Dette er en frekvens som har «millimeterbølger», og vil bli innført etterhvert som det kommer forbrukerutstyr til den.


Denne teksten ble først publisert som bloggpost på einarflydal.com den 24.10.2019


Hvor stor må sikkerhetssonen være når det står slike antenner på taket og sender den typen retningsstyrte strålekjegler i alle retninger, som inngår i 5G-konseptet?

Christer Törnevik, seniorekspert på elektromagnetiske felt og helse hos Ericsson, et av verdens største selskap for telekom-utstyr, demonstrerte 5. desember 2017 på et møte i ITU – FNs internasjonale telekommunikasjonsunion – hvor stor sikkerhetssonen blir i tre ulike situasjoner – alt etter hvor strenge grenseverdiene er i landet:

soffice 24.10.2019 , 07.28.30 EFlydal Innledning v 0.2.odp – OpenOffice Impress

Venstre bilde: I Norden og andre land som følger ICNIRP-stiftelsen: en radius på 11 meter radius og 7 meter høyde. Det vil by på en del praktiske problemer å overholde.

Bildet i midten: I Israel og India, der grenseverdiene er satt en ti-del så lavt: 37 meters radius i 23 meters høyde. Det gjør utplassering av 5G-sendere nærmest umulig i byer.

Høyre bilde: I land som Polen, Italia, Kina, deler av Canada og Sveits: 115 meters radius i 70 meters høyde. Det gjør utplassering av 5G-sendere i praksis umulig uten å overskride grenseverdiene.

Enkelte steder, f. eks. Luxemburg, Ukraina, byen Bryssel, deler av Italia, og Lichtenstein, er grensene enda 75% lavere, og forskere mener den bør enda lengre ned for beskytte mot skadelige langtidsvirkninger.

Det var dette som var poenget til Christer Törnevik, eksperten på EMF og helse i Ericssons forskningsavdeling: Det går ganske enkelt ikke an å innføre en slik teknologi i praksis med dagens grenseverdier.

Hvordan skal dette løses? Ganske sikkert ved at noen lager noen andre beregninger som gir gunstigere resultater for 5G-prosjektet og ved at grenseverdiene svekkes. Stiftelsen ICNIRPs regelverk gir gode muligheter for slik talltriksing. (Det kan du lese mer om i den nye 5G-boka, som du finner HER.) I USA er strålegrensen alt svekket, og ICNIRP arbeider med saken. Nå skjønner du sikkert også hvorfor land som Polen utsettes for kraftig press for å slakke av på grenseverdiene sine, som bygger på omfattende forskning og ikke bare tar høyde for å beskytte mot akutte skadevirkninger, men også mot langtidseksponering.

Konklusjonen er enkel:

operamail 23.10.2019 , 23.36.15 Mottatt (32221) – Opera Mail

5G-prosjektet er helse- og miljøfiendtlig. Derfor er det i dag, den 24. oktober, den store aksjonsdagen da en av de store globale Stopp 5G-aksjonene oppfordrer folk til å sende en hilsen til FN og WHO med ønske om at dette eksperimentet med vårt livsmiljø må stanses. Epostadressene er inquiries@un.org and phedoc@who.int. The International 5G Appeal har ligget ute i mer enn et år nå. Du finner mer om den HER, og du kan fortsatt signere på den. Aksjonen har nå samlet mer enn 250.000 underskrifter, hvorav en rekke fagfolk på feltet.

Mer om 5G får du høre hvis du følger 5G-seminaret som overføres lørdag fra kl. 11:15 på YouTube, direkte fra Litteraturhuset i Oslo. Du kan følge det fra din PC eller fra din SmartTV på denne lenken, der du også finner mer om programmet:

NB! Der er ingen ledige plasser igjen i salen. Det hjelper ikke å møte opp hvis du ikke har reservert plass.

Einar Flydal, 24. oktober 2019

Kilde:

Christer Törnevik, Senior Expert, EMF and Health, Ericsson Research, Stockholm: Impact of EMF limits on 5G network roll-out, ITU Workshop on 5G, EMF & Health, Warsawa, December 5 2017.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTrump gir millioner til «De hvite hjelmene»
Neste artikkelTulsi Gabbard har rett, og Nancy Pelosi tar feil. Det var det demokratiske partiet i USA som fikk istand barbariet til IS