En strategisk grenseovergang åpnes mellom Syria og Irak

0
Irans strategiske handelsrute via Abu Kamal.

Den syriske hærens seire mot terroristene og framgange for det syrisk-irakiske samarbeidet har gjort det mulig å gjenåpne den strategiske grenseovergangen mellom Al-Qa’im på irakisk side og Abu Kamal på syrisk side ved floden Eufrat. Vi har omtalt denne prosessen tidligere, men nå skal overgang endelig være åpnet.

Abu Kamal er også viktig både for Iran og Russland fordi det åpner en strategisk transportrute fram mot Middelhavet og tilbake. Det har vært IS som har blokkert denne overgangen, men de har nå opplevd så store tap at de to regjeringene på hver sin side av grensa kan ta kontroll over dette knutepuntet.

USAs krig i Irak og etter hvert også krigen mot Syria har gjort normal sivil grensetrafikk umulig, men nå blir situasjonen endret. Det betyr ikke at alt er fred og blå himmel. Rett nord for Abu Kamal holder USA Nordøst-Syria okkupert ved hjelp av det kuriske SDF og ikke langt fra Abu Kamal på irakisk side har USA en av sine store militærbaser.

Almasdar News peker på at Russland også har fordel av denne grenseovergangen, og det er ikke så innlysende ved første øyekast. Men hvis man ser på kartet ser man at gitt et godt forhold mellom Russland-Iran-Irak, vil russisk transport gå fra og til Kaspihavet via Iran og Irak til Syria. Det er utvilsomt gunstig. Det er lettere å se at denne ruta også vil kunne bli en viktig det av det kinesiske «silkeveibeltet», BRI.

Hva USA vil foreta seg er ikke klart. Men landet har igjen, fullstendig i strid med internasjonal lov, igjen sendt en stor konvoi med våpen og utstyr fra Irak og inn til SDF i Nordøst-Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.