Landbrua mellom Iran og Syria åpnes

0
Hovedveien gjennom Abu Kamal rer et strategisk bindeledd mellom Iran og Syria. Kilde: Wikipedia.

Grenseovergangen mellom Al-Qa’im på irakisk side og Abu Kamal på syrisk side ved floden Eufrat er et strategisk punkt i regionen. Dette er det stedet den såkalte «landbrua» fra Iran via Irak til Syria må passere, og denne overgangen har vært steng av krig. Nå melder Al Masdar News at grenseovergangen er i ferd med å bli åpnet og at landbrua fra Iran til Syria igjen kan fungere.

Terrorister har vært så sterke i dette området at de har vært i stand til å stenge landbrua fram til nå. Nå er de nedkjempet og det meste ligger til rette for en normalisering av grensetrafikken. Det gjenstår noe arbeider med logistikk og infratruktur, men det meste er klart slik at denne ruta igjen kan bli en viktig handelsrute mellom Teheran og Damaskus.

Både Iran, Irak og Syria legger stor vekt på å få landbrua i gang igjen, siden det vil bety mye for handel og næringsliv i alle de tre landene. Mellom Iran og Irak er det også klargjort en grenseovergang som vil være den østllige enden av ladbrua.

Pila på denne kartskissen peker på den grenseovergangen som nå åpnes.

Sjøl om krigen fortsatt pågår, ikke minst i Idlib, er kampen for å bygge freden allerede i gang. Frigjøring av Idlib vil bety åpning av den strategiske hovedveien M5 fra nord til sør fra grensa mot Tyrkia via Aleppo og Damaskus til grensa mot Jordan i sør. Og åpning av øst-vest-forbindelsen fra Iran til Middelhavet vil være et tilsvarende strategisk framsrkitt for å gjenopprette handle, økonomi, produksjon – og for den del; turisme. En gang i tida var Irak og Syria blant de tryggeste landene å reise i for en turist i denne regionen. Dette har vært ødelagt i lang tid av USAs uendelige kriger. Men nå begynner vi å ane slutten på dette marerittet.

I dette perspektivet er åpninga av landbrua et viktig skritt framover. Sånt rapporteres ikke i hovedstrømsmediene.

Et annet slikt tegn på at vi går inn i nye tider er at det er åpnet for tankbiltransport av olje fra de USA/SDF-kontrollerte områdene til Aleppo.

Forrige artikkelValget: Partisystemet i Norge forandret, kanskje for alltid
Neste artikkelIsrael truer med en ny krig mot Gaza