USAs handelskrig mot Europa

4
Handelskrigen mellom USA og EU er i gang. Illustrasjon: Shutterstock

EU-landene skal liksom være USAs allierte. Det forhindrer ikke at USA nå har gått til handelskrig mot Europa. USA har nå innført en 25 prosent toll på en rekke viktige produkter fra europeiske land. Avgiftene vil ramme skotsk whisky, fransk vin og ost fra Italia og dessuten en rekke varer fra Tyskland, Storbritannia og Spania. De nye tollsatsene vil også ramme gensere, ull, kashmirgensere og andre klesvarer og i tillegg oliven. Det blir også innført en 10 prosents toll på sivile fly, det vil si i praksis Airbus, som er konkurrent til USAs Boeing.

USA hadde reist sak mot EU i WTO, og vant. USA hevdet, og fikk medhold for, at EU driver ulovlig subsidiering av Airbus. WTO hevder at Boeing har tapt 7,5 milliarder dollar i året på grunn av disse subsidiene.

CNBCs økonomikommentator mener at USAs sanksjonspolitikk kan være selvskadende, og mener at Donald Trump «har bitt over mer enn han kan tygge».

Det er ingen tvil om at EU favoriserer Airbus, men det er heller ingen tvil om at USA gjør det samme med Boeing. EU-kommisjonens talsmann Daniel Rosario sier at USAs tiltak vil tvinge unionen til å gjøre det samme. I 2018 innførte Trump toll på stål og aluminium fra EU og andre land og EU slo tilbake med toll på produkter fra USA.

Tollkrigen i flybransjen er en del av et større spill mellom industrigiganter, og bransjen kan sikkert absorbere dette. Det er verre med tollen på landbruksprodukter. Den rammer i stor grad små og mellomstore familiebedrifter som ikke så lett kan takle en toll på 25 prosent.

Dette skjer samtidig som USA fortsatt tvinger Europa til å opprettholde sanksjoner mot Russland, noe som ifølge Russlands president Vladimir Putin har kostet unionen 240 milliarder dollar siden 2014. USA tvinger også europeiske land til å drive en sanksjonspolitikk overfor Iran som er svært skadelig for europeiske interesser.

EU har ikke økonomisk styrke til å føre en handelskrig på mange fronter samtidig. Det vil komme et punkt der en av demningene brister.

Det er litt av en «alliert» de europeiske landene har, en alliert som setter dem ut som kanonføde i tilfelle en storkrig og som i fredstid skader deres eksport, deres landbruk og deres industri. Det er et tidsspørsmål hvor lenge dette kan fortsette uten å få store politiske følger. Det «transatlantiske samholdet» er i dag mer en dårlig vits enn en realitet.

Les mer om handelskrig på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olav Olav says:

  Bare det ikke ender med krig så er det ihvertfall positivt med tanke på reduksjon av drivhusgasser. Desto mindre global handel desto bedre. Det eneste året hvor det har “lykkes” å stanse veksten i utslipp av drivhusgasser var vel i 2008/2009 i kjølvannet av “finanskrisen”. I den grad det i det hele tatt er mulig å få utslippene ned dit de må for å ha en brukbar sjanse til å holde den globale oppvarmingen innen 1.5-2 grader, det er ved å drive forbruket nedover. Og den verste formen for forbruk er jo den hvor varene i tillegg må transporteres halve jorden rundt. Global handel bør derfor selvsagt hindres i så stor grad det er mulig.

 2. How bankers rule all nations and fund all WARs

  https://www.youtube.com/watch?v=_WM77rlwax0
  3 timer og 29 minutter med bombestoff. Kun sannheten (den røde pillen).
  1. juli 1881 ble President Garfield drept, kun få uker før han skulle komme med sin erklæring overfor kongressen og hele det Amerikanske folket.
   Først Lincoln (som stoppet den 2 sentralbanken), deretter Garfield.
   En oppfordring til Steigan er:

  GÅ FED – BIS – ROTSCHILD I SØMMENE OG DERETTER PUBLISERE DE BRUTALE SANNHETENE OM DE GRUSOMME MENNESKENE SOM ALLE MENNESKER PÅ JORDEN ER STYRT AV.

  Askenazi Khazarene (Sionistene) må avkles og stilles ut som de djevlenes sendebud de representerer i sitt virke.
  How%20Bankers%20Rule%20All%20Nations%20And%20Fund%20All%20Wars
  James%20Garfield%20Statement%20about%20the%20masters%20of%20the%20money%20supply

 3. Avatar for Mari Mari says:

  Ingen fare. Det finnes i realitet ingen handelskrig mellom USA og Europa. Samtlige er medlemmer av WTO
  https://www.wto.org/english/thewto_e/whatis_e/tif_e/org6_e.htm
  og også sammen om Sustainable Development


  Alt i orden så vi kan bare sette oss tilbake og nyte teaterforestillingen, som er gratis …for nå.
 4. Avatar for Mari Mari says:

  Tusen takk for video link og henvisningen. Dette er svært interessant.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere