USAs handelskrig mot Europa

0
Handelskrigen mellom USA og EU er i gang. Illustrasjon: Shutterstock

EU-landene skal liksom være USAs allierte. Det forhindrer ikke at USA nå har gått til handelskrig mot Europa. USA har nå innført en 25 prosent toll på en rekke viktige produkter fra europeiske land. Avgiftene vil ramme skotsk whisky, fransk vin og ost fra Italia og dessuten en rekke varer fra Tyskland, Storbritannia og Spania. De nye tollsatsene vil også ramme gensere, ull, kashmirgensere og andre klesvarer og i tillegg oliven. Det blir også innført en 10 prosents toll på sivile fly, det vil si i praksis Airbus, som er konkurrent til USAs Boeing.

USA hadde reist sak mot EU i WTO, og vant. USA hevdet, og fikk medhold for, at EU driver ulovlig subsidiering av Airbus. WTO hevder at Boeing har tapt 7,5 milliarder dollar i året på grunn av disse subsidiene.

CNBCs økonomikommentator mener at USAs sanksjonspolitikk kan være selvskadende, og mener at Donald Trump «har bitt over mer enn han kan tygge».

Det er ingen tvil om at EU favoriserer Airbus, men det er heller ingen tvil om at USA gjør det samme med Boeing. EU-kommisjonens talsmann Daniel Rosario sier at USAs tiltak vil tvinge unionen til å gjøre det samme. I 2018 innførte Trump toll på stål og aluminium fra EU og andre land og EU slo tilbake med toll på produkter fra USA.

Tollkrigen i flybransjen er en del av et større spill mellom industrigiganter, og bransjen kan sikkert absorbere dette. Det er verre med tollen på landbruksprodukter. Den rammer i stor grad små og mellomstore familiebedrifter som ikke så lett kan takle en toll på 25 prosent.

Dette skjer samtidig som USA fortsatt tvinger Europa til å opprettholde sanksjoner mot Russland, noe som ifølge Russlands president Vladimir Putin har kostet unionen 240 milliarder dollar siden 2014. USA tvinger også europeiske land til å drive en sanksjonspolitikk overfor Iran som er svært skadelig for europeiske interesser.

EU har ikke økonomisk styrke til å føre en handelskrig på mange fronter samtidig. Det vil komme et punkt der en av demningene brister.

Det er litt av en «alliert» de europeiske landene har, en alliert som setter dem ut som kanonføde i tilfelle en storkrig og som i fredstid skader deres eksport, deres landbruk og deres industri. Det er et tidsspørsmål hvor lenge dette kan fortsette uten å få store politiske følger. Det «transatlantiske samholdet» er i dag mer en dårlig vits enn en realitet.

Les mer om handelskrig på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelBolivia: Vil USA begynne en destabilisering av landet?
Neste artikkelEn strategisk grenseovergang åpnes mellom Syria og Irak
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).