USA bombet al-Qaida-leir i Idlib

0
Bombefly av typen F-15E. Foto: US CENTCOM.

US Central Command (CENTCOM) sier i en pressemelding at deres fly bombet ledelsen i al-Qaida i det nordlige Idlib. Bombingen ble gjennomført 31. august 2019 og rettet seg mot «al-Qaida-ledere som er ansvarlige for angrep som truer innbyggere av USA, deres partnere og uskyldige sivile». I tillegg vil utslettelsen av denne sentralen ytterligere svekke al-Qaidas evne til å gjennomføre videre angrep.

Agrepet var rettet mot et møte som lederne av Hurras al-Deen, Ansar al-Tawhid og tilsvarende grupper holdt i denne leiren, sier SOHR. Al-Jazeera skriver at deres kilder på bakken sier at dette var en treningsleir for al-Qaida.

Det må være lov å si at dette angrepet kom overraskende siden det skjedde etter at vestlige ledere og vestlige lojale medier i månedsvis har fordømt Syria og deres allierte for å angripe de samme terroristene i Idlib. USAs angrep kom umiddelbart etter at Syria og Russland hadde erklært en ensidig våpenhvile i Idlib.

Det at sentrale terroristledere er drept i USA-angrepet vil gjøre det lettere for Syria å fortsette sin framgangsrike frigjøring av Idlib. Dette skjer etter at Tyrkia har vært nødt til å endre sin holdning til Idlib. Så seint som 19. august 2019 prøvde Tyrkia å sende inn en panserkolonne til al-Nusra-basen i Khan Sheikhoun, men ble effektivt stoppet av syriske styrker og russiske fly. Tyrkias statsminister Mevlüt Çavuşoğlu sa i en kommentar til dette at den syriske regjeringa «ikke bør leke med ilden», men hans protester førte ikke til noenting.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan var veldig misfornøyd med utviklinga i Idlib. og dro på et endagsbesøk til Moskva for å prøve å få Vladimir Putin til å stanse offensiven til den syriske hæren. Han fikk en vennlig mottakelse – og oppnådde absolutt ingenting. Tvert om later det til at Tyrkia har vært nødt til å legge om strategien for å redde sitt eget skinn. 30. august prøvde ei stor gruppe terrorsiter fra Idlib å flykte inn i Tyrika ved grensestasjonen al-Bab. De ble stanset og presset tilbake av den tyrkiske hæren. Frustrerte terrorister kunne ikke gjøre annet enn å rope rasende slagord og brenne bilder av Erdoğan, men de ropte «forræder, forræder».

Moon of Alabama mener at Erdoğan har gitt opp Idlib. Kilder sier at terroristene er i ferd med å slippe opp for anti-tank missiler fordi Tyrkia har sluttet å gi dem forsyninger.

Det er sannsynlig at USA må ha informert Russland om angrepet på al-Qaida-basen om ikke annet for å unngå farlige misforsåelser. Angrepet vil ikke lamme al-Qaida, siden det fortsatt er mange ekstreme terrorister som er mer enn villige til å ta over ledelsen av terroristmilitsene. Men det vil skape kaos og en periode med uklare kommandoforhold. Det vil Syria kunne dra nytte av.

Den syriske hæren samler store styrker i det vestlige og sørvestlige Aleppo. Disse styrkene vil eventuelt kunne gå mot hovedvei M5 fra øst mens offensiven fra sør fortsetter. Verken Tyrkia eller USA vil være i stand til å hindre dette. Dette kartet fra Southfront viser hvordan frontlinja i det sørlige Idlib har blitt presset nordover på bare ei uke.

Det er liten tvil om at det er seirene til den syriske hæren i Idlib-provinsen som har tvunget fram strategiske og taktiske omvurderinger fra Tyrkias og USAs side. Dette er et varsel om at Idlib vil bli frigjort og de viktigste terroristgruppene i området vil bli knust. Det vil bety at den neste kampen vil stå om det nordøstlige Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelLula: BRICS ble opprettet som et angrepsverktøy
Neste artikkelEt «klimabrøl» til liten nytte
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).