USA bombet al-Qaida-leir i Idlib

3
Bombefly av typen F-15E. Foto: US CENTCOM.

US Central Command (CENTCOM) sier i en pressemelding at deres fly bombet ledelsen i al-Qaida i det nordlige Idlib. Bombingen ble gjennomført 31. august 2019 og rettet seg mot «al-Qaida-ledere som er ansvarlige for angrep som truer innbyggere av USA, deres partnere og uskyldige sivile». I tillegg vil utslettelsen av denne sentralen ytterligere svekke al-Qaidas evne til å gjennomføre videre angrep.

Agrepet var rettet mot et møte som lederne av Hurras al-Deen, Ansar al-Tawhid og tilsvarende grupper holdt i denne leiren, sier SOHR. Al-Jazeera skriver at deres kilder på bakken sier at dette var en treningsleir for al-Qaida.

Det må være lov å si at dette angrepet kom overraskende siden det skjedde etter at vestlige ledere og vestlige lojale medier i månedsvis har fordømt Syria og deres allierte for å angripe de samme terroristene i Idlib. USAs angrep kom umiddelbart etter at Syria og Russland hadde erklært en ensidig våpenhvile i Idlib.

Det at sentrale terroristledere er drept i USA-angrepet vil gjøre det lettere for Syria å fortsette sin framgangsrike frigjøring av Idlib. Dette skjer etter at Tyrkia har vært nødt til å endre sin holdning til Idlib. Så seint som 19. august 2019 prøvde Tyrkia å sende inn en panserkolonne til al-Nusra-basen i Khan Sheikhoun, men ble effektivt stoppet av syriske styrker og russiske fly. Tyrkias statsminister Mevlüt Çavuşoğlu sa i en kommentar til dette at den syriske regjeringa «ikke bør leke med ilden», men hans protester førte ikke til noenting.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan var veldig misfornøyd med utviklinga i Idlib. og dro på et endagsbesøk til Moskva for å prøve å få Vladimir Putin til å stanse offensiven til den syriske hæren. Han fikk en vennlig mottakelse – og oppnådde absolutt ingenting. Tvert om later det til at Tyrkia har vært nødt til å legge om strategien for å redde sitt eget skinn. 30. august prøvde ei stor gruppe terrorsiter fra Idlib å flykte inn i Tyrika ved grensestasjonen al-Bab. De ble stanset og presset tilbake av den tyrkiske hæren. Frustrerte terrorister kunne ikke gjøre annet enn å rope rasende slagord og brenne bilder av Erdoğan, men de ropte «forræder, forræder».

Moon of Alabama mener at Erdoğan har gitt opp Idlib. Kilder sier at terroristene er i ferd med å slippe opp for anti-tank missiler fordi Tyrkia har sluttet å gi dem forsyninger.

Det er sannsynlig at USA må ha informert Russland om angrepet på al-Qaida-basen om ikke annet for å unngå farlige misforsåelser. Angrepet vil ikke lamme al-Qaida, siden det fortsatt er mange ekstreme terrorister som er mer enn villige til å ta over ledelsen av terroristmilitsene. Men det vil skape kaos og en periode med uklare kommandoforhold. Det vil Syria kunne dra nytte av.

Den syriske hæren samler store styrker i det vestlige og sørvestlige Aleppo. Disse styrkene vil eventuelt kunne gå mot hovedvei M5 fra øst mens offensiven fra sør fortsetter. Verken Tyrkia eller USA vil være i stand til å hindre dette. Dette kartet fra Southfront viser hvordan frontlinja i det sørlige Idlib har blitt presset nordover på bare ei uke.

Det er liten tvil om at det er seirene til den syriske hæren i Idlib-provinsen som har tvunget fram strategiske og taktiske omvurderinger fra Tyrkias og USAs side. Dette er et varsel om at Idlib vil bli frigjort og de viktigste terroristgruppene i området vil bli knust. Det vil bety at den neste kampen vil stå om det nordøstlige Syria.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. NRKs manglende dekning av denne saken er fake news av NRK

  2. Avatar for Pirri Pirri says:

    Resultatet av USAs angrepet Idlib er mange havarier og ødeleggelser. Ifølge russiske forsvarsdepartementet bryter dette slag alle tidligere avtaler, da Washington ikke varslet Moskva eller Ankara om sine intensjoner.
    USAs angrep truer våpenhvilen i Idlib, og i en rekke områder ødelegger den fullstendig.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.