Saudi-Arabias nederlag ved Najran var enormt

0
Noen av de flere tusen fangene fra de saudiarabiske troppene ved Najran. Skjermdump fra Twitter.

Houthigeriljaen, eller Ansar Allah, som den offisielt heter, har lagt fram video og detaljer om slaget ved den sørsaudiske byen Najran som tyder på at Saudi-Arabias nederlag var enda større enn først antatt.

Vi skrev i går at «en talsmann for houthibevegelsen som uttalte 28. september 2019 at deres styrker hadde nedkjempet tre fiendtlige brigader».

Nå sier den militære lederen for Ansar Allah, Yahya Al Sari, at seks fulle brigader av de saudiarabiske styrkene skal være nedkjempet eller tatt til fange.

Bildene skal vise en del av de ifangetatte saudiske styrkene.

al Sari sa også at saudiarabisk flyvåpen skal ha prøvd å bombe sine egne tropper etter at de var tatt til fange, men han ville forsikre familiene deres om at hans styrker hadde lykkes i å redde dem fra et slik angrep og at fangene var i sikkerhet. Blant fangene var mange leiesoldater, fra blant annet Sudan og andre afrikanske land.

På fangene fant houthiene dokumenter og annet som viste at deler av disse styrkene har tilknytning til al-Qaida.

Iswnews.com, som er talerør for Ansar Allah, skriver at geriljaen i denne operasjonen erobret et området på 350 kvadratkilometer. De oppfordrer «villedede innbyggere fra provinsene Najran, Jizan og Asir om å forlate fronten og vende tilbake til hjemmene sine». Dette er tre av de sørlige saudiske provinsene der det finnes mange ulike stammefolk, hvorav noen har et historisk forhold til Jemen. Nyhetskanalen formidlet også bilder av panserkjøretøyer og andre våpen som ble erobret fra de saudiske styrkene.

Catherine Shakdam fra Next Century Foundation sier til Al Jazeera at det ikke er noen grunn til å tvile på disse meldingene. Hun betrakter det materialet som er lagt fram som svært overbevisende og peker på at det er en stor vending i krigen at houthigeriljaen nå begynner å erobre saudiarabisk land. Situasjonen viser også til tross for alt snakk om den store saudi-alliansen at Saudi-Arabia er svært alene i denne krigen.

Shireen al-Adeimi fra Michigan State University sier at houthienes seire setter Saudi-Arabia i stor forlegenhet tatt i betraktning at landet ikke bare er alliert med Emiratene, men også USA, Storbritannia og diverse andre land.

Saudi-Arabia har til nå ikke kommentert det store nederlaget ved Najran.

Saudi-Arabias folkemorderiske krig mot Jemen har vart i over fire og et halvt år. Den USA-baserte Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) sier at krigen har tatt 91.000 liv. Andre kilder sier at over 85.000 barn har dødd på grunn av følgene av krigen, særlig underernæring.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.