Saudi-Arabias nederlag ved Najran var enormt

0
Noen av de flere tusen fangene fra de saudiarabiske troppene ved Najran. Skjermdump fra Twitter.

Houthigeriljaen, eller Ansar Allah, som den offisielt heter, har lagt fram video og detaljer om slaget ved den sørsaudiske byen Najran som tyder på at Saudi-Arabias nederlag var enda større enn først antatt.

Vi skrev i går at «en talsmann for houthibevegelsen som uttalte 28. september 2019 at deres styrker hadde nedkjempet tre fiendtlige brigader».

Nå sier den militære lederen for Ansar Allah, Yahya Al Sari, at seks fulle brigader av de saudiarabiske styrkene skal være nedkjempet eller tatt til fange.

Bildene skal vise en del av de ifangetatte saudiske styrkene.

al Sari sa også at saudiarabisk flyvåpen skal ha prøvd å bombe sine egne tropper etter at de var tatt til fange, men han ville forsikre familiene deres om at hans styrker hadde lykkes i å redde dem fra et slik angrep og at fangene var i sikkerhet. Blant fangene var mange leiesoldater, fra blant annet Sudan og andre afrikanske land.

På fangene fant houthiene dokumenter og annet som viste at deler av disse styrkene har tilknytning til al-Qaida.

Iswnews.com, som er talerør for Ansar Allah, skriver at geriljaen i denne operasjonen erobret et området på 350 kvadratkilometer. De oppfordrer «villedede innbyggere fra provinsene Najran, Jizan og Asir om å forlate fronten og vende tilbake til hjemmene sine». Dette er tre av de sørlige saudiske provinsene der det finnes mange ulike stammefolk, hvorav noen har et historisk forhold til Jemen. Nyhetskanalen formidlet også bilder av panserkjøretøyer og andre våpen som ble erobret fra de saudiske styrkene.

Catherine Shakdam fra Next Century Foundation sier til Al Jazeera at det ikke er noen grunn til å tvile på disse meldingene. Hun betrakter det materialet som er lagt fram som svært overbevisende og peker på at det er en stor vending i krigen at houthigeriljaen nå begynner å erobre saudiarabisk land. Situasjonen viser også til tross for alt snakk om den store saudi-alliansen at Saudi-Arabia er svært alene i denne krigen.

Shireen al-Adeimi fra Michigan State University sier at houthienes seire setter Saudi-Arabia i stor forlegenhet tatt i betraktning at landet ikke bare er alliert med Emiratene, men også USA, Storbritannia og diverse andre land.

Saudi-Arabia har til nå ikke kommentert det store nederlaget ved Najran.

Saudi-Arabias folkemorderiske krig mot Jemen har vart i over fire og et halvt år. Den USA-baserte Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) sier at krigen har tatt 91.000 liv. Andre kilder sier at over 85.000 barn har dødd på grunn av følgene av krigen, særlig underernæring.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMediene: Bygge opp for å bryte ned. Også om MDGs boligpolitikk?
Neste artikkel«Beredskapslov» i fredstid
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).