Overvåkingskameraer som leser på leppene

0
Illustrasjon: Shutterstock

Overvåkingskameraer som kan kjenne igjen ansikter i en folkemengde er ingen nyhet. Nå kommer kameraene som også kan lese på leppene for å kunne registrere hva folk sier. Dette skriver avisa The Times. Tony Porter, som er satt til å følge med på overvåkingsteknologien i Storbritannia, er svært bekymret.

Porter har også en blogg der han skriver om dette. Han skriver at Metropolitan Police har testet ansiktsgjenkjenningskameraer fra 2016 til 2019 og at de anbefaler å gjøre det til en standard prosedyre. Her Majesty’s Inspector of Constabulary Fire and Rescue Services har publisert en rapport med tittelen A State of Policing der de også anbefaler flere investeringer i ansiktsgjenkjenning. (De skulle kanskje ha kalt rapporten A Police State istedet?) Underhusets komité for teknikk og vitenskap uttrykker sin bekymring over at dette blir innført uten politisk kontroll og foreslår en stans inntil dette er vurdert nøyere.

Storbritannia ligger antakelig i verdenstoppen når det gjelder bruk av overvåkingskameraer. Porter forteller at de nå vurderer teknologi som kan kjenne igjen folk etter hvordan de går og altså kameraer som kan lese på leppene og tolke hva folk sier.

Og Porter ser ikke spøkelser på høylys dag. Denne teknologien kommer nå så raskt at den ligger langt foran den politiske debatten. Tagging av fotografier i sosiale medier hjelper til og har gitt datagigantene enorme arkiver som kan brukes videre til overvåking. Droner kan utstyres med kameraer som kan lese på leppene sjøl når de svever 100 meter over oss. Det vil være kjent fra mediene at Kina ligger langt framme i bruken av ansiktsgjenkjenning.

Produsentene sier at den samme teknologien kan brukes til å tolke følelser. Porter ser for seg et samfunn der folk begynner å holde handa over munnen når de snakker sammen i det offentlige rom. Også Information Commissioner Elizabeth Denham er bekymret og har iverksatt en undersøkelse av politiets bruk av slike metoder.

Storebrorsamfunnet er over oss og det overgår allerede sitt forbilde i George Orwells roman 1984. Men noen politisk debatt om tilstanden finnes ikke, ihvertfall ikke i Norge.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSaudi-Arabia vedgår nederlag i Jemen – ber om fred
Neste artikkelTysk valg: Et opprør, som ellers i Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).