Overvåkingskameraer som leser på leppene

4
Illustrasjon: Shutterstock

Overvåkingskameraer som kan kjenne igjen ansikter i en folkemengde er ingen nyhet. Nå kommer kameraene som også kan lese på leppene for å kunne registrere hva folk sier. Dette skriver avisa The Times. Tony Porter, som er satt til å følge med på overvåkingsteknologien i Storbritannia, er svært bekymret.

Porter har også en blogg der han skriver om dette. Han skriver at Metropolitan Police har testet ansiktsgjenkjenningskameraer fra 2016 til 2019 og at de anbefaler å gjøre det til en standard prosedyre. Her Majesty’s Inspector of Constabulary Fire and Rescue Services har publisert en rapport med tittelen A State of Policing der de også anbefaler flere investeringer i ansiktsgjenkjenning. (De skulle kanskje ha kalt rapporten A Police State istedet?) Underhusets komité for teknikk og vitenskap uttrykker sin bekymring over at dette blir innført uten politisk kontroll og foreslår en stans inntil dette er vurdert nøyere.

Storbritannia ligger antakelig i verdenstoppen når det gjelder bruk av overvåkingskameraer. Porter forteller at de nå vurderer teknologi som kan kjenne igjen folk etter hvordan de går og altså kameraer som kan lese på leppene og tolke hva folk sier.

Og Porter ser ikke spøkelser på høylys dag. Denne teknologien kommer nå så raskt at den ligger langt foran den politiske debatten. Tagging av fotografier i sosiale medier hjelper til og har gitt datagigantene enorme arkiver som kan brukes videre til overvåking. Droner kan utstyres med kameraer som kan lese på leppene sjøl når de svever 100 meter over oss. Det vil være kjent fra mediene at Kina ligger langt framme i bruken av ansiktsgjenkjenning.

Produsentene sier at den samme teknologien kan brukes til å tolke følelser. Porter ser for seg et samfunn der folk begynner å holde handa over munnen når de snakker sammen i det offentlige rom. Også Information Commissioner Elizabeth Denham er bekymret og har iverksatt en undersøkelse av politiets bruk av slike metoder.

Storebrorsamfunnet er over oss og det overgår allerede sitt forbilde i George Orwells roman 1984. Men noen politisk debatt om tilstanden finnes ikke, ihvertfall ikke i Norge.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

    Dette frykter jeg ikke - de sliter nok med å gjenkjenne tryner. Teknologiens herrer har i hvertfall måtte ty til farget vann.

  2. Avatar for SHO SHO says:

    Man skulle tro at et slikt system som dette lett vil kunne bruke veldig mye datakraft hvis systemet skal omfatte store befolkningsgrupper. Og store mengder datakraft vil igjen bety et stort strømforbruk. Det å begrense strømforbruket til de nye store datasentrene kan være en fremgangsmåte for å redusere overvåking og manipulasjon av befolkningen.

  3. Avatar for tjatta tjatta says:

    Det vil nok utvikles passende atomreaktorer for å sørge for dette

  4. Denne teknologien tror jeg kan ha opphav i Operation Paperclip/ MK Ultra


Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere