Nederland: – Vi lever i en narkostat

0
Politisperring etter drapet i Amsterdam. Skjermdump fra video.

Den nederlandske advokaten Derk Wiersum ble skutt ned på åpen gate i Amsterdam like ved hjemmet sitt 18. september 2019. Wiersum som ble 44 år var far til to barn. Han var advokat for aktoratets kronvitne i en sak mot to marokkanskfødte menn som er tiltalt i en sak som handler om narkotika og gjengkriminalitet. De to tiltalte, Ridouan Taghi og Said Razzouki er på rømmen og er etterlyst over hele Europa. Dette skriver The Guardian.

Banden skal bestå av 16 menn og de er blant annet tiltalt for fem drap. Nederlandske medier sammenlikner situasjonen med perioden med mange mafiadrap i Italia på 1990-tallet og den lovløse perioden i Colombia med forbrytelsene til mafiabaronen Pablo Escobar.

I en rapport fra Nederlands fremste politiforening Nederlandse politiebond (NPB), sies det at landet begynner å likne en narkostat hvor politiet ikke er i stand til å bekjempe framveksten av en parallell kriminell økonomi. Lederen i politiforeningen, Jan Struijs, sier til De Telegraaf at situasjonen «er helt ute av kontroll».

Nederlands justisminister Ferd Grapperhaus, forsikrer om at det vil bli iverksatt flere tiltak for å beskytte advokater. Amsterdams borgermester, Femke Halsema, sa at drapet er «et sjokk for samfunnet». Men ingen av dem sa noe om hvordan Nederland skal unngå å synke ned i enda mer organisert kriminalitet. Aisa AD sier at drapet markerer innledninga til «en ny, mørk fase» for landet.

NRC Handelsblad skriver at landet har en naiv holdning til narkokriminalitet og er blitt senteret for kokainhandlen i Europa. Dette er ikke noen helt ny erkjennelse. Allerede i 2014 ble det påvist at Rotterdam er et av de viktigste sentrene for kokainhandelen i hele verden. Her er en TV-dokumentar om det marokkanske kriminelle miljøet i Nederland:

Marokkanske bander, kjent som Mocro Maffia, er blant de aller mest voldelige innenfor organisert kriminalitet i Nederland, og selv om det har vært satt søkelys på dem i flere år, later det ikke til at myndighetene er noe nærmere å få kontroll.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOm elbiler og «smarte» strømmålere
Neste artikkelTerrorister bomber humanitær korridor i Idlib