Hvorfor bombet USA Idlib?

0
Illustrasjon: Shutterstock

USAs overkommando for Midtøsten erklærte at det var de som bombet an terroristleir i Idlib. Dette kom etter at USA i lang tid har kritisert Syria og Russland for å bombe terrorister i Idlib, så man må si at det var overraskende.

Vi antok at USA måtte ha informert Russland om angrepet, «om ikke annet for å unngå farlige misforsåelser». Det viste seg å være feil. USA informerte ikke Russland om angrepet, sier forsvarsdepartementet i Moskva. Derfra sies det også at angrepet førte til betydelige tap og ødeleggelser. Det kom umiddelbart etter at Syria og Russland hadde erklært en ensidig våpenhvile i Idlib, og det er grunn til å spørre hvorfor USA gjør dette nå. Russland sier at bombinga har satt våpenhvilen i fare.

Oberstløytnant Earl Brown i US CENTCOM sier til AFP at «utryddelsen av dette anlegget vil ytterligere svekke deres (al-Qaidas) avne til framtidige angrep og destabilisering av regionen». Til nå har USA gjort sitt ytterste for å skjerme de samme terroristene og stoppe den syriske hærens frammarsj mot dem, så hvorfor dette omslaget nå?

Det blir spekulasjoner foreløpig, men det er ikke urimelig å anta at dette var et nervesenter USA helst ikke ville at noen andre skulle ta seg av. Når støvet letner og Idlib er frigjort er det sannsynlig at vi vil få vite mer om dette. Men dette viser i det minste at ikke bare USAs strartegi, men også USAs taktikk i Idlib nå har kollapset.

Dette inntrykket forsterkes av at det kommer meldinger om at HTS, det vil si al-Nusra, det vil si al-Qaida i Syria er under oppløsning. Det melder den syriske avisa al-Watan.

Bouthaina Shaaban, som er seniorrådgiver for president Bashar al-Assad sier at våpenhvilen er midlertidig, at Tyrkia vil bli tvunget til å forlate syrisk jord og at Syrias strategi er å frigjøre hver tomme syrisk jord.

Det later til at det er akkurat det Syria er i ferd med å gjøre, og det virker ikke som om USA eller Tyrkia er i stand til å hindre det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.