Hvorfor bombet USA Idlib?

7
Illustrasjon: Shutterstock

USAs overkommando for Midtøsten erklærte at det var de som bombet an terroristleir i Idlib. Dette kom etter at USA i lang tid har kritisert Syria og Russland for å bombe terrorister i Idlib, så man må si at det var overraskende.

Vi antok at USA måtte ha informert Russland om angrepet, «om ikke annet for å unngå farlige misforsåelser». Det viste seg å være feil. USA informerte ikke Russland om angrepet, sier forsvarsdepartementet i Moskva. Derfra sies det også at angrepet førte til betydelige tap og ødeleggelser. Det kom umiddelbart etter at Syria og Russland hadde erklært en ensidig våpenhvile i Idlib, og det er grunn til å spørre hvorfor USA gjør dette nå. Russland sier at bombinga har satt våpenhvilen i fare.

Oberstløytnant Earl Brown i US CENTCOM sier til AFP at «utryddelsen av dette anlegget vil ytterligere svekke deres (al-Qaidas) avne til framtidige angrep og destabilisering av regionen». Til nå har USA gjort sitt ytterste for å skjerme de samme terroristene og stoppe den syriske hærens frammarsj mot dem, så hvorfor dette omslaget nå?

Det blir spekulasjoner foreløpig, men det er ikke urimelig å anta at dette var et nervesenter USA helst ikke ville at noen andre skulle ta seg av. Når støvet letner og Idlib er frigjort er det sannsynlig at vi vil få vite mer om dette. Men dette viser i det minste at ikke bare USAs strartegi, men også USAs taktikk i Idlib nå har kollapset.

Dette inntrykket forsterkes av at det kommer meldinger om at HTS, det vil si al-Nusra, det vil si al-Qaida i Syria er under oppløsning. Det melder den syriske avisa al-Watan.

Bouthaina Shaaban, som er seniorrådgiver for president Bashar al-Assad sier at våpenhvilen er midlertidig, at Tyrkia vil bli tvunget til å forlate syrisk jord og at Syrias strategi er å frigjøre hver tomme syrisk jord.

Det later til at det er akkurat det Syria er i ferd med å gjøre, og det virker ikke som om USA eller Tyrkia er i stand til å hindre det.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Dette er mafia -taktikk. De sletter spor.

 2. Dette her er virkelig en thriller !!! Takk for artikkelen.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det var vel en fraksjon innen AQ som plutselig oppdaget at de jobbet for Mossad

 4. Avatar for runeulv runeulv says:

  Det er mulig de bombet en tom leir, da det er nok at folk tror de er døde, og at terroristene nå er i USA eller et annet vestlig land.

 5. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  De har vel visst det - de har bare ikke fått med seg hva det betyr. Men det er en “one-trick-pony”. Det er vil nok tynne ut rekkene også utenfor Idlib. Leiesoldater ofrer ikke livet for sine oppdragsgivere.

  jJeg synes det virker som Tyrkia frykter de som kommer fra Idlib, mer enn de frykter å gi slipp på sine obervasjonsposter. De konfliktene som har vært mellom Syria og Tyrkia i Idlib nå, kom i forbindelse med en tyrkisk kolonne på veg ut av krigsområdet. Tyrkia har hatt obervasjons-poster rundt hele grensa mot SAA, men de ser ut til forlate dem frivillig. Samtidig har de stengt grensen til Tyrkia, slik at det er har vært tiløp til konfrontasjon.
  Jeg tror at tyrkerne evakuerer sine, og så overlater resten til SAA og russerne - det er mulig at det var folk med den kolonnen som ikke russerne ville la gå.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nå har det vel ikke vært mangel på selvmordsbombere i disse organisasjonene.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Så får vi håpe det er det siste vi hører fra dem.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere