Hva var den virkelige skandalen med Joe Biden og Ukraina?

0
Joe Biden taler. Foto: Shutterstock

Etter å ha mislykkes i å lage nasjonal krise og fredelig statskupp gjennom Russiagate har Demokratene nå satset på et annet kort, nemlig Donald Trumps forhold til Ukraina, og da spesielt hva han har sagt til president Vladimir Zelenskij om Joe Biden. Nå er det det å si at dersom noen skulle stilles til ansvar når det gjelder Ukraina, så er det Obama-administrasjonen for dens rolle i statskuppet i Kiev 22. februar 2014, dens samrøre med nazistiske krefter der og dens rolle i å utløse borgerkrigen som har drept minst 13.000 mennesker. Men slik tenker man ikke i Washington.

Joe Biden er for øyeblikket Demokratenes frontkandidat til presidentvalget i 2020. Han ligger ikke så godt an, så partiets strateger har funnet at de må gjøre noe som kanskje samtidig kan sette Donald Trump ut av spill. Derfor har de lagd et stort sirkus av at Trump skal ha bedt Zelenskij om å etterforske Biden.

Det er utrolig mye man kan kritisere Donald Trump for, men akkurat når det gjelder Ukraina, er det ikke han man skal rette de første anklegen mot.

Demokratene har satt hele saka på hodet. Det finnes absolutt en skandale når det gjelder Joe Biden og Ukraina. Men den ser totalt annerledes ut. La oss minne om fakta.

Den korrupte sønnen og den korrupte visepresidenten

Joe Bidens sønn, Hunter Biden, som i 2014 akkurat var blitt sparket ut av marinekorpsets reserveavdeling for bruk av kokain, tok oppdrag for selskapet Burisma Holdings til en prislapp av 50.000 dollar i måneden. Jobben var å sørge for at Burisma skulle få kontroll over en stor del av Ukrainas gassreserver. Allerede da ble det pekt på som en interessekonflikt.

At Joe Biden, som da var visepresident i USA, hadde en tjukk finger med i spillet for å sikre sønnen denne jobben er ingen dristig antakelse. Men verre blir det for kandidaten Biden at han også brukte stillingen sin for å tvinge den ukrainske staten til å avslutte en korrupsjonsetterforskning mot Burisma.

I mars 2016 truet Joe Biden Ukraina med å holde tilbake et lån fra USA på 1 milliard dollar dersom ikke landets sjefsanklager ble sparket. Ukraina var også den gangen helt på knærne økonomisk og et tap av dette lånet kunne vært ganske katastrofalt for landet. Presset virket. Riksanklager Viktor Shorkin ble avsatt og etterforskninga mot Burisma innstilt.

Det kan ikke herske tvil om at Joe Biden intervenerte på denne måten, siden han ikke kunne motstå fristelsen til å skryte av det for åpne TV-kameraer.

Med sine egne ord, og mens kameraene rullt, truet Joe Biden Ukrainas president Petro Porosjenko med at USA ville trekke sin lånegaranti på en milliard dollar, og dermed sende landet ned i enda djupere økonomisk krise, hvis ikke Porosjenko straks sparket Shorkin:

«Jeg sa: ‘dere kommer ikke til å få den milliarden. Jeg kommer til å dra herfra om,’ jeg tror det var seks timer. Jeg så på dem og sa: ‘Jeg drar om seks timer. Hvis sjefsanklageren ikke er sparket innen da, får dere ikke pengene’. Ok, son of a bitch, han ble sparket.»

John Solomon skrev i The Hill at Shorkin hadde fortalt ham i skriftlig svar på spørsmål at han hadde konkrete planer for å innlede kriminaletterforskning av alle styremedlemmene i Burisma, inkludert Hunter Biden.

Det ble ingen etterforskning fordi USAs visepresident truet Porosjenko til å sparke den etterforskeren som hadde los på Hunter Bidens delaktighet. Det er dette som er den virkelige skandalen. Demokratenes sirkus har snudd verden på hodet.

Forrige artikkelMenneskets vesen, miljøkrisen, kapitalen og folket
Neste artikkelIS-kvinnene som verken ble lokket eller lurt
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).