Hva er Libra, Facebooks kryptovaluta?

0
Libra, Facebooks varslede valuta. Illustrasjon: Shutterstock.

Facebook har offentliggjort sine planer om å etablere en egen kryptovaluta, kalt Libra. Hva er dette for noe? Magasinet Wired har mer om bakgrunnen.

Facebooks visjon går ut på å skape en global valuta som kan brukes av milliarder av mennesker, ikke minst i den tredje verden der det er vanskelig eller umulig å bruke vanlige banktjenester. Facebooks Mark Zuckerberg gjør ikke dette alene. Han har med seg Silicon Valley og finansgiganter.

Libra vil bli styrt av Libra Association, en sveitsisk gruppe som inkluderer 28 medlemmer – blant dem Facebook-datterselskapet Calibra, Uber, PayPal, Mastercard, Visa, Spotify og mange andre standardnavn i teknologi og finans.

Facebook sier at Libra er bygd på det som kalles blokkjede-teknologi. Wikipedia forklarer hva det er:

En blokkjede eller blokk-kjede (engelsk blockchain) er en distribuert database hvor hver node automatisk verifiserer endringer og tilføyelser som gjøres på noen av de andre nodene.
Den opprinnelige blokkjeden utgjør databasen for den elektroniske valutaen bitcoin. Siden bitcoin ble introdusert i 2009 har en rekke alternative blokkjeder blitt publisert eksperimentelt.
En blokkjede kan brukes som en digital, distribuert regnskapsbok for økonomiske transaksjoner. En blokk inneholder et sett transaksjoner samt tidsstempel og hash som sikrer at blokken ikke kan endres uten at det oppdages. Neste blokk inneholder lenke til den foregående og dennes hash. Hver blokk replikeres til alle noder i et nett slik at hver node inneholder hele regnskapsboken. Ingen er original. Det er derfor ikke behov for noen tiltrodd tredjepart som har ansvar for de økonomiske transaksjonene.

En blokkjede er altså desentralisert, men det er ikke Libra. Libras noder, der hvor transaksjonene blir behandlet og bekreftet, vil være kontrollert av Libra Associations medlemmer, altså Facebook, Uber, PayPal og andre. Facebook har lagd det de kaller ei «lommebok» for Libra, som de kaller Calibra. Med den kan brukerne betale via Messenger, WhatsApp og så videre.

Når vi ser hvor vilkårlig Facebook behandler sine brukere på sitt sosiale medium, er det grunn til å kjenne at det går kaldt nedover ryggen hvis dette globale sensurorganet også skal kontrollere om, hvordan og til hvem du kan betale for deg. Dette er Storebror på steroider.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.