EU-komité forkaster Ungarns og Romanias kandidater til EU-kommisjonen

0
Ursula von der Leyen og hennes korthus. Fotomontasje fra Shutterstock

EU-parlamentets juridiske komité har satt en stopper for Ungarns og Romanias kandidater til EU-kommisjonen. Ungarerne varsler rettslige skritt. Dette skriver ABC Nyheter, som fortsetter:

«Komitéen har kommet til at Ungarns Lászlo Trocsányi som fram til nå har vært justisminister, og Romanias Rovana Plumb ikke bør bli EU-kommissærer i femårsperioden EU nå går inn i, slik deres hjemland har lansert, skriver ungarske medier.

Begrunnelsen som har sivet ut fra det lukkede møtet i JURI-komiteen, er for begges vedkommende at de har personlige økonomiske interesser som ikke er forenlig med kommissær-vervet.»

En slik avvisning av foreslåtte medlemmer av kommisjonen har ikke skjedd tidligere, skriver The Guardian. Begrunnelsen som er gitt, er det neppe mange som tror på. Dette handler i virkeligheten om de indre politiske motsetningene i EU. Lászlo Trocsányi var påtenkt i jobben som kommisær for «utvidelse og forhold til naboland», og det er kjent at han er en støttespiller for Viktor Orbán, som igjen er hatet av de liberale i EU-parlamentet. De har allerede lovet ham trøbbel.

Rovana Plumb har utvilsomt en problematisk CV. Hun måtte gå av som minister for europeiske midler i Romania på grunn av en korrupsjonsskandale. Men hun er samtidig nominert av den sosialdemokratiske gruppa i EU-parlamentet og hun er en av lederne for det sosialdemokratiske partiet i hjemlandet, så her handler det også om politisk tautrekking.

Avvisninga av de to nominerte skaper store problemer for kommisjonspresident Ursula von der Leyen allerede før hun har tiltrådt. Hun har designet en kommisjon full av merkelige og overlappende ansvarsområder.

EUs kommisjon for nytale

Kommissærene har tildels fått uforståelige, tåkete eller overlappende betegnelser. I stedet for en kommisær for forsvar eller utenrikspolitikk har man for eksempel fått en “Commissioner for a Stronger Europe in the World”. Det skal også være en “Commissioner for Inter-institutional Relations and Foresight”, hva nå det enn måtte være. I stedet for en økonomikommissær vil man få en “Commissioner for an Economy that Works for People”. Hva vedkommende skal gjøre hvis det nå viser seg, slik det opplagt vil gjøre, at EUs økonomi ikke virker for folk, er ikke videre klart.

Von der Leyen har også utpekt en “Commissioner for Protecting our European Way of Life”, noe som har ført til en del rabalder allerede. Vedkommende skal antakelig beskjeftige seg med migrasjonspolitikk, men hva det vil si å forsvare «den europeiske måten å leve på», er nokså i tåka. Noen har ledd det ut, noen har kalt det «fascistisk», men så langt har ingen kalt det genialt.

Den ubehagelige sannheten om Ursula von der Leyen

Den kommende kommisjonspresidenten sjøl har også et tvilsomt rulleblad. En meningsmåling gjort for det tyske magasinet Bild viser at hun er den nest minst populære ministeren i Merkels regjering. Bare en tredel av tyskerne synes at von der Leyen er en god kandidat til jobben som sjef for EU-kommisjonen. 56 prosent synes hun er en dårlig kandidat.

Men vi kunne også gått til Sahra Wagenknecht fra Die Linke. Hun skriver på Facebook:

Von der leyen sto ikke på noen stemmeseddel ved valget til EU-parlamentet, men som forsvarsminister kastet hun bort hundrevis av millioner av skattepenger da hun tildelte oppdrag til eksterne konsulenter som McKinsey, KPMG og Accenture.

Ofte uten å sjekke om egne ansatte kunne ha gjort dette arbeidet eller å gjøre noen kost-nytte analyser, hvor kontrakter ofte endte opp hos gudbarn, venner og pårørende av høye generaler. Hun har brukt korrupte metoder, som for tiden fortsatt er under undersøkelse
Eller skoleskipet “Gorch Fock”. Det skulle koste 10 millioner euro. Under hennes ledelse har de eksplodert til 135 millioner euro.

Kaos og «alvorlig vanstyre» sa en rapport fra en kommisjon nedsatt av hennes eget departement. Avsløringen av nazi-nettverk i det militære førte bare til en mild kritikk fra ministeren. 

Skandalene henger over den nye kommisjonspresidenten, og de vil ikke gå bort bare fordi hun flytter til Brussel. At hun nå får problemer med to av sine nominerte allerede før hun setter i gang, viser at EU får en skadeskutt og svak ledelse. Von der Leyen er en sterk tilhenger av prosjektet med å gjøre EU til Europas forente stater, men hun ble valgt inn med støtte fra EU-land som ønsker det motsatte, nemlig Lov og orden-partiet i Polen og Fidesz i Ungarn. De advarer von der Leyen med at «uten oss vil det bli kaos». De er helt sikkert klare til å kaste en skiftenøkkel eller to inn i maskineriet dersom de misliker von der Leyens regime.

Hvis parlamentet så underkjenner kandidaten fra Fidesz er det samtidig et slag mot det grunnlaget von der Leyen baserer sin posisjon på. Politico kaller det «von der Leyens hodepine», og det er neppe noen overdrivelse. For oss som ser EU-kommisjonen som en fiende er det vanskelig å ikke fryde seg litt.

Forrige artikkelTrump bad Zelenskij om å ordne opp med Putin på egen hånd
Neste artikkelDronekrigen har tatt USA og NATO på senga