– Den ubehagelige sannheten om Ursula von der Leyen

0
Ursula von der Leyen tar over etter Jean-Claude Juncker som president for EU-kommisjonen. Foto: Shutterstock

EU-kommisjonen har fått sin første kvinnelige president. Norske medier har stått i stram giv akt og hyllet denne sjubarnsmoren Ursula von der Leyen som tar over etter Jean-Claude Juncker. Men det kommer ikke fram i de samme mediene at applausen fra hennes hjemland Tyskland ikke er like kraftig.

Tidligere sjef for EU-parlamentet, sosialdemokraten Martin Schulz la ikke fingrene mellom da han tvitret: «Von der Leyen er vår svakeste minister, det er tydeligvis nok til å bli president for EU-kommisjonen.» Også i hennes eget parti CDU er det mye kritikk av den nye EU-presidenten. Hun var forsvarsminister og etterlater seg et Bundeswehr som ifølge hennes partifelle Rupert Scholz er «i en katastrofal forfatning».

Tittelen på denne kommentaren har vi lånt fra Politico, som har en kommentar som er mindre enn begeistret, for å si det forsiktig. En meningsmåling gjort for det tyske magasinet Bild viser at hun er den nest minst populære ministeren i Merkels regjering. Bare en tredel av tyskerne synes at von der Leyen er en god kandidat til jobben som sjef for EU-kommisjonen. 56 prosent synes hun er en dårlig kandidat.

Men vi kunne også gått til Sahra Wagenknecht fra Die Linke. Hun skriver på Facebook:

Von der leyen sto ikke på noen stemmeseddel ved valget til EU-parlamentet, men som forsvarsminister kastet hun bort hundrevis av millioner av skattepenger da hun tildelte oppdrag til eksterne konsulenter som McKinsey, KPMG og Accenture.

Ofte uten å sjekke om egne ansatte kunne ha gjort dette arbeidet eller å gjøre noen kost-nytte analyser, hvor kontrakter ofte endte opp hos gudbarn, venner og pårørende av høye generaler. Hun har brukt korrupte metoder, som for tiden fortsatt er under undersøkelse
Eller skoleskipet “Gorch Fock”. Det skulle koste 10 millioner euro. Under hennes ledelse har de eksplodert til 135 millioner euro.

Kaos og «alvorlig vanstyre» sa en rapport fra en kommisjon nedsatt av hennes eget departement. Avsløringen av nazi-nettverk i det militære førte bare til en mild kritikk fra ministeren. 

Skandalene henger over den nye kommisjonspresidenten, og de vil ikke gå bort bare fordi hun flytter til Brussel.

Ny formand for EU-kommissionen har militære ambitioner

Jens Berger i NachDenkSeiten skraper litt på det glatte reklamebildet av Ursula von der Leyen og peker på følgende:

Ursula von der Leyen vokste opp i ordnede storborgerlige forhold. Hun er datter av tidligere delstatsminister Ernst Albrecht, og tilhører et dynasti som allerede hadde sentrale posisjoner i staten under kongehuset Welf i middelalderen. Standsmessig giftet hun seg inn i dynastiet av «silkebaronene» von der Leyen, som har tilhørt det tyske eliten siden det 18. århundre. Den som vil besøke Ursula von der Leyen hjemme, kjører først lenge gjennom store enger eid av familien, før de kjører gjennom en smijernsport inn i familiens palasslignende hus. Det er ingen tvil om at Ursula von der Leyen er selve personifikasjonen av overklassen, en våt drøm for enhver forfatter av kiosklitteratur. Lenger unna den «vanlige borgeren» kan du knapt komme.

Ursula von der Leyen satser på en europeisk føderalstat og EU-hær

Von der Leyen er en sterk tilhenger av prosjektet med å gjøre EU til Europas forente stater, men hun ble valgt inn med støtte fra EU-land som ønsker det motsatte, nemlig Lov og orden-partiet i Polen og Fidesz i Ungarn. De advarer von der Leyen med at «uten oss vil det bli kaos». De er helt sikkert klare til å kaste en skiftenøkkel eller to inn i maskineriet dersom de misliker von der Leyens regime.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.