CIA-penger støtter opp under protestbevegelsen i Hong Kong

0
Demonstranter i Hong Kong marsjerer til USAs konsulat for å be om støtte fra Donald Trump. Foto: Shutterstock

Allerede på 1980-tallet skjønte CIA at det ikke ville ta seg så godt ut å gi penger direkte fra etterretningsorganisasjonen til politiske bevegelser i ulike land. Derfor opprettet man National Endowment for Democracy, eller NED som skulle fungere som en sivil front for CIA.

NEDs president Carl Gershman sa til New York Times i 1986 at:

«Det ville ta seg ekstremt dårlig ut for demokratiske grupper rundt omkring i verden dersom det kan vises at de er subsidiert av CIA. Vi skjønte det på sekstitallet, og det er derfor det måtte endres.»

NED ble altså et av de fremste redskapene for å filtrere CIA-penger ut i den typen bevegelser som USA mente og mener tjener deres sak. NED har trent, støttet og finansiert demonstrasjoner og regimeskiftkampanjer i blant annet Venezuela, Ukraina og Nicaragua. Disse kampanjene designes for å se ut som genuine massebevegelser, skriver MintPress. Vi har gang på gang avslørt denne taktikken og disse metodene her på steigan.no, for eksempel i disse artiklene:

State Department, Amnesty og «soft power»

Soros, CIA og fargerevolusjonene

USAs etterretning lagde en «kubansk twitter»

CIA/NED finansierer og støtter opposisjonen i Hong Kong

Før protestbevegelsene i Hong Kong begynte sa NED-sjef Gershman at «demokratiet er i fare» og «vi må komme for å redde det». Siden 2014 har NED pøst minst 29 millioner dollar inn i bevegelser i Hong Kong for å «fremme demokrati og politisk reform». Dette framgår av NEDs egen database. De offisielle deløpene for 2018 framgår her.

Lederen for Hong Kong-protesten, Joshua Wong, har svært nære bånd til NED og USA. Og bevegelsen hans markedrer dette med å veive med amerikanske flagg i Hong Kongs gater. Han har også et nært forhold til den notoriske regimeskiftersenatoren Marco Rubio fra Florida.

En annen sentral person i Hong Kong-protesten er Jimmy Lai, også kalt Asias Rupert Murdoch. Denne «demokratiforkjemperen» publiserer artikler i avisene sine som kaller fastlandskinesere i Hong Kong for «gresshoppsvermer«. Så seint som i juli 2019 hadde han et møte i Washington med krigshauken over alle krigshauker, den nå avsatte John Bolton. Dette møtet hadde til hensikt å «sende et signal til Kina» som Bloombergs reporter fra State department kunne fortelle.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNorge har brukt minst 23 millioner for å få prestisje-verv
Neste artikkelNancy Pelosi (D) gleder seg ikke over at Bolton fikk sparken