CIA-penger støtter opp under protestbevegelsen i Hong Kong

3
Demonstranter i Hong Kong marsjerer til USAs konsulat for å be om støtte fra Donald Trump. Foto: Shutterstock

Allerede på 1980-tallet skjønte CIA at det ikke ville ta seg så godt ut å gi penger direkte fra etterretningsorganisasjonen til politiske bevegelser i ulike land. Derfor opprettet man National Endowment for Democracy, eller NED som skulle fungere som en sivil front for CIA.

NEDs president Carl Gershman sa til New York Times i 1986 at:

«Det ville ta seg ekstremt dårlig ut for demokratiske grupper rundt omkring i verden dersom det kan vises at de er subsidiert av CIA. Vi skjønte det på sekstitallet, og det er derfor det måtte endres.»

NED ble altså et av de fremste redskapene for å filtrere CIA-penger ut i den typen bevegelser som USA mente og mener tjener deres sak. NED har trent, støttet og finansiert demonstrasjoner og regimeskiftkampanjer i blant annet Venezuela, Ukraina og Nicaragua. Disse kampanjene designes for å se ut som genuine massebevegelser, skriver MintPress. Vi har gang på gang avslørt denne taktikken og disse metodene her på steigan.no, for eksempel i disse artiklene:

State Department, Amnesty og «soft power»

Soros, CIA og fargerevolusjonene

USAs etterretning lagde en «kubansk twitter»

CIA/NED finansierer og støtter opposisjonen i Hong Kong

Før protestbevegelsene i Hong Kong begynte sa NED-sjef Gershman at «demokratiet er i fare» og «vi må komme for å redde det». Siden 2014 har NED pøst minst 29 millioner dollar inn i bevegelser i Hong Kong for å «fremme demokrati og politisk reform». Dette framgår av NEDs egen database. De offisielle deløpene for 2018 framgår her.

Lederen for Hong Kong-protesten, Joshua Wong, har svært nære bånd til NED og USA. Og bevegelsen hans markedrer dette med å veive med amerikanske flagg i Hong Kongs gater. Han har også et nært forhold til den notoriske regimeskiftersenatoren Marco Rubio fra Florida.

En annen sentral person i Hong Kong-protesten er Jimmy Lai, også kalt Asias Rupert Murdoch. Denne «demokratiforkjemperen» publiserer artikler i avisene sine som kaller fastlandskinesere i Hong Kong for «gresshoppsvermer«. Så seint som i juli 2019 hadde han et møte i Washington med krigshauken over alle krigshauker, den nå avsatte John Bolton. Dette møtet hadde til hensikt å «sende et signal til Kina» som Bloombergs reporter fra State department kunne fortelle.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Per_Dorup Per_Dorup says:

  Landsforrædere anses jo i USA for at være det mest usle i det patriotiske USA og straffes hårdt.
  Ikke desto mindre, som det fremgår, hylder og finansierer det officielle USA landsforrædere i andre lande…
  CIA hyldede også de såkaldte sovjetiske dissidenter, men udover de prominente dissidenter, Sakharov og Solsjenitsyn - hvad skete der egentlig med deres små instrumentelle fisk?
  Ja, efter at have presset de oplysninger ud af dem, som de kunne bruge, blev de likvideret i CIA´s kældre - som det afskum, de var, og som selv det officielle USA jo dybest set anså dem for at være. Andre måtte hutle sig gennem tilværelsen derefter. De blev ikke belønnet for deres tjeneste af CIA. Siden har man ikke hørt om dem. Glemt var de.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  CIAs støtte til protestbevegelsen i Hong Kong må kunne betraktes som å være del av USAs maximum pressure strategy mot ugreie land. I dette tilfelle kan det være en del av USAs handelskrig mot Kina. Eller det kan være et utslag av John Boltons politikk om å få resten av verdens land til å underkaste seg USAs overherredømme.

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  CIA har fra gammel tid infiltrert både politiske partier og humanitære organisasjoner i Norge, og PST er bare en underavdeling av CIA! Christian Høibø var hemmelig agent for PST i ti år, og hans hovedoppgave var å infiltrerte og radikalisere venstresiden. Venstresiden i Norge var rett og slett ikke voldelige nok!

  Christian Høibø arbeidet hardt for å ødelegge vårt demokrati, men han hadde allikevel tid til å utøve vold mot politiet, og tid til å laste ned barneporn av jenter så unge som fem år! I dommen fra Nedre Telemark tingrett beskrives flere av bildene som “svært grove”.

  Fytti grisen for noen svin! :frowning_face:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere