Soros, CIA og fargerevolusjonene

0
Geroge Soros er fast inventar på møtene i milliardærklubben World Economic Forum.

27. januar 2014 okkuperte medlemmer av gruppa Spilna Sprava justisdepartementet, energidepartementet og jordbruksdepartementet i Kiev og forlangte at regjeringa skulle gå av. Denne gruppa er en av de mange opposisjonsgruppene i Ukraina som er finansiert og støttet av multimilliardæren George Soros. Hendelsene i Kiev likner svært mye på de andre «fargerevolusjonene» som Soros har vært med på å finansiere. Hvem er egentlig George Soros, og hva holder han på med?

«Mannen som sprengte The Bank of England»

George Soros (ungarsk: Soros György) ble født i Budapest i 1930. Familien var ikke-praktiserende jøder. I dag har han amerikansk statsborgerskap, er finansspekulant og i følge Forbes verdens 30. rikeste person med en formue på 20 milliarder dollar.

Han er kjent som «Mannen som sprengte The Bank of England» fordi han i 1992 spekulerte mot det britiske pundet og tvang den britiske regjeringa til å devaluere. Slik tjente Soros over en milliard pund og påførte britiske skattebetalere en regning på over tre milliarder pund. Dette la grunnlaget for den formuen Soros har i dag.

I 1973 etablerte Soros Quantum Group of Funds med hovedkvarter i skatteparadisene De nederlandske antiller og Cayman Islands. Det at dette fondet tidlig fikk et innskudd fra Rotschild-familien har ført til en rekke spekulative konspirasjonsteorier. Nå er imidlertid visstnok alle eksterne investorer kjøpt ut, og fondet forvalter bare Soros-familiens interesser.

george soros
George Soros på World Economic Forum i Davos.

Hatobjekt for de konservative

I USA er Soros nærmest hatet av de konservative republikanerne. Fox News ser på ham som en farlig «kommunist» som har brakt «sosialisten» Obama inn i Det hvite hus. (Her er et eksempel på en av de mer bisarre Soros-haterne, Commieblaster.)

Grunnen til at disse konservative hater Soros er at han aktivt støtter en masse saker som de er imot. Mange av anklagene deres mot finansmannen er spinnville, men det som er sant er at Soros driver et globalt arbeid for å støtte de regimeendringene som han ønsker. Dette er ikke spekulasjon, siden han redegjør for det sjøl.

Open Society Foundation

Den politisk viktigste stiftelsen til Soros er Open Society Foundation. Leser man stiftelsens dokumenter så handler de om menneskerettigheter, ytringsfrihet, kvinners rettigheter og alt som er godt og bra her i verden. Stiftelsen har til og med lagd et kurs for journalister for «å motvirke islamofobi».

Men graver man mer i dokumentene, som det er svært mange av, så vil man se at Soros har en agenda, som han ikke på noen måte forsøker å skjule. Han skryter av at hans stiftelser har sørget for at fem europeisk land er blitt medlemmer av EU. Han gjør ingen hemmelighet av at han har vært tungt inne i finansiering og tilrettelegging av «fargerevolusjonene» og han er stolt av at han gjør dette for å skape et Europa uten grenser med fri flyt av varer, arbeidskraft og kapital.

Og som en kritiker sa: «Du kan jo godt dele ut 300 millioner dollar til veldedige formål når du først har tjent 30 milliarder på å utbytte folk på det groveste.»

Blant de mest kjente fargerevolusjonene som Soros har finansiert og støttet er roserevolusjonen i Georgia (2003) og oransjerevolusjonen i Ukraina (2004). Begge hadde til hensikt å redusere Russlands makt.

Og når en fargerevolusjon er i gang kommer NGOene til Soros med sine nye mobiltelefoner og sine opprørsmanualer som stort sett er opptrykk av heftet til Gene Sharp, From Dictatorship to Democracy.

spilna sprava
Spilna Sprava forlater justisdepartementet i Kiev

I Ukraina har Soros etablert en avlegger til Open Society Foundation, som kalles The International Renaissance Foundation, med hovedkvarter i Kiev. Det er denne stiftelsen som har finansiert Spilna Sprava og en lang rekke andre såkalte NGOs (non-governmental organisations) i Ukraina. De samarbeider med med CIA, USAID, National Endowment for Democracy, the International Republican Institute, the National Democratic Institute for International Affairs og Freedom House, som alle er CIA-organisasjoner. I følge Victoria Nuland, USAs viseutenriksminister, har USA brukt 5 milliarder på å finansiere opposisjonen i Ukraina.

Soros skjønner hvor alvorlig krisa er

Som finansspekulant og innsider skjønner Soros hvor djup kapitalismens krise er. I et intervju har han sagt:

Europa er på vei ned i kaos og konflikt. I USA vil vi se opprør i gatene som vil bli slått ned brutalt på en måte som dramatisk vil redusere sivile rettigheter. Det globale økonomiske systemet kan komme til å kollapse fullstendig.

Det Soros prøver å gjøre gjennom sine stiftelser er å redde kapitalismen og fjerne så mange grenser og hindringer for fri flyt av kapital som mulig. Derfor er han sterk tilhenger av at EU blir en overnasjonal stat med minst mulig nasjonale grenser.

Dagens multimilliardærer er ikke tilfredse med bare å dirigere verden gjennom å eie ressurser, fabrikker og medier. De vil gjerne bestemme direkte hvordan politikken skal være også. Det gjør de gjennom stiftelser. Andre eksempler er Bill Gates og Warren Buffett.

Men det er jo litt pussig at stifteren av Open Society Foundation har gjemt formuen sin i skatteparadiset Cayman Islands, et av de stedene i verden som er minst åpent for innsyn.

Sitat fra George Soros:

I fancied myself as some kind of god or an economic reformer like Keynes or, even better, a scientist like Einstein.

 

PS: Årsrapporten for International Renaissance Foundation for 2009 oppgir at de har gitt støtte til Spilna Sprava.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGjør vei for millionærene!
Neste artikkelVäntan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).