Salvini «konge av Italia»

1
Salvini for statsminister står det på dette banneret fra partiet Lega. Foto: Shutterstock

Høyrepopulisten Matteo Salvini og hans parti Lega har vunnet stort overfor koalisjonspartneren Femstjernersbevegelsen. Dette har gjort at Salvini nå vil utløse krise mot egen regjering for dermed å få nyvalg.

Meningsmålingene gir ham blod på tann. Da han gikk i regjering med M5S var Lega minst av de to med under 20 prosent av stemmene. Nå kan Salvini feire tall på over 40 prosent mens M5S bikker ned mot 15. På ytre høyre har fascistene i Fratelli d’Italia passert Berlusconis Forza Italia og får 7,4 prosent.

En litt speiell meningsmåling ble presentert av Affariitaliani.it som hadde stilt det hyptetiske spørsmålet: «Hvis det var mulig, ville du ha foretrukket Salvini som konge av Italia?» 52 prosent svarte ja!

Etter å ha vært godt under tjuetallet på målingene, er igjen det «sosialdemokratiske» PD Italias nest største parti med omkring 22 prosent. Vi omtaler partiet slik fordi det ikke først og fremst er sosialdemokratisk, men først og fremst partiet for Brussel og europeisk føderasjon.

Grunnleggeren av Femstjernersbevegeslsen, milliardæren Beppe Grillo, er rystet over Salvinis og ytre høyres framgang og skriver i en artikkel: «Jeg vil reise meg for å redde Italia fra de nye barbarene.»

Salvini spiller høyt, og han kan vinne på det. Men han kan også tape. President Sergio Mattarella kan velge å svare på ei regjeringskrise, ikke ved å utløse et nyvalg, men ved å utnevne en teknokratregjering der Salvini ikke er med. Da vil den politiske krisa fortsette gjennom vinteren.

Når Salvini har klart å få så stor støtte, er det ikke bare fordi han er en effektiv demagog, men det er fordi italienerne opplever at de er blitt forrådt av Brussel og den politiske kasten som har styrt Italia til nå. Etter å ha ofret omtrent alt på det europeiske alteret opplever italienerne at de sitter igjen med svarteper, nå sist med migrasjonskrisa der Merkel får honnøren og Italia betaler prisen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for Svein Svein says:

    Salvini er en sann europeer vi kunne trengt fler av. Han har våget å stå fast mot EU og ECB, og bla fått lovfestet at Italias gullbeholdning tilhører det italienske folket og ikke sentralbanken. Han har stanset narrespillet der Italia har vært havneanløp for den organiserte mennesketransporten fra Afrika til Europa.

    Nylig var Hollywood-stjerne Richard Geer på besøk hos en «flyktningebåt» i middelhavet for å vise sin medfølelse. Da Salvini ble gjort oppmerksom på dette av en reporter svarte han: «I am lost! I hope he gets a tan, that he feels good, but I don’t think he misses anything, so, have a good trip.»

    Litt senere supplerte han med følgende uttalelse: «Given this generous millionaire is voicing concern for the fate of the ‘Open Arms’ migrants, we thank him. He can take them back to Hollywood, on his private plane, all the people aboard and support them in his villas. Thank you, Richard»

    Geere svarer neppe på den utfordringen. Det er jo selvsagt vanlige skattebetalere som skal ta kostnadene med migrasjonen. De progressive og rike gjør sin del med å vise oss andre sine gode intensjoner.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere