Politisk uro før regionalvalgene i Tyskland

0
AfD og De grønne seiler opp i Øst-Tyskland. SPD faller som en stein. Foto: Shutterstock

Det skjer noe med det tradisjonelle partimønsteret i Tyskland. Topartisystemet med CDU/CSU i kombinasjon med SPD har brutt sammen, ikke minst fordi det partiet som en gang var kingbolten i europeisk sosialdemokrati, SPD, nå klapper sammen i stor stil etter å ha forlatt sitt gamle grunnlag i arbeiderklassen og fagbevegelsen.

Etter å ha vendt ryggen til arbeiderklassen ble SPD partiet for den urbane middelklassen, men nå har De grønne tatt over den rollen. Die Linke klarte en periode å bli partiet for arbeiderne i det gamle Øst-Tyskland, men nå viser alle meningsmålingene at det høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) har tatt fra dem en stor del av disse stemmene, samtidig som de samler opp misfornøyde CDU-velgere.

Foran landdagsvalgene i Tyskland (Tyskland er delt i 16 delstater eller Länder med hvert sitt parlament) høsten 2019 ser det ut til at det kan bli et lite jordskjelv. Det er bare Brandenburg, Sachsen og Thüringen som har valg i 2019. De ligger alle i det tidligere Øst-Tyskland, og hvis meningsmålingene er noe å gå etter, ligger AfD an til å bli et dominerende parti.

I Thüringen kniver Linke og AfD om førsteplassen med henholdsvis 25 og 24 prosent. CDU ligger på tredjeplass med 21, Grüne 11 og SPD 8 (!).

I Brandenburg får AfD 21 prosent som største parti. Deretter CDU 18 og SPD 17, Grüne 16 og Linke 14. Tyske medier kaller det en sjokkmåling. I Brandenburg har AfD tatt seg den frihet å bruke sosialdemokraten Willy Brandt i sin valgpropaganda.

I Sachsen har CDU og AfD ligget likt på målingene, men 8. august hadde CDU dratt litt fra slik at tallene nå er CDU 28 prosent, AfD 25, Linke 16, Grüne 12 og SPD 8.

Dette er bare regionalvalg, og det er bare i Øst-Tyskland, men likevel vil et slikt politisk jordskjelv få store ringvirkninger på nasjonalt nivå i Tyskland, og dermed på situasjonen i EU der Tyskland er den dominerende staten.

Forrige artikkelElektriske «sparkesykler», ikke bare plagsomme, de er heller ikke miljøvennlige
Neste artikkelSalvini «konge av Italia»