Propaganda i barne-TV

17
FRamstillinga av konflikten i Persiabukta i NRKs Supernytt for barn har karakter av fake news. Skjermdump fra NRK

På NRK Supernytt (nyheter for barn) 20. august 2019 ble det sendt et innslag som hadde til hensikt å forklare situasjonen i Persiabukten. Innslaget innledes friskt med følgende falske påstand: «Det begynte med at Iran stoppet et britisk skip.» Alle som har fulgt saken i andre medier enn MSMs ekkokamre, vet utmerket godt at denne isolerte hendelsen hadde et soleklart startpunkt med arrestasjonen av det iranske skipet Grace1, som ble arrestert av britiske marinestyrker ved Gibraltar den 04.07 2019. Dette hendte altså ca to uker før det svenskeide skipet på britisk oppdrag, Stena Impero ble arrestert av iranske marinestyrker i Persibukten 19.07 2019.

Grove faktafeil

Det ligger i kortene at nyheter for barn må ha en forenklet fremstilling. Dette gjør det kanskje til og med mer utfordrende å lage barnenyheter enn nyheter for voksne. Men å si at kranglingen utenfor kysten til Iran starter med arrestasjonen av Stena Impero, er og blir fake news. Og nettopp fake news er noe Supernytt er svært opptatt av for tiden, noe jeg kommer tilbake til. 

Det ligger i kortene at nyheter for barn må ha en forenklet fremstilling. Men Selma Ibrahim og resten av staben i Supernytt bør prøve å unngå å servere direkte feilinformasjon til barn. Skjermdump fra NRK.

Forholdet mellom USA og Iran har selvsagt vært anstrengt i langt lengre tid enn det som følger av de konkrete skipsarrestasjonene som utspiller seg nå. Vi trenger ikke å grave veldig langt i historiebøkene for å finne ut hvor ansvaret for det anstrengte forholdet hviler. Kolonimaktene USA og Storbritannias tilrøvelse av Irans olje med tilhørende kuppmakeri, er den soleklare starten på det forholdet som har blitt stående siden den gang. Dette temaet er godt belyst gjennom en rekke artikler her på Mot Dag. Denne forhistorien unnlater Supernytt å gå inn på i det aktuelle innslaget. 

Retorisk propaganda

Innslaget går inn på noe som kan kalles for bakgrunn i et forsøk på å forklare hvorfor USA «blander seg inn» med påstanden: «USA og Storbritannia er gode venner, det er én av grunnene til at USA blander seg inn». direkte etterfulgt av: «Noen land har spesielle vennskap som gjør at de hjelper hverandre når andre land lager bråk». Vi trenger neppe en professor i retorikk for å konstatere at det implisitte budskapet her er at USA og Storbritannia har et spesielt vennskap som gjør at USA nå hjelper Storbritannia mot Iran som «lager bråk». Iran er dermed stemplet som sakens syndebukk. I seg selv er dette retorisk propaganda, men som vi ser av forrige avsnitt passer denne retorikken som hånd i hanske med den grove faktafeilen innledningsvis i innslaget.

Grovt feilaktig konfliktløsning

Supernytt forsøker etter alt å dømme å relatere den aktuelle konflikten til konflikter som barn kan identifisere seg med. «Krangling i skolegården» brukes herunder som eksempel på at man må «snakke sammen» for å løse konflikter, før man blir «ordentlige uvenner». Utover dette glimrer konfliktløsning og etikk med sitt fravær i innslaget, og ‘internasjonal lov’ blir f.eks ikke nevnt med ett eneste ord. I stedet legitimerer innslaget at «gode venner» hjelper hverandre, og stempler Iran som syndebukk uten å vise til noen som helst form for bevisførsel. Med dette neglisjeres lov og rett som virkemiddel til konfliktløsning i innslaget. Etikken barna sitter igjen med etter innslaget er versjon jungelens lov fra skolegården, der «våre sterke og mange venner» beleilig presenteres som den forulempede parten som barna inviteres til ta parti med. Innslagets presentasjon av bekymring for ringvirkninger og tilspissing virker lite troverdig. Denne bekymringen tilhører ikke barna, den er Erna Solberg sin, læreren og rektor sin, og i den allerede etablerte konteksten med stemplet syndebukk, tar den form av: ‘bekymret for at de snille barna gir slemmingene for mye bank’. 

Skjermdump fra «Fake news er dust» i Supernytt på NRK

Dette åpenbare tilfellet av fake news og propaganda rettet mot barn fra NRK Supernytt er kvalmende bekymringsverdig i seg selv. Det faktum at Supernytt i disse tider har igangsatt en kampanje mot fake news, blant annet med sangen «Fake news er dust», er bare tragikomisk. 

Skogvokter1 – utdannet historielærer

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Indoktrineringen begynner tidlig, det er viktig å få alle løgnene sementert før ungene begynner å tenke sjæl. Kanskje derfor noen gjerne vil senke stemmerettsalderen?

 2. Ja dette med propaganda i barne-tv er ikke noe nytt, og selvfølgelig under en hver kritikk. For noen tiår siden så var det noen andre barn som så på barne-tv her i Norge. Jul i Skomakergata for eksempel var jo en fin serie på mange måter, men ikke helt uten alvorlige feil. Man skulle jo tro at Julenissen burde være i fokus i et slikt program, men den gang ei. En inntrenger stjal plassen i hodene til de små barna der hvor Julenissen normalt sett har sitt domene…en Gjøk ved navn Jon Blund.

  Nå har jeg ikke noe imot Sandman i utgangspunktet, men akkurat denne versjonen kunne jeg godt vært foruten med den agendaen den blir brukt til å promotere. Selve dukkefilmene er sikkert fin kunst i seg selv og kunne kanskje vært hyggelig barne-tv i andre sammenhenger, men som sagt tidligere så er FN sin agenda pur ondskap og direkte grusom i mine øyne.

  Denne versjonen av Jon Blund er vel kjent som Blunder-Jon i visse kretser, men jeg personlig kaller ham bare for Lenin-Jon da det er vanskelig å ta feil av det djevelskjegget hans som ikke ligner på Julenissen sitt i det hele tatt. Nå er jeg ikke nødvendigvis helt uenig i alle disse “rettighetene” som blir fremført i disse Jon Blund episodene, men når hele suppa er kokt så sitter man igjen med en “rettighet” som kan lyde noe slikt som dette:

  “ALLE “barn” har rett til å komme til ditt etniske europeiske leveområde som du har arvet av dine forfedre gjennom tusener av år og de skal ha MINST samme rettigheter som deg selv. Og DU…ditt lille hvite krek…som sitter og ser på dette og får den mentale giften sprøytet direkte inn i den lille ennå uutviklede barnehjernen din…hvilke rettigheter har du? Jo, du har retten til å bli hjernevasket hinsides vett og forstand til nærmest å føle tilfredsstillelse ved å gjøre ditt ytterste for å utrydde ditt eget folkeslag. Retten til å bli hjernevasket til å spytte, pisse, drite og spy i retning av alle dine forfedre som slet seg gjennom kriger, vikingtiden, kulde, hungersnød, Byllepest/Svartedauden, skabbinvasjoner, fotsoppepedemier, Inkvisisjonen, hundrevis av år med okkupasjon og fattigdom, og som “ga jernet” for oss og har gitt deg alt du har og som du er skyldig selv din egen eksistens.”
  Hilsen jødisk FN

  https://www.youtube.com/watch?v=iDi6nw3_6mg
  :musical_note:Hvem er denne karen med sekk og lue på? Han LIGNER LITT på nissen i grunn, det er IKKE HAN, der er…JON BLUND. Han besøker store og små.

  Ja, Jon Blund har med seg hver kveld til alle små, noe SPENNENDE, noe MORSOMT, noe RART. Kveldens RETTIGHET begynner snart. La oss starte: Klar, ferdig, gå!

  Jeg blir alltid SØVNIG så snart Jon Blund har dratt. Sånn har det ALLTID VÆRT med Jon Blund. Jeg vil SOVE om en liten stund. Tusen takk for nå, ha GOD NATT!:musical_note:

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Det første som skjer hvis NRKs fortelling bryter med USAs fortelling på viktige punkter, er at feks den amerikanske ambassadøren tar kontakt med rette instans og påpeker dette avvik. Deretter kan det følge ubehagelige tiltak fra USA sin side rettet mot norske interesser hvis NRK ikke skjerper seg.

 4. Jeg identifiserte meg mest med Randi og Ronny - og siden jeg hadde jobba i VG og NRK, så var jeg alt vaksinert mot journalister.
  Når det gjelder lærere, så er de prisgitt sine lærebøker, og der er det mye rart.

  https://www.youtube.com/watch?v=8Bn4NHP0pj4

  Han ble importet fra svenskene - de hadde den i sin julekalender, som var mye bedre og basert på Teskje-kjerringa til Prøysen. Men det var fra et barns perspektiv. Jul i Skomakergata kom det året jeg fikk stemmerett.

  Det viser i hvertfall hvor liten verdi den har.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Men det er jo selveste Ho Chi Min??? Eller muligens Trotski som går igjen

 6. Det er vel overkill å kalle dette indoktrinering av barn? Tenker årsaken er manglende kunnskaper hos journalist / redaksjon. Selvsagt skal ungene ha riktig informasjon, det er en utfordring å gjøre noe kort når de historiske rekkene er lange. Men for en gylden anledning for utdannede historielærere å ta opp dette temaet i klassen med bakgrunn i NRKs manglende historiekunnskap.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvis de mangler elementær kunnskap, samtidig som de utgir seg for å besitte den - så er det et problem.
  Eller skal vi holdes oss til det de gamle sa- du skal ikke tro det du ser på TV?

  Hva slags svarteper-spill er det? Hvem har utdannelse i så ny historie, bortsett fra de som sitter rett i nyhetsstrømmen?

  Jeg er stygt redd du har rett. Vi får “det beste”-versjonen, der også. Heldigvis trenger vi dem ikke lenger. Du kan lære deg selv - portvokterne ligger nede for telling, for tiden.

  Hvis det er naturlig at NRKs barnetv formidler usannheter, så må konklusjonen være å styre unna hele greia.

 8. …portvokterne ligger nede for telling, for tiden.
  Takk for den, AnneBrit.
  Si heller god bedring, til en med influensa : )
  :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere