Iran vil bygge olje- og gassledning til Syria

0

Ifølge lokale medier i regionen har Iran foreslått å bygge en olje- og gassledning via Irak til Syria. En slik ledning vil effektivt bryte den illegale oljeblokaden som USA har innført mot Syria og dessuten endre det strategiske bildet i regionen.

Den vil bety mye for Syria, men også være viktig for Iran, som da vil kunne få sin olje fram til Middelhavet uten å frakte den på skip via Hormuzstredet og Suezkanalen. Også for Irak vil dette kunne være et viktig framskritt, fordi de også vil oppnå en tilsvarende fordel. De har riktignok en egen rørledning via Jordan, men en ny ledning vil øke deres kapasitet.

Det store problemet for Irak er at USA fortsatt har militære styrker i landet og vil sabotere prosjektet. Parlamentet i Bagdad diskuterer forslaget, med det er ennå ikke fattet noe vedtak.

Det er anslått at rørledningen vil få en kapasitet på 1,25 millioner fat per dag. OilPrice.com skriver at de har fortrolig informasjon fra oljedepartementene i Iran og Irak som sier at Russland deltar i samtalene om dette rørledningsprosjektet.

USA har tapt intervensjonskrigen mot Syria, men prøver nå å kaldkvele landet ved hjelp av sanksjoner. Dels har USA ved hjelp av det kurdiske SDF sikret seg kontroll over Syrias egne oljekilder og dels har de innført oljeembargoen som de også tvinger andre land til å delta i. Dette skaper livstruende energimangel i Syria. Iran er alliert med Syria og vil kunne bidra til å sllå bunnen ut av oljeblokaden, hvis altså Irak går med å det.

Forrige artikkelAlvorlig drikkevannskrise i Newark, New Jersey
Neste artikkelApple innrømmer å ha avlyttet brukerne