Apple innrømmer å ha avlyttet brukerne

11
Denne plakaten fra Apple er vel ikke helt i samsvar med sannheten?

Apples ansatte og underleverandører har regelmessig avlyttet brukernes aller mest intime øyeblikk fra samtaler med privat lege til samleier. Dette er gjort via programvaren Siri som er installert på alle Apple-telefoner og på Apple Watch. Denne avlyttinga ble avslørt av varslere i juli 2019 og avisa The Guardian skriver:

“Det har vært utallige tilfeller av innspillinger som inneholder private diskusjoner mellom leger og pasienter, forretningsavtaler, tilsynelatende kriminelle forhold, seksuelle møter og så videre. Disse opptakene er ledsaget av brukerdata som viser beliggenhet, kontaktinformasjon og appdata.»

Siri kan bli aktivert av brukerne sjøl ved at de snakker til telefonen eller klokka, men den kan også settes i gang uten at brukeren aner noen ting. Lyden fra en glidelås kan være nok til at Siri setter i gang innspilling.

Nå har Apple innrømt skandalen og lover bot og bedring. Det er imidlertid lenge siden Apple ble advart om disse muligheten for avlytting, så unnskyldningene virker mer enn hule.

I en medling på egne nettsider ber Apple om unnskyldning for sine avlyttinger. De skriver:

«Som et resultat av vår gjennomgang, innser vi at vi ikke helt har levd opp til våre høye idealer, og for det beklager vi.»

Det er godt å vite at det ikke er helt i samsvar med Apples idealer å avlytte folks sexliv. Men det er ikke så sikkert at vi kan føle oss trygge. Apple har gått i spissen for en svært invaderende teknologi, og vil nødig gi slipp på detaljerte informasjoner om brukerne og deres liv, sjøl om det kan bli slutt på at selskapets underleverandører koser seg med å lytte på Applebrukeres samleier.

Alle IT-gigantene har avlyttet brukerne sine

Tek.no skriver:

Microsoft, Google, Apple og Amazon har de siste ukene innrømt å ha lyttet til lydopptak av brukerne sine. Enten via taleassistenter, smarthøyttalere eller videosamtaler.

Nå viser det seg at nok en Sillicon Valley-gigant har lyttet til brukerne, nemlig Facebook. Det melder Bloomberg.

Lyttet via Messenger

Akkurat som flere av de andre selskapene har Facebook lyttet til opptak av brukernes samtaler og analysert dem via et tredjepartsselskap, som ble ansatt for å transkribere det de hørte. 
I Facebooks tilfelle var det samtaler som ble gjort via meldingsappen Messenger som ble tatt opp og analysert av et selskap kalt TaskUs. Hensikten skal ha vært å forsikre at Facebooks automatiske systemer tolket det som ble sagt korrekt. 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hver gang man klikker “jeg godtar” eller “jeg forstår” sier man ja til en ny nazistat. De gjorde en bommert sist gang da de valgte en speedfreaker som forgrunnsfigur. De gjør ikke den feilen igjen

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Det er vel ikke lenge til resosialiseringsleirene dukker opp. Mot hat selvfølgelig

 3. Alle dippedutter med kamera eller mikrofon eller på nett vil kunne bli brukt til å samle inn data som kan brukes til markedsføring eller etterretning. Det er slutt på tiden med å samle inn metadata. Nå er det lyd og bilde de henter inn. Enda morsommere er at alle disse dippeduttene som er på nett, inklusive biler og fly, kan hackes og manipuleres. Ai ai for en artig verden!

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Dystopien er ankommet.

 5. Avatar for Johnny Johnny says:

  Vi lever nå i det overvåknings-samfunnet George Orwell skrev om i 1949, og på sikt ser vår framtid svært mørk ut. Den negative sosiale kontrollen som utøves av eliten, regjering, politikere, media, statsvitere, identitetspersoner og influensere er svært ødeleggende for vårt demokrati og friheten til å tenke.

  Våpnene som brukes til å disiplinere det norske folk er velkjente for Steigans lesere; sette merkelapper på folk, latterliggjøring, psykisk press, offentlig gapestokk, trusler, tvang og i enkelte tilfeller vold!

  Og som vi alle har sett i forbindelse med Edward Snowden og Julian Assange, pressefriheten eksisterer ikke lengre, og uten en fri presse går vi sakte men sikkert mot et totalitært samfunn.

 6. Kan NSA og CIA kan ha utviklet spyware som antivirus-selskapene ikke får lov til å utvikle antivirus for, og hvem eier antivirus-selskapene? Spyware som uten at brukerne vet det, kan via laptopens, nettbrettets og mobilens kamera og mikrofon overvåke folk uten at de vet det til alle tider på døgnet. Mobilen er aldri lengre enn et armlengde unna, og ligger på nattbordet også.

  Slik som utviklingen har gått, er det faktisk vanskelig for lekfolk å igjenkjenne et kamera og en mikrofon, de har blitt miniatyiserte så de ikke har tradisjonell linse eller mikrofon utseende. Så hvis en åpner feks en tvdekoder boks er det ikke åpenbart at den kan inneholde kamera eller mikrofon. Hvis tv selskapets boks er plombert, “for brukerens sikkerhet”, kan et helt kontinents befolkning være intetanende om at de overvåkes.

  En bør altså feks ha mobiler med batterier som kan lett tas ut for å være helt sikker på at ikke sender data slik at du spores eller avlyttes. Men faren er microchipping, lovpålegges det i fremtiden blir det et liv i åpent fangenskap som Orwells roman advarer mot.

 7. Infowars, alternativ media, har SAMME EIER som mainstream media CNN : Warner Media.

  Time warner http://www.timewarner.com/company/business-units

  Se her på wikipedia blir infowars føyd til Time Warner : Revision as of 19:00, 5 December 2016

  Infowars ligger også nederst her på lista under avsnittet " other units " .
  Se punkt 1.4 på content " other units" ( infowars )

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

3 flere kommentarer

Deltakere