Apple innrømmer å ha avlyttet brukerne

0
Denne plakaten fra Apple er vel ikke helt i samsvar med sannheten?

Apples ansatte og underleverandører har regelmessig avlyttet brukernes aller mest intime øyeblikk fra samtaler med privat lege til samleier. Dette er gjort via programvaren Siri som er installert på alle Apple-telefoner og på Apple Watch. Denne avlyttinga ble avslørt av varslere i juli 2019 og avisa The Guardian skriver:

“Det har vært utallige tilfeller av innspillinger som inneholder private diskusjoner mellom leger og pasienter, forretningsavtaler, tilsynelatende kriminelle forhold, seksuelle møter og så videre. Disse opptakene er ledsaget av brukerdata som viser beliggenhet, kontaktinformasjon og appdata.»

Siri kan bli aktivert av brukerne sjøl ved at de snakker til telefonen eller klokka, men den kan også settes i gang uten at brukeren aner noen ting. Lyden fra en glidelås kan være nok til at Siri setter i gang innspilling.

Nå har Apple innrømt skandalen og lover bot og bedring. Det er imidlertid lenge siden Apple ble advart om disse muligheten for avlytting, så unnskyldningene virker mer enn hule.

I en medling på egne nettsider ber Apple om unnskyldning for sine avlyttinger. De skriver:

«Som et resultat av vår gjennomgang, innser vi at vi ikke helt har levd opp til våre høye idealer, og for det beklager vi.»

Det er godt å vite at det ikke er helt i samsvar med Apples idealer å avlytte folks sexliv. Men det er ikke så sikkert at vi kan føle oss trygge. Apple har gått i spissen for en svært invaderende teknologi, og vil nødig gi slipp på detaljerte informasjoner om brukerne og deres liv, sjøl om det kan bli slutt på at selskapets underleverandører koser seg med å lytte på Applebrukeres samleier.

Alle IT-gigantene har avlyttet brukerne sine

Tek.no skriver:

Microsoft, Google, Apple og Amazon har de siste ukene innrømt å ha lyttet til lydopptak av brukerne sine. Enten via taleassistenter, smarthøyttalere eller videosamtaler.

Nå viser det seg at nok en Sillicon Valley-gigant har lyttet til brukerne, nemlig Facebook. Det melder Bloomberg.

Lyttet via Messenger

Akkurat som flere av de andre selskapene har Facebook lyttet til opptak av brukernes samtaler og analysert dem via et tredjepartsselskap, som ble ansatt for å transkribere det de hørte. 
I Facebooks tilfelle var det samtaler som ble gjort via meldingsappen Messenger som ble tatt opp og analysert av et selskap kalt TaskUs. Hensikten skal ha vært å forsikre at Facebooks automatiske systemer tolket det som ble sagt korrekt. 

Forrige artikkelIran vil bygge olje- og gassledning til Syria
Neste artikkelJohnson & Johnson dømt for å ha bidratt til opioid-epidemi