Handelskrigen kan utløse global stagnasjon

0
Handelskrigen kan dytte økonomien over klippekanten. Illustrasjon: Shutterstock

Verdens finansmarkeder reagerer nervøst på enhver ny hendelse i handelkrigen mellom USA og Kina. Da president Donald Trump sa på G7-møtet i Biarritz at kineserne hadde ringt ham for å foreslå samtaler om en handelsavtale reagerte børsene med oppgang. Noen timer etterpå hadde kineserne dementert dette og sagt at det hele var «fake news» fra Trumps side. Da falt markedene igjen. Så ustabilt og nervøst er det. Dette skriver analytikeren Michael Roberts på sin blogg.

Det som skjer i handelskrigen mellom USA og Kina har blitt en utløser for mulig kollaps i finansmarkedet og flukt inn i «trygge havner» som statsobligasjoner og gull. Men det er mer enn som så, skriver Roberts. Den globale veksten bremser opp og korporasjonenes investeringer har falt markant. Dette er drevet av et fall i korporasjonenes profitt, en profittresesjon.

I annet kvartal 2019 har profitten til de 500 største selskapene i USA nesten ikke økt i det hele tatt med en pluss på bare 0,5%. For mindre selskaper er situasjonen mye verre. Profitten deres har falt med 10% fra 2018. Teknologisektoren registrerer et fall i profittene på 6,3%.

I juni 2019 falt verdenshandelen med 1,4% fra måneden før. Siden oktober 2018 har verdenshandelen falt med 3,5%.

Økonomer i storbanken JP Morgan mener at både Kinas og USAs bruttonasjonalprodukt vil få en redusert vekst på grunn av handelskrigen. Den globale investeringa har nesten stagnert med en vekst fra 2018 på bare 1%. Hvis investeringene totalt går ned de nærmeste kvartalene kan vi stå overfor en global resesjon, altså en negativ vekst i minst to kvartaler.

Industriens og tjenestesektorens forventinger er også i en markant fallende kurve. PMI eller Purchasing Managers’ Indexes (PMI) er en økonomisk indikator bsert på innkjøpssjefenes forventninger:

Tyskland er den økonomiske motoren i EU og tysk industri er uten sammenlikning den viktigste i Europa. Nå snakker også tyske økonomer om resesjon. Konjunktursjefen i Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW), Claus Michelsen, sier til Der Spiegel at industrien er i krise og trekker tjenestesektoren med seg. Professor Timo Wollmershäuser i ifo-Wirtschaftsinstitut sier at spørsmålet er ikke om det blir krise eller ei. «Tysk industri befinner seg allerede midt i krisa.» Han sier også at innovasjonsevnen i tysk industri svikter. Tyske konjunkturtall gir ham rett. Tysk industri produserer 5% mindre i 2019 enn i fjor.

Forrige artikkelNATOs ulovlige atombombelagre
Neste artikkel– Hvorfor skal norsk natur bli rasert fordi Tyskland trenger strøm?