NATOs ulovlige atombombelagre

14
De ulovlige atomvåpenlagrene til NATO er kartlagt.

Av Manlio Dinucci.

Det er en råtten gammel hemmelighet. Men det er også en av de mest formidable benektelser hos Den Atlantiske Alliansen: Atombomber er lagret – et alvorlig brudd på internasjonale lover – i Italia, Tyskland, Belgia, i Nederland og i Tyrkia. 

Ved en feiltakelse skrev et medlem av NATOs parlamentariske forsamling dette i en rapport. Den ble øyeblikkelig ble inndratt.

De Forente Stater har utplassert atombomber i fem NATO-land – Italia, Tyskland, Belgia, Nederland og Tyrkia. Dette har lenge vært kjent (spesielt av Federation of American Scientists- FAS).

Men NATO har aldri offisielt innrømmet det. Noe har tydeligvis ganske nylig sporet av.

I dokumentet med tittelen «En ny æra for atom-avskrekking? Modernisering, våpenkontroll og fremmede atomstyrker» av den kanadiske senatoren Joseph Day, på vegne av forsvars-og sikkerhetskomiteen i NATOs parlamentariske forsamling, har «hemmeligheten» blitt avslørt.

Ved hjelp av en «klipp og lim» har senatoren uforvarende rapportert om dette i i det følgende avsnittet (nummer 5), fra en konfidensiell NATO-rapport:

«I NATO-sammenheng har De Forente Stater utplassert – i avanserte posisjoner i Europa – omtrent 150 atomvåpen, spesielt de B61 viktige bombene. Disse bombene er lagret i seks baser tilhørende USA og Europa – nemlig Kleine Brogel i Belgia, Buchel i Tyskland, Aviano og Ghedi Torre i Italia, Voikel i Nederland og Incirlik i Tyrkia. 

I det hypotetiske scenario der det vil bli nødvendig, kan B61-bombene bli transportert av USAs og Europas samlede luftstyrker».

NATO beskylder Russland for å holde seg med mange taktiske atomvåpen i sitt arsenal. 

Men dette dokumentet slår fast at USAs atomvåpen er utplassert i avanserte posisjoner i Europa og i Anatolia (nært russisk territorium). Dette for å «sikre full involvering fra de alliertes side i NATOs atom-oppdrag, og den fysiske bekreftelsen på USAs atom-forpliktelser for sikkerheten til de europeiske allierte i alliansen».

Så snart senator Joseph Days dokument lå ute på nettet, var NATO raske til å fjerne det, og deretter publisere det i en annen versjon. Men det var for sent. Noen nettsteder (framfor alt i det belgiske De Morgen) hadde allerede gjengitt den komplette original-versjonen.

På dette tidspunktet sprang den uforsvarlige skribenten i dekning. Han skrev i Washington Post at dokumentet kun var et utkast til et utkast til en rapport til NATOs parlamentariske forsamling. Den skulle publiseres i november.

Men han kunne ikke nekte for det som allerede var blitt skrevet i avsnittet der han siterte fra den konfidensielle rapporten fra organisasjonen.

Dette bekrefter bare det vi har dokumentert i årevis: 

I Aviano (i provinsen Pordenone) er USAs F-16C og D kampfly klare til atomangrep med 50 B61-bomber. (Antallet er anslått hos Federation of American Scientists).

I Ghedi Torre (i provinsen Brescia) er det italienske PA-200 Tornado klare for et USA-ledet angrep med 20 B61-bomber.

Fra 2020 vil B61 bli erstattet av B61-12, som er designet spesielt for de nye F-35 jagerflyene.

Alt dette er alvorlige brudd på Non-Proliferation Treaty som er ratifisert av både USA og Italia.

I mellomtiden krangler parlamentet om flyplasser, men ikke om Bomben. Det har de taktisk nok vedtatt enstemmig.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no. Tidligere publisert blant annet på VoltaireNet.org

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. B61 bombene er svært innbringende for kontraktørene som produserer dem i den privateide amerikanske våpenindustrien. Jeg husker de hver seg koster det samme som vekten tilsvarer i 24 karat gull. Når disse våpnene nå i den nye doktrinen for bruk skal inngå i det vanlige arsenalet av konvensjonelle bomber, hva da med sikkerheten?

  Det blir langt lettere for en terrorist-organisasjon med store ressurser å få tak i en nå når de lagres så spredt, og hvor vanskelig er det å armere en B61? Kan en spekulere om at det er ønskelig, slik at Vesten får et påskudd til en enorm militarisering av sivilsamfunnet med overvåkning helt til hver enkelt individ? Alt for “din sikkerhet og trygghet”. Hvis det var din og min sikkerhet og trygghet de tenker på, skulle vel nærmest portable atombomber som får plass i en stasjonsvogn aldri blitt fremstilt.

  image
  Bilde:Durangoherald.com.
  Phil Hoover, en av ingeniørene bak B61, poserer stolt med sitt masseødeleggelsesvåpen, for en bragd og innsats for menneskeheten!

 2. Jeg har en idé. Vi kan late som om vi lever i demokratiske land, mens vi utelukker alle viktige spørsmål fra offentligheten. For eksempel det faktum at landet ditt er lagringsplass for masseødeleggelsesvåpen. Gå og stem! Bare stem i vei selv om du ikke er enig med et spesielt parti. For hvis du ikke stemmer ødelegger du illusjonen av at vi lever i et demokrati!

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Ser litt tøff ut. Ferraristil. Eller muligens Morris mini

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det kommer en tid for oss alle hvor vi må stå til rette for de ord vi har sagt

 5. Avatar for energo energo says:

  At atomvåpen er lagret i disse landene har vært allment kjent siden slutten på den kalde krigen. Her fra Wiki-artikkelen i 2005

  Currently, of the three nuclear powers in NATO only the [United States] are providing weapons for nuclear sharing. The receiving countries are Belgium, Germany, Italy, the Netherlands and Turkey.

  In peace time, the nuclear weapons stored in non-nuclear countries are guarded by U.S. soldiers; the codes required for detonating them are under U.S control. In case of war, the weapons are to be mounted on the participating countries’ warplanes.

  Of the 480 U.S. nuclear weapons believed to be deployed in Europe 180 fall under the nuclear sharing arrangement.

 6. Riktig, men de atomvåpnene som har vært lagret har vært raketter og missiler for ubåter, og vanskelig for terrororganisasjoner å ta, rakettene med atomvåpen i stridshodet veier flere tonn, og stridshodet kan ikke lett fjernes.

  B61 tar ikke mye plass som bildet viser, og veier kun noen hundre kilo, og kan få plass i en stor stasjonsvogn eller en liten varebil, og vil finnes i mye større antall en atomvåpen i stridshoder for raketter.

  Det er spredningen av et lite og lett atomvåpen i et stort antall som bekymrer med B61, det gjør det mye mer attraktivt og gjennomførbart for en ressurssterk terroristorganisasjon å ta. Hvis de klarer det, blir Vesten militarisert, og privatliv som vi kjenner det opphøre med drakoniske lover som gir politi og militære fullmakter til å invadere folks liv som de vil, og et liv i frykt spesielt for urbane mennesker.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  De er jo allerede i hendene på en terrororganisasjon. Så det er vel litt sent å begynne å bekymre seg

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

14 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.