– Hvorfor skal norsk natur bli rasert fordi Tyskland trenger strøm?

0
Mímir Kristjánsson (Rødt) ønsker ikke at Norge skal ødelegge sin natur for å skaffe strøm til Tyskland og England. Bakgrunnsbilde: Shutterstock.

Vi må ta vare på Norge – og ikke herje med naturen fordi Europa trenger strøm, skriver Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mímir Kristjánsson, som gjesteredaktør i Nettavisen. Kristjánsson skriver videre:

«Å gå en tur blant knausene i Dalane sør i Rogaland, i fjellet i Sirdal på grensen til Vest-Agder, eller på Fosen-halvøya – det er blant de råeste naturopplevelsene i verden.

Men politikerne våre ødelegger naturen vår. Bit for bit erstatter vi de urørte naturlandskapene våre med vindmølleparker. Men det blir helt feil å kalle det «parker». For det vi snakker om er slett ikke parker, det er store industriområder. Det er hundrevis av kilometer med vei, i tidligere uberørte områder. Det er 250 meter høye vindturbiner som skal smelles opp i de vakreste landskapene i verden.

Den store klimabløffen

Hvorfor bygger vi disse vindmøllene? Politikerne sier at vi må redde klima. Makan til klimabløff har jeg aldri hørt om før! Norge har 98 prosent fornybar strøm fra før. Vi har vannkraft, og vi kan oppgradere de eksisterende vannkraftanleggene. Selv om samfunnet vårt skal elektrifiseres, er det på ingen måte vanskelig å se for seg at vannkraft og flytende havvind skal kunne dekke våre energibehov.»

Kristjánsson tar også til orde for å bruke norak vannkraft til smelteverkene og i annen kraftkrevende industri – framfor å sende den til England og Tyskland.

Tina Bru i Høyre vil derimot ha massiv utbygging av vindindustri nettopp i Rogaland. Hun går inn for å subsidiere denne industrien med 600 millioner kroner over fem år for å utløse et skred av nye utbygginger.

Det er ikke minst global finanskapital som vil nyte godt av disse subsidiene fra norske skattebetalere. Vindindustrianlegget Tellenes eies av finansgiganten Blackrock, og Google har inngått avtale om å kjøpe hele kraftproduksjonen av anlegget fra slutten av 2017 til 2029.

– Halvparten av regningen for vindmøllene må vi betale via skatteseddelen, sa professor i energiøkonomi, Torstein Bye til NRK.

– I dag er det sånn at kraftprisen i markedet er 30 øre per kilowattime. Å bygge ut en vindmølle koster 50-60 øre per kilowattime. Halvparten av regningen for en vindmølle må vi altså betale via skatteseddelen, sier Torstein Bye.

Han mener både kommuner og skattebetalere vil tape på vindkraftutbygging.

– Problemet er at det ikke er de som bruker energi som må betale. Det er vi som betaler skatt som må betale, sier han.

Les mer om vindkraft på steigan.no

Forrige artikkelHandelskrigen kan utløse global stagnasjon
Neste artikkelDen syriske hæren fortsetter frigjøringa av Idlib