Ett land deltok i forsøket på å styrte Trump

0
Dette har vært ideen bak fortellingen om "Russiagate": Vladimir Putin skal liksom ha brukt internett til å sikre seieren for Donald Trump. Karikatur fra Shutterstock.

Har det vært utenlandske forsøk på å påvirke politikken i USA? Det later til at svaret er ja, men at landet ikke var Russland. Russiagate har vært Det demokratiske partiets forsøk på å gjennomført at «mykt kupp» mot Donald Trump helt siden Hillary Clinton tapte presidentvalget i 2016. Forestillingen om at hun tapte på grunn av innblanding fra Russland ble skapt i valgkampsenteret hennes under ledelse av John Podesta allerede natta etter nederlaget. Men to og et halvt år med undersøkelser har vært berget som fødte ei mus.

Planen om «Russiagate» ble lagt innen 24 timer etter Hillary Clintons nederlag

Nå viser det seg at britisk etterretning har vært tungt innblandet i dette forsøket på å styrte Trump. Hemmelige tekster som ble utvekslet mellom MI5 i Storbritannia og FBI allerede under valgkampen i 2016 kaster et lys over en tidlig britisk rolle i Russland-undersøkelsene mot Trump, skriver avisa The Guardian.

To av de fremste etterretningslederne i USA og Storbritannia sendte hverandre tekstmeldinger om «vår merkelige situasjon», og det handlet om mulig russisk innblanding. De to var daværende visedirektør i FBI Andrew McCabe og Jeremy Fleming, hans kollega i MI5, nå sjef for etterretningstjenesten GCHQ i Storbritannia. The Guardian skriver:

Kommunikasjonen mellom dem gir ny innsikt i starten på FBIs Russland-undersøkelse og i hvordan britisk etterretning synes å ha spilt en nøkkelrolle i den tidlige fasen.

Tekstutvekslinga begynte etter Brexit-avstemninga da de to etterretningssjefene mente at det måtte ha vært russisk innblanding som førte til et flertall for britisk utmelding av EU. Noen slik innblanding er aldri påvist, men tankegangen om at uventede valgresultater må skylde utenlandsk innblanding fortsatte med valget i USA.

I april 2017 skrev The Guardian at britiske GCHQ var de første til å informere FBI om en angivelig russisk påvirkning på Trump-kampanjen. Britisk etterretning spilte en avgjørende rolle i å sparke i gang FBI-undersøkelsene mot Trump allerede i juli 2016, altså lenge før valget.

Det var også en tidligere britisk etterretningsoffiser ved navn Christopher Steele som utarbeidet det såkalte Steele dossier som har spilt en sentral rolle for hele Russiagate-kampanjen. Det ble utarbeidet fra juni til desember 2016. Wikipedia skriver at dokumentet ikke var årsaken til at FBI satte i gang sine undersøkelser, fordi de undersøkelsene med kodenavn «Crossfire Hurricane» ble startet 31, juli 2016.

Men nå vet vi at det altså var kontakt på toppnivå mellom MI5 og FBI forut for dette og at initiativet ble tatt av britene.

Disse nye informasjonene føyer til en bit i puslespillet og de er et interesant apropos til det vi skrev i artikkelen Storbritannias rolle som pådriver for krig. Britisk etterretning har gang på gang blandet seg inn i USAs politikk for å prøve å påvirke den i en retning som britene har funnet formålstjenlig.

Det var britiske Secret Service som i 2002 produserte det som er kalt «the dodgy dossier» med fullt av usanne påstander om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen. Dette ble en vesentlig plattform for krigen mot Irak. Britisk etterretning har spilt viktige roller for å påvirke USA til mer aktiv krigføring mot Syria, både gjennom The Syria Campaign og White Helmets og gjennom fabrikerte episoder med angivelige gassangrep.

Nå viser altså den hemmelige kommunikasjonen mellom topper i FBI og MI5 at britene spilte en nøkkelrolle i det som ble et forsøk på kupp mot Donald Trump. Den viser også et MI5 og FBI var tidlig i samarbeid om å forsøke å diskreditere Brexit.

Forrige artikkelEldrebølgen – er den en trussel?
Neste artikkelMeningen med arbeidet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).