Derfor har Dagbladet panikk

0

En gang i tida var Dagbladet ei avis for fred og fornuft. Det er veldig lenge siden. 31. juli 2019 klinte avisa til med forsida «Derfor skremmer Putin oss». Bakgrunnen var at avisa hadde gjort en spørreundersøkelse med det nokså ledende spørsmålet: I hvilken grad utgjør president Vladimir Putin og Russland en reell trussel for verdensfreden? Det minner ikke så rent lite om replikkvekslinga i filmen Life of Brian, som er sånn:

– How much do you hate the Romans?
– Very much!
– OK, you are in.

18 prosent av de spurte i undersøkelsen svarer som Brian: Svært stor grad. 49 prosent svarer: Ganske stor grad.

Dermed kan Dagbladet skrive:

67 prosent av den norske befolkningen mener Putin og Russland er en trussel for verdensfreden, en økning på 10 prosent fra desember i fjor.

Først har medier av typen Dagbladet i lang tid messet om at Russland, naturligvis personifisert som «Putin», er farlig, og så går man ut og spør om Putin er farlig. Det spørs om denne undersøkelsen kan tillegges noen vekt i det hele tatt. Det måtte i så fall være at bare 18 prosent har godtatt trusselpåstanden på alvor.

Dette er ikke journalistikk eller analyse av forholdet mellom Norge og Russland. Det er søppel. Den egentlige grunnen til at avisa har sunket til dette nivået er at opplaget synker enda fortere.

Kilde: Wikipedia. De mørke søylene er opplagsutvikling for papiravisa.
Forrige artikkelHva skal man gjøre med Idlib?
Neste artikkelAntall Twitter-delinger stuper i Norge