Den kalde krigeren Stoltenberg angriper Russland

4
Jens Stoltenberg gir Russland ansvaret for INF-avtalens død. Foto: NATO

Avtalen om forbud mot mellomdistansevåpen, den såkalte INF-avtalen, er død. NATO-sjef Jens Stoltenberg legger hele ansvaret på Russland, men glemmer at han sjøl har vært en aktivist for utplassering av USAs missilbatterier langs Russlands vestgrense.

INF-avtalen ble undertegnet av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov 8. desember 1987. 1. februar 2019 erklærte president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo at USA suspenderte avtalen og ville trekke seg fra den hvis ikke Russland kom med betydelige innrømmelser. Dagen etter suspenderte også Vladimir Putin avtalen på vegne av Russland.

Stoltenberg legger hele ansvaret for INF-avtalens død på Russland:

– INF-avtalen har vært et landemerke innenfor våpenkontroll. Den eliminerte en hel kategori av kjernefysiske våpen, og gjorde oss alle tryggere, sa Stoltenberg.
– Alle Nato-allierte er enige i at disse russiske missilene strider med INF-avtalen. Russland fortsetter å benytte seg av og utvikle disse våpnene, til tross for flere års press fra USA og andre Nato-allierte. Vi er lei for at Russland ikke viste noen vilje til og ikke tok noen steg mot å innrette seg sine internasjonale forpliktelser.

Dette må kunne kalles spill for galleriet. Jens Stoltenberg har personlig vært til stede og hyllet etableringen av en rekke av NATO missilbatterier tett opp til Russlands vestgrense. For eksempel var han til stede ved åpningen av USAs missilbatterier i Romania i 2016. Der hevdet han at dette systemet ikke var rettet mot Russland, men mot en (ikke-dokumentert) fare for innkommende iranske missiler. Ingen i Moskva lot seg lure av det. Der så man bare at NATOs missiler rykket så mye nærmere.

På samme måte er også Polen gjort til utskytningsrampe for NATO-missiler. Stoltenberg var til stede og kastet glans over oppstarten av Redzikowo-basen der, også dette i 2016.

Stoltenberg har gang på gang hevdet at disse systemene ikke er rettet mot Russland, men fortsatt mot denne innbilte faren for raketter fra Iran. Ingen andre enn svært lojale avskriftjournalister kan tro på dette.

Den tyske konservative politikeren Willy Wimmer (CDU) satt i Forbundsdagen fra 1976–2009, og han ga en nokså krass karakteristikk av Stoltenbergs nye rolle som pådriver i den nye kalde krigen:

Under den kalde krigen brukte nordmenn og dansker enhver mulighet til å si farvel til felles forsvar gjennom fotnoter i konferansedokumentene. Men nå er de blitt krigshissere par excellence.

Når INF-avtalen nå er offisielt død, så er det etter en mangeårig prosess der NATO med Jens Stoltenberg i lederstolen har rykket sine missiler hundrevis av kilometer nærmere Moskva og Sankt Petersburg.

På toppen av dette har USA utviklet en ny militærdoktrine som gjør bruken av atomvåpen langt mer sannsynlig. Pentagon lanserte sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review 2. februar 2018. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen.

Derfor blir det i overkant hyklersk når Stoltenberg sier at NATO prøver å unngå et nytt våpenkappløp og legger ansvaret for situasjonen ene og alene på Russland. Typisk for nivået på norske hovedstrømsmedier fikk Stoltenberg ingen kritiske spørsmål.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg så denne saken omtalt på TV i går. Saken ble omtalt på tre ulike TV-kanaler: NRK og TV2 og også dansk DR2 (Deadline-programmet som går hver kveld kl 22:30). Man skulle ikke tro at det dreide seg om samme sak. Mens NRK og norsk TV2 tilnærmet var rene propaganda sendinger hadde dansk DR2 i mye større grad en balansert fremstilling av saken verdig et demokrati. Men det er vel trolig slik at det er i Norge (og feks ikke i Danmark) at USA planlegger å bygge utskytningsramper for raketter, så da trenger man altså å bearbeide den norske befolkningen ekstra grundig.

 2. Et nytt våpenkappløp betyr mange hundre milliarder dollar til de private eierne av den amerikanske krigsvåpen-industrien. Det er de som styrer USA, og det er de NATOs generalsekretær er salgsekretær for. At INF oppløses må ha vært det militær-industrielle kompleksets (MIC) målsetting fra begynnelsen av.

  Hvem tjener på en kald krig? Hvem tjener mest på et nytt våpenkappløp med en ny generasjon mellom-distanse raketter? Raython spesielt, verdens største produsent av militære raketter. Som forøvrig fikk en av sine direktører utnevnt til forsvarsminister for sikkerhets skyld. Som etter tiltredelsen ivret, naturlig nok, at USA må satse mer på raketter(!).

  Det forteller nok om at USA (MIC) hadde planlagt å bryte avtalen hele tiden. Deres MSM, som også norsk presse og NRK er en del av, har til oppgave å fremstille det som det er Russland som har skylden. Siden NATO land må betale for de nye rakettene som USA (MIC) vil plassere i alle europeiske NATO land, er det befolkningene i landene som må betale flere hundre milliarder til eierne av Raython og resten av krigsvåpen-industrien, som er meget fornøyd med sin salgsekretær. Bare les hvordan Esper roser ham i en tale i NATOs hovedkvarter i Brussel.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det vil vel dryppe litt på Ammo og sånt også, antar jeg. Det er liksom i stedet for oljepenger, det.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere