Den kalde krigeren Stoltenberg angriper Russland

0
Jens Stoltenberg gir Russland ansvaret for INF-avtalens død. Foto: NATO

Avtalen om forbud mot mellomdistansevåpen, den såkalte INF-avtalen, er død. NATO-sjef Jens Stoltenberg legger hele ansvaret på Russland, men glemmer at han sjøl har vært en aktivist for utplassering av USAs missilbatterier langs Russlands vestgrense.

INF-avtalen ble undertegnet av Ronald Reagan og Mikhail Gorbatsjov 8. desember 1987. 1. februar 2019 erklærte president Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo at USA suspenderte avtalen og ville trekke seg fra den hvis ikke Russland kom med betydelige innrømmelser. Dagen etter suspenderte også Vladimir Putin avtalen på vegne av Russland.

Stoltenberg legger hele ansvaret for INF-avtalens død på Russland:

– INF-avtalen har vært et landemerke innenfor våpenkontroll. Den eliminerte en hel kategori av kjernefysiske våpen, og gjorde oss alle tryggere, sa Stoltenberg.
– Alle Nato-allierte er enige i at disse russiske missilene strider med INF-avtalen. Russland fortsetter å benytte seg av og utvikle disse våpnene, til tross for flere års press fra USA og andre Nato-allierte. Vi er lei for at Russland ikke viste noen vilje til og ikke tok noen steg mot å innrette seg sine internasjonale forpliktelser.

Dette må kunne kalles spill for galleriet. Jens Stoltenberg har personlig vært til stede og hyllet etableringen av en rekke av NATO missilbatterier tett opp til Russlands vestgrense. For eksempel var han til stede ved åpningen av USAs missilbatterier i Romania i 2016. Der hevdet han at dette systemet ikke var rettet mot Russland, men mot en (ikke-dokumentert) fare for innkommende iranske missiler. Ingen i Moskva lot seg lure av det. Der så man bare at NATOs missiler rykket så mye nærmere.

På samme måte er også Polen gjort til utskytningsrampe for NATO-missiler. Stoltenberg var til stede og kastet glans over oppstarten av Redzikowo-basen der, også dette i 2016.

Stoltenberg har gang på gang hevdet at disse systemene ikke er rettet mot Russland, men fortsatt mot denne innbilte faren for raketter fra Iran. Ingen andre enn svært lojale avskriftjournalister kan tro på dette.

Den tyske konservative politikeren Willy Wimmer (CDU) satt i Forbundsdagen fra 1976–2009, og han ga en nokså krass karakteristikk av Stoltenbergs nye rolle som pådriver i den nye kalde krigen:

Under den kalde krigen brukte nordmenn og dansker enhver mulighet til å si farvel til felles forsvar gjennom fotnoter i konferansedokumentene. Men nå er de blitt krigshissere par excellence.

Når INF-avtalen nå er offisielt død, så er det etter en mangeårig prosess der NATO med Jens Stoltenberg i lederstolen har rykket sine missiler hundrevis av kilometer nærmere Moskva og Sankt Petersburg.

På toppen av dette har USA utviklet en ny militærdoktrine som gjør bruken av atomvåpen langt mer sannsynlig. Pentagon lanserte sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review 2. februar 2018. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen.

Derfor blir det i overkant hyklersk når Stoltenberg sier at NATO prøver å unngå et nytt våpenkappløp og legger ansvaret for situasjonen ene og alene på Russland. Typisk for nivået på norske hovedstrømsmedier fikk Stoltenberg ingen kritiske spørsmål.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGoogle-ansatte nektet, nå bruker Pentagon løsarbeidere i dronekrigsprogram
Neste artikkelHvorfor blir de som stadig tar feil fortsatt regnet som eksperter?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).