Vladimir Zelenskij og Vladimir Putin er enige om å forhandle

0
Zelenskij og Putin har snakket sammen på telefon. Foto: Sputnik

Ukrainas nyvalgte president Vladimir Zelenskij har sagt at han ønsker direkte forhandlinger mot Russlands president Vladimir Putin for å prøve å skape fred. Vi har tidligere omtalt dette her:

President Vladimir Zelenskij i Ukraina lovte før presidentvalget at han ville skape fred i landet. 8. juli 2019 sa han at han ønsker å møte Russlands president Vladimir Putintil forhandlinger i Minsk.
Utspillet kom etter at Zelenskij hadde hatt møter med europeiske ledere og fått forsikringer om fortsatt støtte fra EU. Zelenskij foreslo at møtet med Putin skulle skje sammen med Tyskland, Storbritannia, USA og Frankrike.

Nå har de to presidentene Zelenskij og Putin snakket samen på telefon. Det er ikke mye som er offentliggjort av samtalen. Men nyhetsbyrået Tass skriver at

Lederne diskuterte en løsning i Sørøst-Ukraina og et samarbeid om å utveksle fanger fra begge sider. De ble enige om å fortsette dette arbeidet på ekspertnivå. Lederne diskuterte også muligheten til å fortsette kontaktene innenfor Normandie-formatet.

Det siste er kode for den kontaktgruppa som ble opprettet av Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina for å forhandle fram en våpenhvile i Ukraina. Denne gruppa har siden fått tilslutning av Storbritannia og Italia.

I utgangspunktet var Vladimir Putin litt avventende overfor Zelenskijs utspill, blant annet fordi Zelenskij spesifikt hadde nevnt at han ønsket å ha med Theresa May i disse samtalene. Putin bemerket at hun jo er på vei ut av Downing Street 10 og at han ikke var sikker på om hun hadde sagt ja.

Dette var forpostfektninger. Nå har Zelenskijs initiativ ført til at presidentene i Ukraina og Russland har hatt en direkte samtale om mulige fredsforhandlinger, og det må uten tvil noteres som et lyspunkt i en konflikt som har ført til minst 13.000 drepte og store ødeleggelser og menneskelige lidelser i Øst-Ukraina. Etter det CIA-styrte statskuppet i februar 2014 har dessuten Ukrainas økonomi på det nærmeste kollapset.

Langt lerret

Likevel bør ikke forventningene i første omgang være altfor store. Det er vanskelig å tenke seg at Russland skulle gi opp Krim, og for de pro-russiske selvproklamerte folkerepublikkene i øst er det nokså utenkelig å igjen bli styrt fra Kiev. Men det taler til Zelenskijs fordel at han prøver å følge opp valgløftet om fred med Russland. Så spørs det om oligarkene og de nazistiske kreftene i Ukraina vil la ham gjøre det.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.