Vladimir Zelenskij og Vladimir Putin er enige om å forhandle

0
Zelenskij og Putin har snakket sammen på telefon. Foto: Sputnik

Ukrainas nyvalgte president Vladimir Zelenskij har sagt at han ønsker direkte forhandlinger mot Russlands president Vladimir Putin for å prøve å skape fred. Vi har tidligere omtalt dette her:

President Vladimir Zelenskij i Ukraina lovte før presidentvalget at han ville skape fred i landet. 8. juli 2019 sa han at han ønsker å møte Russlands president Vladimir Putintil forhandlinger i Minsk.
Utspillet kom etter at Zelenskij hadde hatt møter med europeiske ledere og fått forsikringer om fortsatt støtte fra EU. Zelenskij foreslo at møtet med Putin skulle skje sammen med Tyskland, Storbritannia, USA og Frankrike.

Nå har de to presidentene Zelenskij og Putin snakket samen på telefon. Det er ikke mye som er offentliggjort av samtalen. Men nyhetsbyrået Tass skriver at

Lederne diskuterte en løsning i Sørøst-Ukraina og et samarbeid om å utveksle fanger fra begge sider. De ble enige om å fortsette dette arbeidet på ekspertnivå. Lederne diskuterte også muligheten til å fortsette kontaktene innenfor Normandie-formatet.

Det siste er kode for den kontaktgruppa som ble opprettet av Frankrike, Tyskland, Russland og Ukraina for å forhandle fram en våpenhvile i Ukraina. Denne gruppa har siden fått tilslutning av Storbritannia og Italia.

I utgangspunktet var Vladimir Putin litt avventende overfor Zelenskijs utspill, blant annet fordi Zelenskij spesifikt hadde nevnt at han ønsket å ha med Theresa May i disse samtalene. Putin bemerket at hun jo er på vei ut av Downing Street 10 og at han ikke var sikker på om hun hadde sagt ja.

Dette var forpostfektninger. Nå har Zelenskijs initiativ ført til at presidentene i Ukraina og Russland har hatt en direkte samtale om mulige fredsforhandlinger, og det må uten tvil noteres som et lyspunkt i en konflikt som har ført til minst 13.000 drepte og store ødeleggelser og menneskelige lidelser i Øst-Ukraina. Etter det CIA-styrte statskuppet i februar 2014 har dessuten Ukrainas økonomi på det nærmeste kollapset.

Langt lerret

Likevel bør ikke forventningene i første omgang være altfor store. Det er vanskelig å tenke seg at Russland skulle gi opp Krim, og for de pro-russiske selvproklamerte folkerepublikkene i øst er det nokså utenkelig å igjen bli styrt fra Kiev. Men det taler til Zelenskijs fordel at han prøver å følge opp valgløftet om fred med Russland. Så spørs det om oligarkene og de nazistiske kreftene i Ukraina vil la ham gjøre det.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelThe Guardian slettet jødisk opprop til støtte for Labour
Neste artikkelBjarne Berg Wig: – Vi trenger steigan.no
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).