Ukrainas Zelenskij vil møte Putin, men krigshandlingene fortsetter

0
Vladimir Zelenskij foreslår et møte med Vladimir Putin. Foto: Shutterstock.

President Vladimir Zelenskij i Ukraina lovte før presidentvalget at han ville skape fred i landet. 8. juli 2019 sa han at han ønsker å møte Russlands president Vladimir Putin til forhandlinger i Minsk.

Utspillet kom etter at Zelenskij hadde hatt møter med europeiske ledere og fått forsikringer om fortsatt støtte fra EU. Zelenskij foreslo at møtet med Putin skulle skje sammen med Tyskland, Storbritannia, USA og Frankrike. De tre europeiske landene er parter i Minsk-avtalen, mens USA ikke har støttet den. Han foreslår altså et nytt format, og det er ikke sikkert at Russland umiddelbart godtar det. De russiske kommentarene er avventende, men ikke avvisende.

Hviterusslands president Alexander Lukasjenko stiller seg positiv til forslaget, og sier at han og hans land gjerne er vertskap for slike forhandlinger.

Foreløpig er det ikke mye tegn til fred på østfronten. Nyhetsmedier i utbryterrepublikkene sa 4. juli 2019 at bare den dagen hadde ukrainske styrker brutt våpenhvilen 25 ganger. 350 salver ble avfyrt fra ukrainsk side mot mål i Donetsk og Lugansk.

Les også: Zelenskij prøver å styre Ukraina, men kaoset fortsetter

Ukrainas president har hatt mange problemer med å få sitt eget byråkrati til å lystre presidentordre. Men hans parti ser ut til å vinne valget, og det vil antakelig styrke posisjonen til presidenten. Per 4. juli 2019 lå partiet Ukrainas tjener an til å få over 40 prosent av stemmene. Nærmeste konkurrent er Opposisjonsplattformen, som ligger på rundt 12-13 prosent. Av de fascistiske og nazistiske partiene er det bare Svoboda som har over to prosent. Fascistenes styrke ligger ikke i folket, men at de har sterke posisjoner i politiet og hæren, og at de har sine egne væpnede styrker.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDen nye sterke mannen i Hellas
Neste artikkelKristoffer Rønneberg, en ganske typisk norsk journalist