Økonomisk mislighold av bistandsmidler til Syria

0
Penger fra Norge smugles inn i Syria. Kontroll finnes ikke. Skjermdump fra NRK.

Av Eva Thomassen.

I ABC Nyheter 12.7.2019  fikk UD ved presseansvarlig Mari Bangstad, en rekke spørsmål om Norges bistand til Syria. Et av spørsmålene angikk  bistand på avveie.

– Utenriksdepartementet har nulltoleranse for økonomiske misligheter. Hvordan vi kan forhindre at humanitære midler kommer på avveie drøftes regelmessig i relevante fora mellom Norge og andre sentrale givere til Syria-responsen og med våre partnere, svarer pressetalsperson Mari Bangstad i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter.

Vi har hatt saker hvor våre humanitære partnere i Syria har varslet at midler eller ressurser, for eksempel matvarer, har blitt misbrukt eller stjålet, forteller Bangstad.

Rapporter om økonomiske mislighetssaker

Fire ganger i året legger Sentral kontrollenhet i Utenriksdepartementet fram en oversikt over saker der det er varslet mistanke om økonomiske misligheter, tiltak og status for oppfølging.

Stemmer det at det bare er småting som matvarer som er blitt stjålet eller misbrukt i Syria som Bangstad forteller oss?

Ser man på rapportene om økonomiske mislighetssaker av bistandsmidler til  Syria er det alt annet enn matvarer som er stjålet. Det står ikke oppført en eneste brødskive, men over 2 millioner kroner i kontanter er kommet «på avveie»

Kilde: Regjeringen.

4.kvartal 2018 Care x 2 – Flyktninghjelpen

3. kvartal 2018 : Norsk Folkehjelp – Redd Barna

2.kvartal 2017: NORWAC

4.kvartal 2015: NORWAC

Lokalansatte

Det interessante med denne saken er at det er lokalansatte som har underslått kontanter og at det har foregått inne i Syria.

Ikke egne ansatte

Vi vet  at bistandsorganisasjon ikke har egne ansatte i Syria. Vi vet hvorfor. De bruker bistandsmidlene kun i områder kontrollerte av terrorgrupper. Terrorister er farlige. Men, terrorister trenger penger.

Smugling av millioner av kontanter

Altså – NGO har blitt frastjålet kontanter inne i Syria. Disse pengene må på den ene eller andre måten ha kommet inn i Syria. Det er ingen bankforbindelse mellom vestlige banker og den syriske sentralbanken. Det er derfor umulig å overføre penger elektronisk. Pengene er derfor tatt inn i cash ulovlig fra naboland hvis grenser er kontrollert av ulike terrorgrupper.

Vi vet at samtlige av de norske bistandsorganisasjoner kun opererer i områder kontrollert av ulike terrorgrupper. Vi har hevdet at NGOene ikke har noen garanti for at pengene når sluttmottakeren. Vi er blitt fortalt at NGOene har full kontroll over hvem sluttmottakeren av pengene er. Faktisk.no har laget en sak om min påstand om at NGOene ikke kan ha kontroll over hvem sluttmottakeren er og derfor heller ikke ha kontroll med om pengene går til terrorgrupper. Min påstand står seg.

«Sikkerhet»

På gjentatte spørsmål til bistandsorganisasjonene Norsk Folkehjelp, Flyktningehjelpen, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Røde Kors om hvordan de får penger inn i Syria er svaret fra Norsk Folkehjelp: «Vi har av hensyn til sikkerheten ikke mulighet til å dele detaljer hva angår pengeoverføringer» Røde Kors: «Vi kan ikke gå inn i detaljer hvordan vi gjør betalinger» Flyktninghjelpen: «Det er sånn at vi ikke kan dele all informasjon om våre operasjoner i Syria av hensyn til sikkerhet» Kirkens Nødhjelp: «På grunn av sikkerheten til våre lokale samarbeidspartnere kan vi ikke gi ytterligere informasjon» 

Altså – vi skal ikke få vite hvordan bistandsorganisasjonen får millioner av kontanter inn i Syria. Men, noen vet det. De som frakter pengene ulovlig over grensene mot Syria. Alle leddene fram til den påståtte sluttmottakeren skal ha kjennskap til denne pengeflommen og skal ha provisjon for jobben. Ingen jobber gratis.

NORWAC

fikk frastjålet 78.811 i 2015 av en lokalansatt hos NORWACs samarbeidspartner WATAN.

I 2017 ble det stjålet 1.108.758 kroner i kontanter ved et innbrudd i NORWACs kontor i Libanon av den samme syriske partneren WATAN. NORWAC fortsetter samarbeidet med WATAN. En lokal NGO som har  underslått nærmere 1.2. millioner kroner fra tilskudd NORWAC har mottatt fra UD? En NGO som er NORWACs samarbeidspartner i de områdene NORWAC bruker skattepengene våre i. Blant annet i Idlib.

 Man kan jo undre seg over hvorfor en norsk bistandsorganisasjon oppbevarer millioner av kroner i cash på en lokalkontor i Beirut? Man kan jo også undre seg over med hvilke penger Norwac betalte tilbake til UD over  1.2. millioner kroner…

Vi antar at disse kontantene skulle smugles inn i Syria slik NORWAC har dokumentert i reportasje i NRK/URIX, hvor NRK ble med NORWAC på en smuglertur fra Libanon og inn i Syria med en bærepose full av dollar i 2014. Hvor det filmes overlevering av en bunke dollar tilsvarende 500 000 kroner til en mann i en mørk garasje i en landsby rett over grensen i Syria.  I 2014 satt fortsatt «revolusjonen» løst slik at NRK og NORWAC synes det var stas å vise det norske folket hvordan en revolusjon støttes med bunker av kontanter – millioner av kontanter.

https://www.nrk.no/video/PS*149188

CARE

I løpet av 2018 underslo lokalansatte nærmere 500.000 kroner av tilskuddet på 25 millioner kroner CARE fikk av UD i 2016.

CARE er en relativt nytt bekjentskap i floraen av norske bistandsorganisasjoner i Syria. Men ikke hvis man leser litt om dem. På deres hjemmesider står det at de har vært i Syria siden 2013.  Vi får opplyst i VG i at pengene ble bevilget til prosjektet «Syria Livelihood Consortium», et humanitært samarbeidsprosjekt mellom seks hjelpeorganisasjoner som alle er til stede i eller rundt Syria. CARE er koordinator i konsortiet opplyser Eirik Natlandsmyr i CARE Norge.  Dette prosjektet foregikk i Quinaitra.

 I Quneitra er det ingen programmer nå på grunn av sikkerhetssituasjonen forteller Eirik Natlandsmyr .  Det han ikke forteller er at CARE har oppholdt seg ulovlig i Syria, smuglet inn millioner og til Quneitra hvor Al-Qaida grupper hadde kontroll. Det man burde spurt CARE om er fra hvilket naboland CARE smuglet pengene inn fra? Ser man på kartet er det Israel som ligger nærmest.I 2018 befridde den syriske hæren Quneirtra. Da nytter det ikke å skylde på sikkerheten. Det er mer sannsynlig at de lokalansatte tok penga og stakk.  Noen stakk til Idlib. Der er også CARE.

Når vi vet at det har rent ut  10 milliarder kroner fra UD i tilskudd til norske bistandsorganisasjoner Syria så er jo 2 millioner kroner  kun en pølse i slaktetida eller «matvarer» som UD kaller det.

Norsk Folkehjelp

Øst-Aleppo:  Al-Nusra, Al-Zinki, White Helmets
Hasaka:  IS, SDF og USA
Idlib:  Al-Qaida/FSA, HTS, White Helmets
Aleppo regionon: Al-Nusra/Al-Qaida- grupper
Rural Damaskus: Jaish al-Fath
Afrin: FSA/IS/SDF
Qamishli: SDF/FSA/

NORWAC

Raqqa: IS & USA
Deir Ezoor: IS
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/ White Helmets
Øst-Aleppo: Al-Nusra/Al-Zinki/White Helmets
Hasaka: IS/SDF & USA

Redd Barna

Øst-Ghouta: Jaish al-Islam/White Helmets
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets
Aleppo-regionon: Al-Nusra/Al -Qaida- grupper
Hasaka: IS/SDF & USA
Øst-Aleppo: Al-Nusra/Al-Zinki/White Helmets
Douma: Jaish al-Islam/White Helmets

Kirkens Nødhjelp

Daraa: IS/FSA
Hasaka: SDF/IS & USA
Rural Damaskus: Jaish al-Fath
Latakia, Hama, Tartous, Homs I samarbeid med lokale kirker

CARE:

Qunaitra: IS/White Helmets
Idlib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets

Flyktninghjelpen

Når det gjelder Flyktninghjelpen er det vanskelig å vurdere hva de gjør i egenskap av en norsk NGO med tilskudd fra UD og hva de gjør i samarbeid med FN og andre. I rapport fra Flyktninghjelpen vedlagt faktisk.no er mye sladdet, men det er å lese Rural Damaskus (Jaish al- Islam og Hasaka (SDF/IS/USA).

Leger Uten Grenser:

Øst-Aleppo: Al-Nusra/White Helmets
Hasaka: IS/SDF & USA
Idllib: Al-Qaida/HTS/FSA/White Helmets
Aleppo-provinsen: Al-Qaida-affilierte grupper
Øst-Ghouta: Jaish al-Islam/White Helmets
Douma: Jaish al-Islam/White Helmets

Hvordan må det oppleves at det renner inn milliarder i kontanter til terrorgrupper mens man selv blir avspist med dødbringende sanksjoner?

Les også: Hva er sannheten om Norges bistand til Syria?

Forrige artikkelTrump: – Jeg kan vinne krigen i Afghanistan på 10 dager – men jeg ønsker ikke å drepe 10 millioner mennesker
Neste artikkelIsraelske soldater jubler over å ha sprengt et palestinsk hus