Trump: – Jeg kan vinne krigen i Afghanistan på 10 dager – men jeg ønsker ikke å drepe 10 millioner mennesker

0
Det er minst tredje gang Trump bruker trusselen om atomkrig. Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump hadde besøk av Pakistans statsminister Imran Khan 22. juli 2019. Der uttalte han:

«Jeg har planer for Afghanistan, for hvis jeg ønsker å vinne krigen, vil Afghanistan bli fjernet fra jordas overflate. Det ville opphøre.» «Det ville bokstavelig talt være over på 10 dager. Men jeg ønsker ikke å gjøre dette. Jeg ønsker ikke å drepe 10 millioner mennesker.»

Fra før av har Trump truet med å utslette henholdsvis Nord-Korea og Iran, så Afghanistan er altså det tredje landet han på et vis truer med å utslette.

Som presidentkandidat sa Trump noe ganske annet. I mars 2013 skrev han på Twitter at at USA burde «forlate Afghanistan øyeblikkelig».

Ved siden av at det er forbrytersk til det grenseløse å true med å utslette millioner av mennesker og slette hele land fra kartet, er det naturligvis også militært og politisk meningsløst.

Og vel, skal man ta Trump bokstavelig, så sier han jo at sjøl om han kunne ha utslettet Afghanistan og drept 10 millioner mennesker, så vil han ikke gjøre det. Det beroliger neppe noen.

Og det imponerer ikke Taliban. De vet at USA taper krigen. Det er i hemmelige forhandlinger med USA om å avslutte denne lengste krigen i USAs historie. Og USA er ikke i posisjon til å stille så mange betingelser.

Samtidig kan det neppe ha vært spesielt hyggelig for statsministeren i Afghanistans naboland å høre krigsretorikk av denne typen. Presidentkandidat Rahmatullah Nabil i Afghanistan kaller Trumps uttalelse en blodig fornærmelse mot Afghanistan.

Afghanistans president, Ashraf Ghani, som liksom er USAs allierte, var heller ikke overbegeistret, og har bedt USA å «klargjøre» hva presidenten mente. USAs sjefsutsending til Afghanistan, Zalmay Khalizad, fikk også en ubehagelig dag på jobben da han måtte rykke ut og forklare at det presidenten egentlig mente er at «det ikke finnes noen militær løsning på konflikten og at fred må oppnås gjennom en politisk løsning».

Det må kalles en ekstremt kreativ diplomatisk omskriving av Trumps uttalelser.

Med dette utspillet har USA ikke oppnådd noe annet enn å skade USAs interesser i regionen ytterligere og å demonstrere hvor impotent denne en gang så allmektige supermakta er blitt.

Forrige artikkelIKT-bransjen, mediene og steigan.no
Neste artikkelØkonomisk mislighold av bistandsmidler til Syria