Trump: – Jeg kan vinne krigen i Afghanistan på 10 dager – men jeg ønsker ikke å drepe 10 millioner mennesker

1
Det er minst tredje gang Trump bruker trusselen om atomkrig. Illustrasjon: Shutterstock.

Donald Trump hadde besøk av Pakistans statsminister Imran Khan 22. juli 2019. Der uttalte han:

«Jeg har planer for Afghanistan, for hvis jeg ønsker å vinne krigen, vil Afghanistan bli fjernet fra jordas overflate. Det ville opphøre.» «Det ville bokstavelig talt være over på 10 dager. Men jeg ønsker ikke å gjøre dette. Jeg ønsker ikke å drepe 10 millioner mennesker.»

Fra før av har Trump truet med å utslette henholdsvis Nord-Korea og Iran, så Afghanistan er altså det tredje landet han på et vis truer med å utslette.

Som presidentkandidat sa Trump noe ganske annet. I mars 2013 skrev han på Twitter at at USA burde «forlate Afghanistan øyeblikkelig».

Ved siden av at det er forbrytersk til det grenseløse å true med å utslette millioner av mennesker og slette hele land fra kartet, er det naturligvis også militært og politisk meningsløst.

Og vel, skal man ta Trump bokstavelig, så sier han jo at sjøl om han kunne ha utslettet Afghanistan og drept 10 millioner mennesker, så vil han ikke gjøre det. Det beroliger neppe noen.

Og det imponerer ikke Taliban. De vet at USA taper krigen. Det er i hemmelige forhandlinger med USA om å avslutte denne lengste krigen i USAs historie. Og USA er ikke i posisjon til å stille så mange betingelser.

Samtidig kan det neppe ha vært spesielt hyggelig for statsministeren i Afghanistans naboland å høre krigsretorikk av denne typen. Presidentkandidat Rahmatullah Nabil i Afghanistan kaller Trumps uttalelse en blodig fornærmelse mot Afghanistan.

Afghanistans president, Ashraf Ghani, som liksom er USAs allierte, var heller ikke overbegeistret, og har bedt USA å «klargjøre» hva presidenten mente. USAs sjefsutsending til Afghanistan, Zalmay Khalizad, fikk også en ubehagelig dag på jobben da han måtte rykke ut og forklare at det presidenten egentlig mente er at «det ikke finnes noen militær løsning på konflikten og at fred må oppnås gjennom en politisk løsning».

Det må kalles en ekstremt kreativ diplomatisk omskriving av Trumps uttalelser.

Med dette utspillet har USA ikke oppnådd noe annet enn å skade USAs interesser i regionen ytterligere og å demonstrere hvor impotent denne en gang så allmektige supermakta er blitt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nå er det å tide at flere lærer seg å lese og forstå retorikken til Trump.
  Det han egentlig sier og later til å mene er det stikk motsatte av det han kritiseres for her, og i Fake News media (spesielt TV2!!) for øvrig.
  Trumps stadige utspill er å likne med en gutt som har blitt stengt inne i leketøysbutikken og er begeistret over alle lekene.
  Han sier her at han KAN bruke atomvåpen - det skjønner alle, han er POTUS, President Of The United States (of America), og har “golfballen” med den store røde knappen,
  Men han sier jo faktisk at han ikke ønsker å bruke dem.
  Det er omtrent det stikk motsatte av hva Hillary Clinton sa og sier i sitt politiske eksil.

  Jeg leser Trump slik at han er opptatt av post-krigs Afghanistan og ønsker å sende en advarsel til Taliban, som straks kommer til å sitte med makten, og gjeninnføre Sharialover…
  Han ønsker å få taliban-ledelsen til å forstå at det er grenser for hvor langt bakover inn i middelalderen de kan rulle landet og kvinnene og at det faktisk finnes midler til å fjerne alle som støtter en slik reaksjonær politikk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere